Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Programul oficial al Zilelor Culturale Maghiare Partium. Organizatorii așteaptă zeci de mii de participanți

Zilele Culturale Maghiare Partium au ajuns la cea de-a 18-a ediție, iar organizatorii au prezentat programul oficial al manifestărilor ce se vor desfășura în perioada 20 – 25 august în municipiul Satu Mare.

Marți, 20 augustsărbătoarea regelui Sfântul Ștefan

 

Catedrala Romano-Catolică

9.00 – Slujbă religioasă oficiată de Msg. Jenő Schönberger, episcop de Satu Mare

10.00 – Depuneri de coroane

 

Turnul Pompierilor – scena CBA

10.00 – Struguri grăitori, mere zâmbărețe, caise zăngănitoare – spectacol de teatru de păpuși prezentat de Trupa Álomzug. Regizor: Papp Melinda

Fiecare fetiță visează la ceva. Prințesele, de exemplu, visează la rochii de aur și argint. Prințesa Hajnalka, însă, vede în somn fructe nemaipomenite. Pentru descifrarea visului, singura cale este prin inima mărinimoasă a unui purcel vorbitor

Spectacolele de teatru de păpuși sunt organizate de Asociația Art Projekt cu sprijinul Autonet Import Srl.

 

Biserica Reformată cu Lanțuri Satu Mare

16.00 – Drumul spre Trianon după 100 de ani – prelegeri susținute de reprezentanții Institutului de Cercetare Istorică Veritas. Eveniment organizat de Cercul Szent István

Gali Máté: Dezintegrare în perioada postbelică și revoluție în Ungaria anilor 1918-1919

Ligeti Dávid: Război internaționalist sau apărarea patriei? Războaiele Republicii Sovietice Maghiare din anul 1919

 

Casa Meșteșugarilor

Cinemateca Partium filme pentru copii și tineret

16.00 – Băieții de pe strada Pál, un film de Fábri Zoltán

Un film realizat după bine cunoscutul roman de Molnár Ferenc. În anul 1969, filmul a obținut unul dintre cele mai importante premii pentru filme din Ungaria, respectiv a fost nominalizat la premiile Oscar în categoria cea mai bună producție străină.

Lungmetrajele pentru copii și tineret sunt aduse de Cinemateca Mobilă Partium, în cadrul proiectului 2019 – Anul Copiilor, inițiat de Guvernul Ungariei. Organizator: Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare

 

Turnul Pompierilor – scena CBA

17.00 – Povestea facerii – spectacol de teatru de păpuși prezentat de Teatrul Árgyélus. Regizor: Écsi Gyöngyi

Povestea facerii de Écsi Gyöngyi este un veritabil cadou pentru suflet. Printre multe alte lucruri, putem afla cum și-a prelungit Adam viața lui pe pământ față de cei 30 de ani pe care i-a primit inițial, dar și cum s-a sfădit cu Eva. Finalul e concluzia trasă de bunul Dumnezeu și este unul plin de înțelepciune: „înțeleg că nu e bine nici cu ea, nici fără ea, așa că suportați-vă unul pe altul cu dragoste.”

Spectacolele de teatru de păpuși sunt organizate de Asociația Art Projekt cu sprijinul Autonet Import Srl.

 

Teatrul de Nord

18.00 – Omul în inumanitate – spectacolul Ansamblului de Dans Bekecs, realizat pe baza istoriei ultimului 100 de ani

Spectacolul omagiază pe toți cei care și-au dat viața pentru țară, pentru familie, pentru semeni și, nu în ultimul rând, pentru ca urmașii lor să trăiască într-o lume mai bună. Acești oameni sunt un exemplu de umanitate, curaj, patriotism, rezistență, credință. Om în inumanitate este un spectacol care își propune să reînvie, prin dans, mișcare și cuvânt, sentimentele celor plecați spre moarte, și celor rămași acasă. Spectacolul nu propune să fie cronică fidelă a evenimentelor, dar vrea să restituie atmosfera acestora, tocmai de aceea cuprinde fragmente literare, secvențe din jurnale și video-proiecții.

Evenimentele teatrale Partium sunt realizate de Trupa Harag György cu sprijinul Ecomatrix Srl.

 

Turnul Pompierilor – scena CBA

20.00 – Concertul tenorului Nagy Norbert

Celebrul artist originar din Satu Mare, care a cucerit și opera Scala din Milano, l-a avut drept profesor pe maestrul Andrea Bocelli. Este un invitat constant al Zilelor Maghiare Partium, artistul evoluând, de data aceasta, cu Nagy Norbert Symphonic Live, un concert al cărui repertoriu este selectat din melodii clasice și cunoscute coloane sonore ale unor filme. Mai mult, artistul sătmărean pregătește publicului și o melodie în limba maghiară.

