Ultima actualizare: ieri, 22:06
Locale

Propunere pentru eliminarea ambroziei: Toți sătmărenii la cosit, în cadrul unui ,,Let’s Do It” județean”

Subiectul ambroziei, planta care provoacă alergii în rândul a tot mai mulţi cetăţeni a fost discutat la în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, ședință prezidată de prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.

În acest sens, reprezentantul guvernului în teritoriu le-a solicitat directorilor de instituţii deconcentrate propuneri concrete privind stârpirea plantei nocive în judeţul Satu Mare, pe lângă cele existente deja. Printre propunerile venite de la membrii Colegiului Prefectural se numără organizarea unei zile în care, în tot judeţul, cetăţenii şi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale să iasă la cosit, un fel de Let`s Do It judeţean, respectiv desfăşurarea unei ample acţiuni de conştientizare la nivel de comunităţi locale.

Încă din luna iunie a acestui an, Instituţia Prefectului-Judeţul Satu Mare a solicitat conducerilor unităţilor administrativ-teritoriale să identifice terenurile cu ambrozie şi să transmită proprietarilor solicitarea de a elimina această plantă.

 

10 comentarii

  1. y Răspunde

    Asta trebuia nu acum ci cel puțin cu o lună mai devreme! Înainte de înflorire adică. Consider că e exercițiu pentru la anul dar tot e ceva față de anii anteriori.

  2. Cetatean Răspunde

    Poate mergeți și la frontieră la Halmeu, năpădită de ambrozie

  3. Roland Răspunde

    Cositul nu ajuta, planta trebuie smulsa din radacini, si anume inainte sa produca polen care va germina anul viitor. Deci cu alte cuvinte, mult bla bla, rezultat deloc, oamenii alergici se chinuie.

    E o delasare totala privind acest aspect la nivelul prefecturii unde s-a constituit comisia mixta din asa zisi specialisti pentru combaterea ambroziei. Nu se obosesc nici macar sa raspunda la sesizari in termenul legal de 30 zile.

    • y Răspunde

      Odată sămânța produsă germinează și după 10 ani și chiar dacă terenul este arat planta răsare chiar de la o adâncime de 30-40 cm. În culturile agricole îi place mai ales în cele de floarea soarelui. Semințele își păstrează puterea de germinare aprox. 30 de ani. Eu zic că putem să ne frecăm pe după scăfârlie tare de tot că nu văd o rezolvare o situației prea curând. Mai ales din cauza “vitezei” de reacție a autorităților și mai ales că de exemplu pe terenul viran din fața fostei Interex era ditamai “cultura” de ambrozia pe o suprafață de cel puțin 200 mp și plante viguroase full de polen, înalte de 40-50 cm. Deci nu ține faza că cei de la Primărie n-au observat din timp. Mă rog într-un târziu dar acum este cosit. Dar semințele au căzut pe jos, adică avem de unde “recupera” la anul. Și nu vreți să știți câte semințe produce o singură plantă.

  4. Ana Răspunde

    De o mare delasare ( lene,nesimtire ,obraznicie ) dau dovada si proprietarii de terenuri care nu -si intretin gradinile . Unde locuiesc am doi vecini care nu cosesc niciodata desi acolo locuiesc iar baitul meu nu poate veni in vizita pt ca are alergie severa la ambrozie . Trist . Unde sa fac o sesizare care sa fie luata in serios ?

  5. Ana Răspunde

    In graba am scris gresit cuvantul ,,baiatul” …. scuze

    • Gyuri Răspunde

      Nu-i nimic. Lene, nesimţire, obrăznicie sunt corecte!

    • y Răspunde

      @Ana, e cald și mulți sunt în concediu. Tu vrei ca să lucreze??? Nici în condiții ideale nu prea le trece prin cap! De aia stăm cum stăm.
      PS. Dacă te adresezi cuiva are termen legal de 30 de zile pentru răspuns. Prin absurd să zicem că răspunde. Deja e tardivă treaba vine toamna și se lasă frigul în curând. Pe asta se bazează și ei. E trist dar cam așa stau treburile.

  6. cetatean Răspunde

    Trebuie IERBICIDATĂ imediat după ce răsare, și se repetă de mai multe ori. Dar degeaba se spune dacă nu se face!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.