Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

FOTO. Sătmăreanca Sabău-Trifu Cristina a finalizat veșmântul Papei Francisc. Cum arată ornatul

Artista sătmăreancă Sabău-Trifu Cristina a finalizat veșmântul Papei Francisc, veșmânt care conține mai multe simboluri și pe care îl va purta cu ocazia vizitei sale în România. 

Potrivit portalului oficial de știri al Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, ultimele cusături au fost realizate de Sabău-Trifu Cristina. Sătmăreanca a declarat că pe partea din spate a veșmântului se află logo-ul vizitei Papei în România.

Simbolurile și decorațiunile de pe veșmântul Papei au fost realizate manual de către artistă, care a combinat mătase cu fir auriu și cu țesături colorate.

Artista a declarat că veșmântul conține armonia, căldura și pacea pe care le transmite Papa, dar conține și câteva motive de spini ce simbolizează sacrificiul oamenilor pentru credință.

Pe lângă veșmântul Papei, artista din Satu Mare a confecționat și hainele episcopilor și preoților pentru Sfânta Liturghie din data de 1 iunie.

Papa Francisc se va afla în vizită în România în perioada 31 mai – 2 iunie. Suveranul Pontif se va afla pentru o zi în București, după care pe 1 iunie, la Șumuleu Ciuc, va oficia Sfânta Liturghie, iar într-un final se va deplasa la Iași, acolo unde se va întâlni tinerii.

În 2 iunie, Papa Francisc celebrează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj.

31 comentarii

  1. Jan Răspunde

    Niste jurnalisti profesionisti ar fi interesati de lamurirea aspectului legat de logo-ul vizitei Papei in Romania.
    Cine l-a stabilit, cine l-a comandat, daca este sugerat de Vatican sau de autoritate bisericeasca locala…etc !
    Nu de alta, dar oricit de largi vederi europene si moderne ar avea cineva – si eu ma consider un om cu vederi largi – nu poti sa privesti cu prea mare ingaduinta faptul ca logo-ul este in limba maghiara in timpul vizitei in Romania.
    Intreb retoric desigur, cum ar vedea credinciosii din Ungaria in timpul unei vizite papale la ei acasa, un logo-u in limba romana ?!

    • Sa mori tu de csuda Răspunde

      Aisbergul vizitei este evenimentul din Csíksomlyó, unde va fi asteptat de peste 100.000 catolici de etnie maghiara. Acolo va purta, stai tu linistit.

      • Jan Răspunde

        Dragul meu “sa mori tu de csuda” – virsta imi permite sa ma adresez asa tie, nu mor de ciuda, ba mai mult, necunoscindu-ma, nu ai de unde sa stii ce am facut eu pentru comunitatea maghiara.
        Am facut doar o interpretare obiectiva la ce a fost prezentat in presa.
        Daca e asa cum zici tu, ai putea critica presa ca nu stie sa prezinte corect un eveniment.
        Asa cum era prezentat rezulta ca in vizita Papei in Romania va purta acest vesmint.
        Or , pasta nu era normal.

  2. Mae Răspunde

    Dacă papa o sași dea seama ce scrie o sa o refuze ,și o sa i-o dea lui Viktoria Orban !!doamne ajută

  3. satmarean Răspunde

    Normal, civilizat și de bun simț era ca textul să fie scris și în limba română! Papa vine în România, și pentru credincioșii români nu numai pentru cei maghiari! Păcat că și de data acesta ,chiar și un artist, îi EXCLUDE pe românii lângă care trăiește de atâția ani!

  4. Crestin Răspunde

    Pentru unguri ÎMPREUNĂ a însemnat întotdeauna numai ei ! Ei sunt cei care exclud, nu cei ce sunt excluși! Ei sunt cei ce discriminează,nu cei discriminați. Iată încă un exemplu al excluderii românilor dat chiar de o artistă. Ce trist exemplu al conviețuirii! Ce minte limitată! Păcat! Probabil se va spune că romano catolocii unguri au plătit-o, atunci e și mai grav, Dumnezeu a fost și este al tuturor creștinilor! Poate reacționează și înalții prelați români catolici împotriva acestei jigniri!