 

Bulevardul Coposu – Centru Nou

Cinemateca Partium

21.30 – Iarnă veșnică, un film de Szász Attila – proiecție de film în aer liber

În luna decembrie a anului 1944 ofițeri ruși adună femeile într-un mic sat de peste Dunăre. Pretind că le duc la muncă pentru trei săptămâni. Irén, o tânără șvăboaică – a cărei soț luptă pe front – își lasă în urmă fetița și părinții și pornește spre necunoscut. Femeile sunt plasate într-un vagon, iar după o crâncenă călătorie cu trenul, ajung într-una dintre taberele de muncă din zona Donbas. Șvabii sunt tratați drept criminali de război și sunt trași la răspundere pentru crimele comise de ofițerii germane. Trăiesc în condiții inumane, viața valorează prea puțin aici. Irén, femeie distrusă atât fizic, cât și psihic, este plăcută de unul dintre camarazii ei deținuți, de Rajmund, un bărbat care încearcă să supraviețuiască urmându-și propriile principii și care salvase viața femeii. Între cei doi se înfiripează o relație specială care, la fel ca supraviețuirea, are și ea propriile ei reguli. Reușesc oare să se reîntoarcă acasă? Cu ce preț poate scăpa omul din iadul pământesc? Se consumă oare o dragoste născută în lagăr dacă amândoi au acasă familii proprii?

Organizator: Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare

 

Miercuri, 21 august

 

Turnul Pompierilor – scena CBA

10.00 – Pâinea lumii  – spectacol de teatru de păpuși prezentat de Teatrul Árgyélus. Regizor: Écsi Gyöngyi

Este un basm popular despre faptul că există cale de scăpare din sărăcie și disperare, despre faptul că lumea are o culme de pe care se pot vedea atât înălțimile cerului, cât și adâncimile încinse cu foc ale pământului, despre o cale care poate fi străbătută doar de cei drepți. Eroul nostru mănâncă pâinea frământată din cel mai mic bob de grâu cu forța căreia reușește să înfrunte toate greutățile lumii și să găsească soarele dispărut.

Spectacolele de teatru de păpuși sunt organizate de Asociația Art Projekt cu sprijinul Autonet Import Srl.

 

Teatrul de Nord

11.00 – Dreptatea regelui Matia Corvinul – spectacolul Ansamblului de Dans Bekecs, regizor-coreograf: Ivácson László

Spectacolul șase povești despre Matia Corvinul, cea cu fierarul sărac, cu judele cumplit din Cluj, cu ministru intrigant și dacă a murit Matia s-a pierit și dreptatea?

Evenimentele teatrale Partium sunt realizate de Trupa Harag György cu sprijinul Ecomatrix Srl.

 

Casa Meșteșugarilor

15.00 – Szenczy Zoltán 65 – vernisajul expoziției retrospective de grafică și pictură

Szenczy Zoltán, pictor și grafician născut la Sau Mare. Activitatea sa artistică este caracterizată de căutarea noutății și a extremelor. Utilizează mai multe tehnici: desen, pictură în pastel și ulei, acril, sau tehnici combinate. Nu refuză utilizarea calculatorului și nici a înregistrărilor video. Picturile sale sunt caracterizate de jovialitate, ușurință și o armonie perfectă a culorilor și formelor. Utilizează un cod personal cu cercuri, cruci, pătrate realizate cu precizie matematică și combinate cu un fundal aerisit și misterios care redă în cea mai mare armonie combinația elementelor figurative cu cele reale.

 

Biserica Reformată cu Lanțuri Satu Mare

16.00 – Drumul spre Trianon după 100 de ani –prelegeri susținute de reprezentanții Institutului de Cercetare Istorică Veritas. Eveniment organizat de Cercul Szent István:

Hollósi Gábor: Despre constituția Republicii Sovietice Maghiare

 

Casa Meșteșugarilor

Cinemateca Partium filme pentru copii și tineret

16.00 – János Vitéz, un film de Jankovics Marcell

Benzile desenate realizate după balada lui Petőfi Sándor constituie primul de acest gen realizat în Ungaria pentru difuzare în cinematografe.

Lung metrajele pentru copii și tineret sunt aduse de Cinemateca Mobilă Partium în cadrul proiectului 2019 – Anul Copiilor, inițiat de Guvernul Ungariei. Organizator: Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare.

 

Teatrul de Nord

18.00 – Dans Rhapsody – spectacol folcloric Ansamblului Național de Dans. Regizor: Zsuráfszky Zoltán, coreografi: Zs. Vincze Zsuzsa, Zsuráfszky Zoltán.

 

Ansamblul Național Maghiar de Dans aduce pe scenă un spectacol care prezintă cele mai frumoase dansuri ale maghiarilor de pretutindeni, punând accent pe o evoluție originală plină de stil.

Evenimentele teatrale Partium sunt realizate de Trupa Harag György cu sprijinul Ecomatrix Srl.

 

Turnul Pompierilor – scena CBA

20.00 – Koszika & The HotShots

Cu stil eclectic electrizant, formația Koszika & The HotShots a ajuns un fenomen aparte în lumea muzicii ardelene. Largul lor repertoriul cuprinde, pe lângă adaptări proprii ale unor cântece populare, și elemente jazz, reggae, disco și chiar note de drum and bass.

