Ultima actualizare: azi, 16:15

Locale

Cartierul Micro 14, primul cartier construit în municipiul Satu Mare

Cartierul Micro 14 a fost primul cartier construit în municipiul Satu Mare, urmat de Cartierul Micro 15. Orașul a fost greu încercat de multe ori, în trecut, însă acest lucru nu a făcut decât să-i determine pe locuitorii de atunci să depășească momentele dificile și să facă din ele reușite glorioase. Primele blocuri, podul Golescu, primele cartiere din municipiul Satu Mare, sunt câteva exemple de curaj și reușită ale orașului Satu Mare. 

În luna septembrie a anului 1944, orașul Satu Mare a fost grav afectat de bombardamente, fiind ruinate, pe lângă poduri și uzine, multe clădiri importante. O parte dintre clădirile ruinate, în special cele de pe actualul Bulevard Brătianu, nu au mai fost refăcute după încheierea războiului, astfel că s-au construit clădiri moderne în locul lor.

Apar primele blocuri la Satu Mare, cele cu patru etaje

Urmează instaurarea comunismului în România, moment în care fabrici precum Unio, Princz și alte întreprinderi importante din oraș au fost naționalizate, în anul 1984, iar începând cu anul 1960, ca urmare a industrializării forțate, numărul locuitorilor din Satu Mare crește, lucru ce a determinat extinderea teritoriului orașului.
Au început construcțiile cartierelor din Satu Mare, apărând astfel primele blocuri, cele cu patru etaje, iar apoi, ca o dezvoltare spectaculoasă, au apărut blocurile cu zece etaje.

Primele cartiere din oraș au determinat construirea Podului Golescu

Primul cartier construit a fost Cartierul Micro 14, atunci având numele de Cartierul 14, ce a găzduit la acea vreme un număr aproximativ de 20.000 de oameni. A urmat cartierul Micro 15, cu aproximativ 15.000 de locuitori. Pentru a lega aceste zone de nucleul vechi al orașului, a fost construit Podul Golescu.

Carpați I și Soarelui, cartierele sinistraților

După prăpădul lăsat în urmă de inundațiile din primăvara anului 1970, oamenii au fost nevoiți să ridice alte cartiere, dat fiind faptul că a fost distrusă o parte însemnată a orașului, respectiv peste 2.000 de case prăbușite.

Pentru familiile sinistrate au fost ridicate cartierele Soarelui și Carpați I, și tot în urma inundațiilor au fost ridicate locuințe din zona Pieței 14 Mai și din Cartierul Solidarității, potrivit unui articol din Broșura Turistică a județului Satu Mare.

La începutul anilor ’80, s-au construite alte cartiere: Carpați II, Micro 16 și Micro 17.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.