Ultima actualizare: ieri, 22:28
Locale

PERICOL. Probleme cu infiltrațiile la un dig de pe Tur!

Precipitațiile abundente înregistrate, începând cu data de 20 mai 2019, au determinat creşteri importante ale nivelurilor cursurilor de apă din județul Satu Mare.

În urma verificării de astăzi, s-au depistat infiltrații la subtraversarea digului de pe malul stâng al râului Tur, în zona localității Adrian. Zece angajați ai SGA Satu Mare și personal SVSU Livada intervin pentru stoparea fenomenului, cu: 1 buldoexcavator, 2 autoutilitare, saci cu nisip și folie polietilenă.

De la declanșarea codurilor hidrologice, specialiștii monitorizează în permanență cursurile de apă. Zilele trecute, aceștia au intervenit pentru degajarea albiilor și pentru asigurarea secțiunilor de scurgere pe râul Tur, sectorul amonte de acumularea Călineşti-Oas, în zona podului rutier de pe drumul judeţean și pe râul Tarna Mare, în localitatea Bocicău.

În momentul actual, se înregistrează depășirea cotelor de inundație pe râul Tur, pe sectorul situat în aval de acumularea Călinești-Oaș și pe râul Crasna, în localitatea Domănești. De asemenea, sunt depășite cotele de atenție pe râul Valea Rea, în localitatea Huta Certeze, pe râul Tur, în localitatea Negrești-Oaș și pe râul Crasna, în localitatea Berveni.

Acumularea Călinești-Oaș se află în faza a II-a de apărare, începând de astăzi, ora 08.00, din cauza debitului mare afluent.

Menționăm că este în vigoare Avertizarea hidrologică nr.20 din 23 mai 2019 emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ApĂrare.

COD GALBEN

În intervalul 23.05.2019 ora 13:00 – 24.05.2019 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare), Mureş – sector aval Glodeni – amonte S.H. Acmariu (judeţele Mureş şi Alba).

COD PORTOCALIU

În intervalul 23.05.2019 ora 13:00 – 24.05.2019 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Tur – sector aval Ac. Călineşti şi Crasna – curs inferior (judeţul Satu Mare).

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Personalul SGA Satu Mare monitorizează evoluția evenimentelor și este pregătit să intervină pe cursurile de apă, în vederea asigurării secțiunii de scurgere și pentru exploatarea în siguranță a construcțiilor hidrotehnice.

Sursa: Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.