 

Bulevardul Coposu – Centru Nou

Cinemateca Partium

21.30 – Poezii proaste, un film de Reisz Gábor – proiecție de film în aer liber

Viața personală a lui Merthner Tamás în vârstă de 33 de ani este în ruine deoarece prietena lui, Anna, aflată la studii în Franța, tocmai se despărțise de el. Tamás încearcă să caute răspuns la întrebarea dacă dragostea adevărată există doar în momentul în care, practic, acesta dispare. Pe lângă acceptarea problemelor personale, prin rememorarea amintirilor, Tamás conștientizează și faptul că societatea în care trăiește este una pierdută.

Organizator: Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare

 

Joi, 22 august

 

Turnul Pompierilor – scena CBA

10.00 –Péter cel viclean – spectacol de teatru de păpuși prezentat de Teatrul de Păpuși Ciróka

Numele a primit pentru ca a fost un mare șmecher domnia sa! Dar, nu i-a înșelat decât pe cei care o și meritau, ca de exemplu judecătorul satului. Péter a reușit de trei ori să-l păcălească pe naivul judecător pe care, în cele din urmă reușește să îl și bată. Astfel, sătenii îl aleg pe el judecător în locul celui vechi.

Spectacolele de teatru de păpuși sunt organizate de Asociația Art Projekt cu sprijinul Autonet Import Srl.

 

Biserica Reformată cu Lanțuri Satu Mare

16.00 – Drumul spre Trianon după 100 de ani –prelegeri susținute de reprezentanții Institutului de Cercetare Istorică Veritas. Eveniment organizat de Cercul Szent István:

Ujváry Gábor: Politica culturală din Ungaria în 1919

Dévavári Zoltán: Drumul spre Trianon. Considerentele marilor puteri în Europa Centrală și de Est

 

Casa Meșteșugarilor

Cinemateca Partium filme pentru copii și tineret

16.00 – Fii omului cu inima de piatră, un film de Várkonyi Zoltán

Film realizat după romanul lui Jókai Mór.

Lung metrajele pentru copii și tineret sunt aduse de Cinemateca Mobilă Partium în cadrul proiectului 2019 – Anul Copiilor, inițiat de Guvernul Ungariei. Organizator: Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare.

 

No Pardon Pub

17.00 – Întâlnirea tinerilor medici din Partium

Organizator: Asociația Szentgyörgyi Albert și Asociația Culturală pentru Tinerii Sătmăreni

 

Sala sportivă Both Katalin CSM

18.00 – Rubint Réka și Schobert Norbert la Satu Mare

Modelare corporală (60 min) cu Rubint Réka și prelegere despre stilul sănătos de viață (45 min) cu Schobert Norbert.

 

Teatrul de Nord

18.00 – Kamarás Iván: Străini în noapte

Kamarás Iván este unul dintre cei mai cunoscuți actori contemporani. Este un actor extrem de talentat ale cărui calități profesionale i-au adus un renume național. Spectacolul este un fel de călătorie în timp care aduce un omagiu atât lui Frank Sinatra, cât și contemporanilor săi. De-a lungul serii, Kamarás Iván reînvie pe scenă lumea muzicii swing-jazz a anilor ’30, ’40, ‘50 lăsându-ne să savurăm aceste melodii minunate în splendoarea lor originală.

Evenimentele teatrale Partium sunt realizate de Trupa Harag György cu sprijinul Ecomatrix Srl.

 

Turnul Pompierilor – scena CBA

20.00 – Formația Góbé

World music intens și dinamic cu rădăcinile muzicii populare maghiare. Studiind moștenirea lăsată de compozitorii Kodály și Bartók, băieții de la formția Góbé au dat o nouă interpretare genului world music, ajungând să interpreteze așa numitul gen muzică populară pop.

 

Bulevardul Coposu – Centru Nou

Cinemateca Partium

21.30 – Apus de soare, un film de Nemes Jeles László – proiecție de film în aer liber

Budapesta, vara anului 1913, ultima vară a păcii. După o vreme îndelungată, Leiter Írisz, se întoarce în orașul multicolor și plin de viață al monarhiei. Rămasă orfană din copilărie, singura ei dorință este să se angajeze în magazinul de pălării care, odinioară, fusese proprietatea părinților ei. Brill Oszkár, noul proprietar, însă, nu o angajează și încearcă din răsputeri să o îndepărteze. Într-o noapte, Írisz este vizitată de un străin care se interesează de fratele ei. În acest moment, fata află că un anume Leiter Kálmán este fratele ei de existența căruia nu avusese cunoștință. Írisz începe cercetările pentru a-și găsi fratele, procedură care o aruncă tot mai intens în labirintul orașului. Singurul punct sigur pentru Írisz este Salonul de Pălării Leiter, însă farmecul acestuia ascunde cele mai întunecate secrete.

