Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

Erou după moarte! Un sătmărean aflat în moarte cerebrală a salvat o viață

Un pacient din județul Satu Mare aflat în moarte cerebrală a devenit donator, după ce familia lui şi-a dat acordul, redând astfel speranța la viață Zecheriei Secure, o femeie ce de 11 ani se luptă pentru supraviețuire.

Zecheria Secure este din Constanţa, dar de 11 ani nu se mai bucură de mare. Luptă pentru supravieţuire cu ciroza care îi chinuie ficatul de 11 ani. A mers la mulţi medici cu speranţa că va afla vindecarea. Toţi i-au spus că are o singură şansă: transplantul.

Săptămâna trecută, după 18 luni pe lista de aşteptare, medicii au anunţat-o că există o posibilitate. Organele trebuiau prelavate de la Satu Mare şi Bucureşti, iar specialiştii au făcut imediat planul.

„Prima prelevare a fost la spitalul Floreasca. E vorba despre un pacient aflat în moarte cerebrală în vârstă de 57 de ani. Operația a început în jurul orei 5 și a decurs fără incidente și s-a prelevat ficatul și rinichii.

Ulterior am plecat la Satu Mare unde am prelevat ficatul de un donator în moarte cerebrală în vârstă de 61 de ani, care a fost adus la Fundeni, unde s-a efectuat transplant hepatic.

La Satu Mare am mers cu cursa de linie TAROM. Echipa este formată din 3 persoane, 2 medici și un asistent, eu fiind șeful echipei de prelevare”, spune chirurgul Vasile Lungu”, spune medicul chirurg Vasile Lungu.

Medicul spune că o astfel de intervenție este întotdeauna cu riscuri, și contra cronometru.

”Din fericire, în cazul de săptămâna trecută, prelevările de la cei doi donatori au fost făcute la timp. Dar bolnavii chemaţi de medici pentru analize de compatibilitate au stat cu inima cât un purice. Trei minute de întârziere puteau să năruiască toate speranţele din lungul timp de aşteptare.

În puține cazuri curg din păcate lacrimi de fericire. La noi sunt prea puţini donatori faţă de câţi suferinzi aşteaptă transplantul”, mai spune medicul.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.