Ultima actualizare: ieri, 20:35
Locale

Decizie drastică! Polițiștii au primit interzis la WhatsApp și Facebook Messenger

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) interzice agentilor să folosească echipamente de telecomunicații mobile, dar și aplicații informatice, pentru a transmite informații conexe activitătilor de politie. Potrivit unui document al IGPR, aici intra smartphone-urile, tabletele si aplicatii precum Facebook Messenger, Whatsapp sau Snapchat.

Sindicaliștii spun că decizia a fost luată după cazul polițistului mort de la Timiș. Atunci, șeful serviciului de investigații criminale din județ a dat ordin pe un grup de WhatsApp să fie prins un fugar. În urma intervenției, un polițist a fost împușcat mortal.

Polițistul sătmărean Cosmin Andreica, preşedintele Europol, a declarat la Digi24 că în lipsa altor instrumente, poliţiştii apelează la astfel de aplicaţii: „Atât timp cât nu vom avea mijloace moderne de comunicaţie, carenţele întâlnite în activitate vor fi din ce în ce mai multe”, a spus Andreica.

Ce spune Europol:

„În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc „ordine” pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare.

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm.

În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizaţiei de informaţii clasificate. Iar după cum bine ştim, în lipsa acestei autorizaţii, poliţiştii sunt puşi la dispoziţia unităţii şi pot chiar să ajungă în situaţia de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că şi datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate şi distribuite prin intermediul acestor aplicaţii, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operaţiuni.

Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral. Viitorul ne aparţine! Echipa Sindicatului EUROPOL“, este reacţia Europol la această decizie.

2 comentarii

  1. abc Răspunde

    Motivatie prosteasca…
    In cazul politistului injunghiat…nu exista nici o legatura de cauzalitate intre modalitatea prin care s-a dat ordinul de urmarire si omorul propriu zis.
    Probabil ca vreun politist iesit la pensie vrea sa importe cine stie ce tehnologie de comuncare pe cai criptate si vrea sa-si asogure vinzarea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.