    • Sa mori tu de csuda Răspunde

      Mari dobitoci sunteti…. totusi cum sa poarta pelerina cu text in lb romana inte sute de mii de maghiari ?! Credeti ca noi nu avem o oarecare coloana si demnitate?! Keep kalm, nu va purta la Iasi, acoli va scris Muie PSD 😉

      • Rodica Răspunde

        Numai VOI aveti coloana si demnitate ! Ma tot intreb , ce cautati atunci intre noi , ceilalti , multi , fara coloana si demnitate , care va toleram de zeci de ani ( scuze , poate sute) nesimtirea si aroganta ? Voi trebuie sa stati undeva izolati (c-asa va place , sa fiti doar voi , de-ai vostri) , unde sunt doar elite , dar si acolo voi trebuie sa fiti …..spuma (primii intre egali ,cum va place s-o spuneti) ! Si apropo de dobitocism , intr-o tara in care limba romana este – normal- limba oficiala , de ce n-ar scrie ….tiganeste logo-ul ? Sau in chineza ? Sa fim dobitoci , nu doar cu jumatati de masura !Ca am impresia , mătăluta ai uitat cati catolici vorbitori de limba romana sunt in Romania si din aceste motiv esti atat de inflamat ! Fiti voi fericiti cu limba voastra , ca personajul pentru care se face atata caz nu da o ceapa degerata nici pe voi , orice i-ati scrie ungureste ! Altele sunt interesele acestei vizite , nu logo-ul vostru de doi bani ! Si poate-ti traduci si tie acest logo , ca un bun ….catolic ce esti !

        • y Răspunde

          @Rodica, am zis că nu mă bag deci recomand același lucru. Când data trecută la vizita precedentă pontificală Papa Ioan Paul II a evitat Transilvania din mai multe motive enoriașii catolici din Ardeal au cam comentat și pe bună dreptate dar asta era modelul atunci. Vezi și ce “frumos” a (practic) expulzat tovarășu Ilici pe Regele Mihai. Civilizația legeandară a poporului român, ce mai! Acum Papa merge și la Iași, merge și la Blaj și merge și la Șumuleu Ciuc. Îl doare pe Sfinția Sa de frecușurile astea pseduoetnice pe undeva. Vorbește cu fiecare pe limba lui. Atât. Este un gest. Dacă mai rumegați mult pe subiectul ăsta înseamnă că aveți probleme la digestie. Nu căutați acolo unde nu este. Interesant este că încă nu ați crucificat-o pe creatoarea vestimentației papale, care culmea este româncă. Dar urmează. Este inacceptabil! După unii.

          • Rodica

            Bine ca m-ai lamurit ! De-aia eram eu atat de trista , ca n-a fost papa in Transilvania , la vizita trecuta ! Gata , mi-a trecut !

  5. Road Runner Răspunde

    Dacă scria româneşte aţi dormi mai bine la noapte? Vi s-ar mări salariile cu 100% şi conturile din bancă cu 200%? Săptămâna viitoare aţi merge în vacanţă în Maldive cu aeroplanu personal? Că “marii investitori” ne cocoşează cu munca pentru salarii minime pe economie e doar o chestie minoră ce nici nu merită amintită, o sărăcie de inscripţie în maghiară e absolut vital să fie înfierată cu mânie proletară.