Organizator: Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare

 

Vineri, 23 august

 

Turnul Pompierilor – scena CBA

10.00 – Secuița și dracul – spectacol prezentat de Teatrul de Păpuși a lui Fabók Mancsi, regizor: Fabók Mariann.

A trăit odată, foarte-foarte demult, o secuiță care avea obiceiul să facă toate lucrurile pe dos. Încăpățânarea ei a cauzat dureri de cap chiar și dracului. Poate nici în ziua de azi nu ar fi scăpat de femeie dacă soarta nu îi aduce în cale un husar care să îl salveze. Firul poveștii este încoronat cu prințese posedate de draci, logodnă, nuntă și câte și mai câte minunății! Cum apare în această poveste secuița noastră? Veniți și deschideți-vă larg ochii să nu pierdeți niciun amănunt!

Spectacolele de teatru de păpuși sunt organizate de Asociația Art Projekt cu sprijinul Autonet Import Srl.

 

Casa “Lépésház”

Academia agrarăprezentarea mărcii Produse Sătmărene

11:00 – 11:30 Deschidere

11:30 – 12:30 Magyar Lóránd, deputat parlamentar: prezentarea mărcii Produse Sătmărene

12:30 – 13:00 Becze István: Prezentare Produse Secuiești

13:00 – Discuții cu producători locali, expoziție și degustare de produse sătmărene

Academia agrară continuă pe data de 9 septembrie pe tema agriculturii ecologice.

 

Baza Sportivă Dinamo, Romász János

12.00 – Meci comemorativ Romász János

Continuând tradiția, colegii, prietenii și cunoscuții lui Romász János îl comemorează pe ziarist cu un campionat de fotbal organizat în amintirea lui. Echipe: UDMR Satu Mare, FC Presa, Primăria Municipiului Satu Mare

 

Muzeul Județean Satu Mare

15.00 – Podgorii istorice sătmărene – vernisaj expoziție culturală

Expoziția ne oferă o privire de ansamblu în trecutul podgoriilor istorice și în lumea instrumentelor tradiționale utilizate în zonă. Expoziția este realizată pe două teme principale: una care, prin etichete vechi de peste o sută de ani, ne prezintă cultura podgoriilor maghiare de acum un secol, precum localitățile aparținătoare unor podgorii și soiurile cultivate. Această temă este completată de o a doua care prezintă uneltele viticulturii și a procesului obținerii vinului.

 

Teatrul de Nord

17.00 – Olt Tamás: Nuntă timpurie. Regizor: Olt Tamás.

Teatrul Csiky Gergely din Kaposvár aduce un spectacol la baza căreia stau cele mai frumoase  obiceiuri din tradiția maghiară. Bucuria familiei, pregătirile de sărbătoare, dragostea, căsnicia, copii și toate celelalte minuni pentru care merită să fim oameni. Este istoria unei familii văzută prin filtrul teatrului liric.

Evenimentele teatrale Partium sunt realizate de Trupa Harag György cu sprijinul Ecomatrix Srl.

 

Grădina Romei, scena Catena

19.00 – Formația Csík

Foarte puține sunt acele formații care, cu un trecut de peste 30 de ani, supraviețuiește și azi și creează cu aceeași vigoare neîntreruptă, lăsând la o parte timpul și trendurile, depășind greutățile și tratând succesul cu mare pricepere.

21.30 – Marót Viki și Formația Nova Kultúr

Marót Viki și Formația Nova Kultúr a fost fondată în luna martie a anului 2003 – după cum spune legenda, într-o zi de primăvară ce „răsuna de un vesel C major”. Formația este alcătuită din artiști inspirați de lumea muzicală a anilor ’60 și ’70. Fondator: Novai Gábor, solist: Marót Viki. În cei cincisprezece ani de existență, formația și-a cristalizat un gen propriu care îmbină tendințele muzicale actuale cu cele născute la mijlocul secolului trecut.

 

Grădina Romei, scena Ecomatrix

20.00 – Twisted Sistems

Formație sătmăreană de pop-rock alternativ care adoră genul metal, publicul bun și șosetele lungi. Concertele lor cuprind atât compoziții proprii, cât și prelucrări.

22.00 – Karaoke

 

Grădina Romei, Curtea vinului – scena Joy

15.00–24.00 – Curtea vinului: târgul producătorilor locali de vin și pălincă

18.00 – Stand-up comedy de Szomszédnéni Produkciós Iroda

Trupa de stand up comedy Szomszédnéni Produkciós Iroda a fost fondată în anul 2001. Este alcătuită din doi membrii, Bálint Ferenc și Tóth Szabolcs. Sunt invitați constanți ai Showder Klub și Comedy Central. La cea de-a 18-a ediție a Zilelor Partium vor evolua cu întreg repertoriul lor actual alcătuit din trei spectacole independente. Spectacolul „Antimotivație” este un spectacol destinat celor care nu sunt stresați pentru faptul că au propriile lor limite, deoarece astfel au pe ce să se bazeze. Un stand up comedy pentru cei care visează să nu trebuiască să lupte mereu pentru visuri. Spectacolul Trei la firmă ne călăuzește în minunata lume a firmelor. Este un spectacol recomandat șacalilor excel, managerilor aflați la un pas de cădere nervoasă și tinerilor angajați cu multă creativitate și dinamism. Spectacolul Împreună și separat este unul cu totul aparte deoarece este realizat sub o formă cu totul neobișnuită lor: cei doi membrii intră pe scenă separat. Putem fi martorii unui stand up comedy tradițional cu unele întorsături care ne permit să cunoaștem cele mai profunde gânduri, temeri și dorințe ale celor doi artiști.

