Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Amendă uriașă pentru firma care a deranjat Careiul: 75.000 lei

Firma răspunzătoare pentru mirosul care s-a resimțit în tot municipiul Carei a fost sancționată drastic de Garda de Mediu. Astfel, în urma controlului demarat de Comisariatului Judeţean Satu Mare al Gărzii Naţionale de Mediu pentru identificarea sursei generatoare de disconfort olfactiv pentru populație, firma care a deranjat Careiul s-a ales cu o amendă uriașă: 75.000 de lei.

În timpul verificărilor, s-a constatat că mirosul provine de la un operator autorizat pentru producerea de biogaz și energie electrică regenerabilă, care utilizează ca materie primă resturi vegetale, dejecții animaliere, deșeuri de țesuturi animaliere, inclusiv lichide cu grăsimi de origine animală. Din cauza unor defecțiuni la sistemul de alimentare a instalației de biogaz, deșeurile stocate pe amplasament, în cantități semnificative, nu au putut intra în procesul tehnologic de prelucrare, fiind depozitate în spațiu deschis, la temperaturi ridicate.

Pentru remedierea deficiențelor constatate, s-a dispus urgentarea efectuării reparațiilor la instalația respectivă și începerea imediată a prelucrării deșeurilor stocate existente, sau valorificare/eliminarea acestora în instalații autorizate. Urmare a neconformităților constatate, comisarii au aplicat operatorului o sancțiune contravențională în valoare de 75.000 lei.

Pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de incidente generatoare de disconfort pentru populație, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au dispus interzicerea colectării și depozitării deșeurilor de țesuturi animaliere, inclusiv a deșeurilor lichide cu grăsimi și cu conținut stomacal (intestine) – direct in recipiente sub cerul liber, ci depozitarea acestora numai în spații frigorifice adecvate.

7 comentarii

  1. Rodica Răspunde

    Amenda s-a dat , dar s-a si încasat ? Ar fi interesant de vazut ordinul de plata emis de aceasta firma si vizat de banca . Si-apoi se mai pune o întrebare – daca conditiile de depozitarea si stocare a deseurilor folosite ca materie prima de aceasta firma ( pe care o menajam si nu-i dam numele , de ce ? ) sunt cele din poze , trebuia sa aiba suspendata activitatea de mult ! Nu sunt permise asemenea locuri de stocare , in aer liber mai ales vara !

    • y Răspunde

      @Rodica, știi foarte bine că se va contesta procesul verbal, de obicei așa se întâmplă. Chiar dacă până la urmă să zicem se va plăti se trage de timp pentru că sunt o droaie de bani. Dar eu NU sunt sigur că se va plăti pentru că dacă te uiți/cauți în legislația specifică acolo se vorbește de disconfort olfactiv. Dar nu este definit clar și nu este cuantificabil, măsurabil. Este ceva relativ deci dacă au avocat bun acela va câștiga o pită bună de pe urma procesului. Oricum disconfortul a fost, măsura e tardivă pentru că am înțeles că e de ceva vreme, nu o zi-două. Numai nu înțeleg un lucru. Ăștia de la firmă nu au nas în dotare? Sau le-a picat organul din cauza mirosului?

      • Rodica Răspunde

        Stiu urmarile , de aceea am si pus întrebarea . Si eu sunt convinsa ca nu se va plati amenda , fiindca asa se întampla în majoritatea cazurilor .Ar fi interesant de vazut o statistica a amenzilor date si …..neplatite , sau a proceselor pe rol pe aceasta speta . Cunosc cazuri cu procese comerciale ce dureaza de cel putin 3 (trei) ani , si nefinalizate , deci fara sentinta definitiva si executorie . E bine , traiasca justitia de la noi !

  2. ilie radu Răspunde

    Dar cu mirosul insuportabil si greu de respirat, care vine de la Complexul de porci,din MOFTINUL MARE,administrat de o firma din UNGARIA,nu face nimeni nimic?
    Acest miros bantuie zi si noapte..autoritatile competente ce zic?
    Reclamatii s-au facut nenumarate..probabil inchid ochii deoarece si-au luat partea..GARDA DE MEDIU….un mare RAHATTTT

  3. altu fără bmw Răspunde

    Ilie radu vezi că s-ar putea să ți se demonstreze că ai nasul defect. Țara asta e una a tuturor posibilităților.?

  4. Y_grec Răspunde

    Dar cu mirosul insuportabil si greu de respirat, care vine de la SAM MEAT ( fosta AVE IMPEX SA ) care arde de ani de zile reziduri animaliere de pute tot nordul municipiului ,nu face nimeni nimic?
    Acest miros bantuie deseori zi si noapte..autoritatile competente ce zic?

    • y Răspunde

      Stai liniștit. Când bate vântul se simte aroma până-n Soarelui. Mai ales luni. Și asta regulat. Interesant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.