    • Rodica Răspunde

      Da asa ca scrie pe ungureste s-au marit salariile ? Sau a crescut nivelul de trai ? Sau ai fost prin Maldive ? Explica-te , daca tot ai gasit o …..motivatie ! Toti cei ca tine (si in special udmr-ul) nu inteleg ca toti cetatenii unei tari (indiferent cum se numeste ea) , trebuie sa fie egali in drepturi , sa respecte limba si tara in care traiesc , nu sa astepte tot felul de beneficii si facilitati , in detrimentul majoritarilor ! Asta ar trebui sa va intereseze , progresul si prosperitatea tarii ( ca atunci prospera si omul de rand ) , nu doar sa mai scriem pe unde putem doar pe ungureste , sau sa-i obligam pe romani sa cunoasca limba maghiara ! Ti-ar conveni sa ajungi intr-un spital – de exemplu – si sa nu poti fi tratat ca nu cunosti limba ? In opinia ta este corecta aceasta abordare ? Nimeni nu va contesta dreptul de-a va folosi limba materna in comunitate , acasa , la evenimente , etc , dar asta nu inseamna sa ai pretentii peste drepturile pe care le are orice alta persoana egala tie ! Si mai mult , sa respecti , daca vrei sa fii respectat ! Ia de-aici proletar – cumpara-ti aeroplan personal , ca i-au scris logo-ul ungureste pe haina papei !

      • Road Runner Răspunde

        Eşti o cauză pierdută, nu am ce să-ţi explic . Du-te mai bine şi combate-i vârtos pe ăia care au avut nesimţirea să scrie în maghiară pe ţoalele papei, mama lor de hortişti, iredentişti , vânzători de Ardeal ş.a.m.d.

        • Rodica Răspunde

          Poate mergi tu pana pe Valea Uzului……, si acolo ai ocazia sa-i intalnesti pe cei pe care-i enumeri !

          • Road Runner

            Că du-te tu, poate te învaţă ăia civilizaţie.

          • Rodica

            Care ăia ? Aia care au venit din …..stepă la civilizatie ?

  6. Anonim Răspunde

    Buna
    Manevra acum vor fi multi atenți la mesaje ei ei religia ce face din noi .

  7. Catolic origin Răspunde

    Kiszopod ezt a gecis faszt .románul, te szopos ortodox állat
    Dögöljetek meg, a szörös talpu vankuj anyátokkal együtt. Mocskos állatok.

    • Rodica Răspunde

      La cum te exprimi , nici macar de ….origine animala nu esti ! Si regnul animal e mai ….educat ca tine ! Ma-ntrebam ce cauti intre noi , dar cine sa te primeasca , cu un asemenea limbaj , care denota o astfel de educatie si gandire ! Numai cei cu bun simt si educati pot tolera asemenea ….derapaje ! Am inteles, mai mult nu poti , nu-i de unde , oricat te-ai stradui !

      • y Răspunde

        Aici ai dreptate, dar văd că @Garuboz nu te deranjează.

        • Rodica Răspunde

          Ca sa fim corecti , nici exprimarea celui pe care-l pomenesti nu-i prea…. ortodoxa , dar clar nu-l depaseste pe …..bunul catolic !

  8. Garuboz Răspunde

    Cata nesimtire la aceasta etnie migratoare !Vomit pe tot neamul vostru gunoaie H O R T I S T E.

  9. DESTEPTUL :D Răspunde

    @ Rodica & CO. te dai mare romanca si mare nationalista. Voi toti romanii care sunteti infratiti cand vine vorba de bozgori/unguri/hortisi bla bla bla cum comentati aceasta afirmatie a lui Ion Bratianu: “Vrem Ardealul, dar fara ardeleni” 😀
    Stiati ca cei din Transilvania nici nu vroiau marea unire din 1918. Ar fi fost mai bine daca ramaneam in Austro-Ungaria, aveam mult mai multe iar Rodica & CO. ii certa in limba maghiara acum pe ROManii care veneau la cersit in vechea mare Ungaria. 😀

    • matroz Răspunde

      @DESTEPTUL ;D:Ho,hooooooo gyuri baci!!!Mari gogomanii am auzit,dar asta le intrece pe multe!90% din ungurii din Transilvania au cerut sa treaca la Romania!Asta de ce n-o spui unchies ???