21.30 – PutriPop

PutriPop este o ramură world music cu o lume sonoră proprie regăsibilă atât în înregistrări, cât și la concerte. PutriPop este o îmbinare a melodiilor tradiționale cu muzica țigănească ardelenească păstrând, în același timp, textele originale, dar adaptate într-un stil personal. Este folclor centrat pe cântec cu trei violoniști și acordeon cu butoane și clape.

 

Grădina Romei – Evenimente permanente

14.00–20.00 – Aleea meșteșugarilor din Partium

Expoziție, târg și prezentarea meșteșugurilor tradiționale

14.00–18.00 – Concurs de șah-categoria junior (categoria de vârstă 10-14 ani)

 

Yoda Yoga

22.30 – DJ Dodo

 

Sâmbătă-duminică, 24-25 august

Grădina Romei – Evenimente permanente

 

Evenimente organizate de Asociația Culturală Aranykapu

11.00–20.00 – Aleea Meșteșugurilor din Partium. Expoziție de artizanat, prezentarea unor meșteșuguri tradiționale, târg

11.00–19.00 – Gusturi sătmărene – bucătăria sătmăreană – arta culinară a bunicilor din Bogdand, Petreşti, Livada

11.00–18.00 – Prezentarea meșteșugurilor medievale: împâslire, sculptură în bronz, sculptură în ceară, forjare. Expoziție de împâsliri într-un cort autentic kirghiz

12.00–18.00 – Teren de jocuri populare Aranykapu

Sâmbătă, 24 august

11.00 – Concertul pentru copii al formației Karaván din Cluj-Napoca: Formație uimitoare

Duminică, 25 august

12.00–18.00 – Grădina cu plante și ceainărie Aranykapu

13.00–17.00 – S-a deschis poarta de aur…– activități meșteșugărești și atelier de lucru pentru copii

 

Evenimente organizate de Asociația Borókagyökér

11.00-–19.00 – Târg de artizanat și prezentare de meșteșuguri

11.00–19.00 – Să creăm împreună. Artizanat pentru toate categoriile de vârstă

11.00–19.00 – Meșteșugul strămoșilor: țesut, forjare

Sâmbătă, 24 august

17.00–22.00 – Ardere ceramic Raku –  cu prezentare spectaculoasă

 

Evenimente organizate de Inițiativa Tineretului Maghiar

11.00 – Activități interactive pentru copii de toate vârstele

12.00-–20.00 – Chillzone

Sâmbătă, 24 august

15.00–18.00 – Cupă FIFA19

18.00–20.00 – Campionat Beerpong

Duminică, 25 august

12.00–18.00 –Workshop vopsit mobilier de dimensiune mică cu vopsea Annie Sloan

18.00–20.00 – Campionat Mortal Kombat

 

Evenimente organizate de Universitatea Babeș–Bolyai, Filiale Satu Mare

11.00–20.00 – Cort de informații interactiv

15.00–18.00 – Colțul copiilor – cu povești și jocuri de societate

Sâmbătă, 24 august

16.00–17.00 – Student la UBB Satu Mare, Facultatea de Pedagogie – discuții libere cu profesori universitari, mentori, studenți și viitori studenți.

 

Evenimente organizate de Asociația Caiac Smile

12.00–18.00 – Inițiere în caiac – curs interactiv pe lacul din Grădina Romei

 

Evenimente organizate de Serviciul de Ajutor Maltez Satu Mare

10.00–20.00 – Te invităm la o limonadă

14.00–19.00 – Măsurarea gratuită a tensiunii arteriale şi a glicemiei

Sâmbătă, 24 august

16.00–16.30 – Inaugurarea festivă a leagănului pentru handicapați în Grădina Romei

 

Concurs de gastronomie – mâncare pregătită la ceaun

Sâmbătă, 24 august 09.00–15.00 – Concurs pentru echipe. Miza: cea mai gustoasă mâncare la ceaun din Sătmar.

 

Concurs de gătit din pește

Duminică, 25 august 09.00–15.00 – Concursul va fi supravegheat și jurizat de Pálszabó Mihály (Szolnok, Ungaria) campion mondial master chef, cavalerul gastronomiei franceze.