    • Rodica Răspunde

      Baietas stai prost cu memoria , da nu-i bai , iti reamintesc eu – niciodata nu m-am dat mare romanca si mare nationalista ! Aici e problema mare a celor ca tine , privind perceptia si intelegerea ( e, da de unde nu-i , n-ai ce cere) – in momentul in care nu accepti sa fii batjocorit si umilit in propria tara si îti exprimi opinia , esti luat drept mare nationalist sau extremist ! In momentul in care esti jignit si facut …..troaca de porci , dupa parerea ta , ar trebui sa taci si sa accepti ! Atata intelegi si atatea argumente ai ca o dai cu nationalismul ( de parca ar fi doar atributul romanilor acest lucru ) ; despre faptul ca ceea ce afirmi tu ai scos dintr-un context (ca asa ti-a convenit ) , sau despre faptul ca primul care a facut afirmatia ce i-o atribui tu unui bratian ( nume comun, nu propriu) este de fapt a contelui Apony ( aici am dubii c-am scris corect numele ), care vroia Transilvania , dar fara transilvaneni (deci si fara minoritari ! ) , nu dezvoltam , pentru ca e mult de comentat pe aceasta tema . Ce sa mai zic ,ca de fapt , discutia era alta , articolul era altceva , dar din nou peste puterea ta de intelegere , desi te-ai autointitulat destept ! Imperiul de care pomenesti tu si-n care ti-ar placea sa traiesti a apus ! Lucrurile au evoluat , cum era normal si corect , dar tu ai impresia ca daca soarele rasare si apune de mai multe ori , tot asa si cu vremurile de mult …..apuse. Si daca tot regreti acele vremuri , e liber la vama , poti alege ori Ungaria , ori Austria ! Cam atat , ca mi-am irosit mult timp cu cei ca tine si nu merita , fiindca , asa cum afirmai , nu suntem la acelasi nivel de ….desteptaciune .

      • y Răspunde

        @Rodica, cred că ți-am recomandat să te mai abții de la certuri cu diverși postaci pentru că oricum nu-i lămurești. Dar văd că perseverezi. Văd că îți place să te dai prin bălării și noroaie la ce roman foileton ai trântit mai sus.
        PS. Se scrie Aponyi. Dar de fapt nu cred că te interesează.

        • Rodica Răspunde

          Nu o lua ca pe o cearta , ci ca pe o opinie personala sau un drept de-a …..corecta anumite derapaje ale unora . Recunosc , am un temperament coleric ( comparativ cu tine , care esti probabil de un calm iesit din comun) si tocmai din acest motiv imi sustin cu tarie convingerile . Poate zici ceva si de recenta actiune a unor …. personaje din Harghita , din cimitirul (international de altfel) , de pe Valea Uzului , unde toate crucile eroilor romani cazuti pentru (culmea !) acele petice de pamant pe care sta acum o populatie majoritar maghiara , au fost profanate , fiind acoperite cu saci menajeri . Asta cam unde se incadreaza , tot la balarii si noroaie ? Si din partea cui ? Asa ca , de cate ori va fi nevoie , voi lua pozitie si-mi voi exprima opinia , indiferent pe cine va deranja .

  10. păcală Răspunde

    Ca să-l citez pe Alexandru Vaida Voievod când a intrat prima oară în Parlamentul României Mari și și-a văzut noii colegi: “Aoleu în ce m-am băgat!”
    Nu mai cita măi din Caragiale! Unii s-au bucurat și când au poposit pe capul nostru rușii.

  11. matroz Răspunde

    Eu nu prea am vazut inscriptii,texte pe vesmintele preotesti.Parca am vazut simboluri.Sper ca urmasul lui Petru nu se va face de ras purtand un inscris fie el si maret unguresc!Marita croitoreasa sa se bucure de reclama!

    • Rodica Răspunde

      Sigur ca nu sunt inscriptionate vesmintele preotesti . Dar -vorba ta- marita croitoreasa a vrut sa faca ceva iesit din comun , care sa …..emane pace , caldura si armonie . Exact pe dos i- a iesit , dar nu mai conteaza ;sa luam partea buna a lucrurilor – inscriptia ….valoroasa e pe spatele vesmantului , nu pe fata ! In rest , Dumnezeu e unul si acelasi care ne judeca pe toti , indiferent de limba in care ne adresam Lui ! Sau o fi si Dumnezeu maghiar (dupa unii , cu siguranta ) ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.