 

Evenimente organizate de Pro Racers Sport Club și Societatea Carpatină Ardeleană

Sâmbătă, 24 august 10.00–14.00 – Concurs de bicicletă și dexteritate organizat familiilor

 

Evenimente organizate de Centrul Fericitul Scheffler János

Insula pas cu pas – activități pentru copii și bebeluși

 

Evenimente organizate de Trupa Harag György

Întâlnire cu actorul preferat – cortul Trupei Harag György vă așteaptă cu actorii trupei și cu multe alte surprize

 

Evenimente organizate de Asociația  Salvamont

Sâmbătă, 24 august – Alpinism pe perete

 

Activități și spectacole interactive pentru copii

10.00–18.00 – Praștia lui Kasper

O structură mecanică unică, care reînvie atmosfera târgurilor de odinioară cu un spectacol care durează aproape pe parcursul întregii zile!

10.00–18.00 – Atelierul lui Bartha Kati

Activități meșteșugărești din materiale naturale. La mesele amplasate, copii își pot dezvolta abilitățile manual, dar, în același timp, au ocazia să cunoască uneltele vremurilor trecute, mai mult, pot lua cu ei acasă și câte un cadou realizat de ei înșiși.

 

Serviciu literar organizat de Asociația Culturală

10.00–13.00 – Îmbracă-te în personajul preferat de poveste și câștigă un voucher pentru cărți

15.00–19.00 – Îmbracă-te în personajul istoric preferat și câștigă un voucher pentru cărți

Evenimente permanente destinate copiilor:

Citire poezii, citire povești, quiz cu premii.

Adu un tricou și scrie pe el citatul tău preferat!

Face painting, suflere baloane de săpun, modelare baloane și concurs de povești.

 

Evenimente organizate de Asociația Free Life

Adoptă un cățel și află mai multe despre activitatea noastră.

 

Evenimente organizate de Polipol

16.00–19.00 – activități meșteșugărești (pictură tricouri, decorare casă pentru păsări)

 

Concurs de șah

Sâmbătă, 24 august, 14.00–20.00 – Concurs de șah pentru seniori (categoria de vârstă 14-99 ani)

Duminică, 25 august, 14.00–20.00 – Concurs de șah pentru pitici (categoria de vârstă 0-10 ani)

 

Grădina de odihnă a Zilelor Culturale Maghiare Partium

12.00–17.00 – Chillzone, sau odihnește-te pe saci cu sâmburi de vișin sau șezlong. Atmosfera plăcută este dată de muzica selectată de DJ Leviciusz.

 

Sâmbătă, 24 august

 

Grădina Romei, scena Ecomatrix – program dimineața

11.00 – Aripile lui Matia Corvinul – spectacolul Teatrului MárkusZínház

În urmă cu mai bine de cinci sute de ani, pe vremea stră- străbunicilor noștri, au fost cu totul alte vremuri în Ungaria. Din această epocă ne-au rămas moștenire renumele lui Ioan de Hunedoara și al fiului acestuia, Matia.

12.00 – Circul Tintaló

Circul Tintaló este unul neobișnuit de mic cu un auditoriu pentru doar 16-20 de copii. Doar pentru copii! Aici părinții nu au acces! Părinții își pot supraveghea copii doar prin micile găuri plasate pe peretele circului. În acest timp, copii însă se pot bucura de spectacolul de 15 minute ale păpușilor mecanice. Pe mica scenă evoluează elefanți, clovni, acrobați confecționați, fără excepție, din lemn. La sfârșitul spectacolului, după o mică pauză, spectacolul se reia, căci Circul Tintaló nu își închide porțile.

Spectacolele de teatru de păpuși sunt organizate de Asociația Art Projekt cu sprijinul Autonet Import Srl.

 

Lacul din Grădina Romei

Regele broască transfigurare pe apă spectacol cu marionete uriașe
Apare brusc pe apă o broască uriașă, care atrage atenția cu muzică și gesturi. Cântând privește malul și așteaptă prințesa să salveze și să recapătă forma umană. În sfârșit apare prințesa, broasca se transformă în fața ochiilor noștrii, muzica plin de bucurie cuprinde toți spectatorii. O experiență vizuală și auditivă specială pe apă pentru copii și adulți.

 

Evenimente organizate de Fundația Folk

10.00–18.00 – Concursul mâncărurilor din carne de vânat preparate în ceaun

10.00–18.00 – Expoziție de trofee de vânătoare la Casa Verde

10.00–14.00 – Quiz despre vânătoare

11.00–14.00 – Prezentare câini de vânătoare

 

Evenimente organizate de Clubul Pensionarilor Prietenia

10.00–16.00 – Coacere gogoși și preparare tăiței

 

Grădina Romei, scena Ecomatrix – program după masă

13.30 – Spectacole de dans popular

Evoluează: ansamblurile Röpike din Satu Mare, Rozsmalint din Bogdand, Gyöngyösbokréta din Micula, Pünkösdi Rózsák din Dorolț, Nyíló Akác din Valea lui Mihai, Formația Motolla din Oradea, Bokréta din Orașu Nou, Szamoshát din județul Satu Mare, Rekettye din Carei. Muzica este asigurată de formația Soroglya din Oradea.

17.00 – Pál István Szalonna

Formația este alcătuită din membrii Ansamblului de Dans Popular Maghiar. Concertele lor reînvie cele mai frumoase melodii ale bazinului Carpatic. Pe lângă autentica muzică folclorică, interpretează adaptări folk. Formația consideră de o importanță deosebită păstrarea și transmiterea tradițiilor fapt pentru care se ocupă intens și cu educația în domeniu. Participă regulat la cele mai apreciate concerte din Ungaria, la diverse festivaluri atât în Europa, cât și peste ocean.

18.30 – Casă de dans cu formația Sugalló

20.00 – Casă de dans cu Pál István Szalonna

 

Grădina Romei, Curtea vinului PMN – scena Joy

12.00–24.00 – Curtea vinului: târgul producătorilor locali de vin și pălincă

14.00 – Capitole din cultura viticolă din Partium

Prelegere susținută de lectorii Facultății de Etnografie și Antropologie Culturală din cadrul Universității din Seghedin: Dr. Simon András, conferențiar și Dr. Mód László, lector, membrii Asociației Prietenii Vinului din Seghedin.

15.30  – prezentare carte Erdei Péter: Gyújtottam gyertyákat

16.30 – Spune o vorbă preotului!

Sesiunea de dezbatere proactivă foarte populară în Ungaria avusese deja două ediții de succes și la Satu Mare. Scopul misiunii de cârciumă Spune o vorbă preotului este integrarea creștinătății în viața de zi cu zi a oamenilor, respectiv de a îi ajuta să trăiască o viață mai fericită și mai echilibrată.

18.30 – Balade independente – Aventuri muzicale cu actorul Laczkó Vass Róbert și pianistul Szép András.

Cum apare lumea, cum apare Clujul și cum apărem noi în viziunea creatorilor lirici ai eternei capitale spirituale transilvane? Balade independente este o încercare de a compune piese improvizate de actorul Laczkó Vass Róbert și pianistul Szép András: cântecul cronicarului este un gen pur contemporan, iar cele mai bune texte sunt date deja: în bine conturatul spațiu istoric ardelenesc, adesea, la masa alăturată din cârciuma din cetatea veche, poate chiar într-un dormitor al unui cartier de oraș.

20.30 – ÍV și formația sa

Cariera solo al lui ÍV, Katona-Zsombori Éva, a început în anul 2013, an în care și-a ales și acest nume de scenă. Renumele i-a venit odată cu participarea la concursul național A DAL, ediția 2015 cu melodia FIRE. În anul 2017 este una dintre câștigătorii programului Cseh Tamás, după care și-a lansat primul album cu titlul Szabadon száll (Zbor liber).

22.00 – Formația Fák alatt

Există un gen care se numește: alter maghiar. Inspirându-se din acest gen, membrii formației și-au propus să creeze ceva nou. Alături de clasica combinație tobe-bass-chitară au introdus și o vioară. Au ascultat mult indie, ajungând, în cele din urmă, la alter-dance.

 

Grădina Romei, scena Catena

17.00 – Hungaricum – spectacol de operetă

Evoluează: Mercs Angéla, Kiss Eszter, Olasz Szabó Soma, Buzási Patrik.

Programul cuprinde secvențe din operete bine cunoscute care au ajuns să definească opereta maghiară: Prințesa Ceardașului, Contesa Marița, Regina circului (Kálmán Imre), János vitéz (Kacsóh Pongrác), Târg de fete (Jacobi Viktor), Contele Miska (Szirmai Albert), Bal în Savoy (Ábrahám Pál)

19.30 – Kiscsillag

La fondarea din 2005, formația Kiscsillag s-a definit drept o formație de garaj. Primii ani și-a dus existența în umbra celebrei formații Kispál és a Borz, ajungând azi prima formație alter-rock din Ungaria. Melodiile lor care, de regulă, îmbină diferite stiluri, interpretarea plină de dinamism, textele emblematice create de Lovasi și temele multilaterale abordate în ultimii ani au contribuit la realizarea unui repertoriu în permanentă reînnoire.

21.30 – Anima Sound System

Formația Anima Sound System a fost fondată în anul 1993 la  Szombathely și sunt reprezentanții muzicii electronice care îmbină muzica populară est-europeană cu cea modern electronică.

23.30 – The Minds

The Minds este o formație din Pécs care, la fondarea din 2011, și-a propus interpretarea creațiilor proprii în limba maghiară și engleză.

 

Yoda Yoga

00.00 – DJ Smoothnoise

 

Duminică, 25 august

 

Grădina Romei, scena Ecomatrix – program dimineața

11.00 – Palatul regelui Lună – spectacol prezentat de Teatrul de Păpuși Aranyszamár

Chiar și tu ne poți ajuta să o salvăm pe prințesă. Ce ai de făcut: murmură ca oceanul, bate ca piatra, ciripește ca o vrabie și ai să vezi că îndrăgostiții se vor regăsi.

12.00 – Circul Tintaló – Spectacol de teatru de păpuși prezentat de Trupa Tintaló

Circul Tintaló este unul neobișnuit de mic cu un auditoriu pentru doar 16-20 de copii. Doar pentru copii! Aici părinții nu au acces! Părinții își pot supraveghea copii doar prin micile găuri plasate pe peretele circului. În acest timp, copii însă se pot bucura de spectacolul de 15 minute ale păpușilor mecanice. Pe mica scenă evoluează elefanți, clovni, acrobați confecționați, fără excepție, din lemn. La sfârșitul spectacolului, după o mică pauză, spectacolul se reia, căci Circul Tintaló nu își închide porțile.

12.00 – Șapte probe și concurs cine ce știe pentru copii – concurs interactiv pentru copii

15.00 – Pomul cu povești al bunicului – spectacol prezentat de Teatrul Rozsnyói

Prin bunicul lui Badin Ádám, Tepó și personajul lui preferat de basm, respectiv Szerencsés János, se întâlnește în acest spectacol lumea basmelor populare cu cea a meșterilor. Toate acestea fiind accentuate cu o experiență de viață plină de aventuri. Această lume unică și interesantă de basm este agățată pe un pom al basmelor de unde va fi culeasă și oferită apoi tuturor copiilor, fie mici, fie mari. Se dezvăluie aici toate secretele pomului cu povești, găsind o lume în care toate problemele lumii își găsesc rezolvarea.

Spectacolele de teatru de păpuși sunt organizate de Asociația Art Projekt cu sprijinul Autonet Import Srl.

 

Cortul City Rádió

10.00–17.00 – Transmisie în direct din Grădina Romei. Întâlnire cu moderatorii îndrăgiți

 

Grădina Romei, Casa Verde

13.00–14.00 – Întâlnire cu redactorii și colaboratorii periodicului Szamos în Casa Verde. Paralelă între revistele Szamos și Partium – invitat Oláh András, poet, redactorul șef al revistei Partium. Moderator Elek György, redactor șef, revista Szamos.

 

Grădina Romei, scena Ecomatrix – program după masă

16.00 – Teddy Queen

Formația alcătuită din tineri din Gheorgheni înaintează fără obstacole pe calea succesului, fapt demonstrat și de cele două discuri înregistrate în cei doi ani de existență.

18.30 – Térerő

Formația a fost fondată în toamna anului 2017. Numitorul comun a fost găsit repede, și-au asumat și au adaptat cu mare ușurință melodiile altor formații, fapt pentru care au ajuns la concluzia că trebuie să își construiască propria lor lume.

 

 Grădina romei, Curtea vinului PMN – scena Joy

12.00–24.00 – Curtea vinului: Târgul producătorilor locali de vin și pălincă

14.00 – Beți un șpriț cu liderii noștri locali!

Discuție liberă cu Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Kereskényi Gábor, primarul Municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, managerul municipiului Satu Mare, Nagy Szabolcs, manager, Erdei D. István și Magyar Lóránd deputați parlamentari și Turos Lóránd senator. Moderator: Barakonyi Gergő.

16.00 – Strangers

Formația sătmăreană urmează să evolueze pentru cea de-a doua oară la eveniment. Trupa poartă, pe bună dreptate, numele „străinii” deoarece atât muzica, cât și fanii lor au apărut din nimic.

18.30 – Vintage Dolls

Formația alcătuită din trei soliști și orchestră a prelucrat hiturile americane ale anilor 1930 și ’40. Cele trei soliste, Munkácsy Eszter, Nagy Lili și Szász Ágnes, sunt artiști laureați cu premii internaționale.

 

Grădina Romei, scena Catena

17.00 – Ismerős arcok

Formația Ismerős Arcok este prezentă în viața muzicală maghiară începând din anul 1999. Drept o alternativă a tendințelor muzicale contemporane, formația Ismerős Arcok se afirmă în lumea muzicii maghiare rock contemporane atât prin muzica sa distinctivă, interesantă și captivantă, cât și prin conținutul specific al textelor.

19.30 – Compact disco

Formația maghiară Compact Disco este un reprezentant al muzicii electronice și nu în ultimul rând un trio de producători muzicali. A fost fondată în anul 2012, la Budapesta, de către trei muzicieni cu diferite fundaluri muzicale. Î

 

Parcare Aushopping scena Tarr Beton

21.00 – Concert Ákos

Ákos, artistul laureat al premiului Kossuth, a împlinit anul trecut vârsta de 50 de ani și în același timp 30 de ani de carieră. Anul trecut a susținut numeroase turnee și a publicat multe materiale jubiliare. Anul acesta străbate Ungaria în lung și-n lat cu concertul TURNÉ 2019 cu care sosește acum și la Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.