Ultima actualizare: ieri, 18:09

 

Locale

FOTO. Săpături arheologice la Medieșu Aurit. Cercetare pentru cunoașterea istoriei dacilor liberi

Muzeul Județean Satu Mare a demarat campania 2019 a cercetărilor arheologice sistematice de la centrul de producție a dacilor liberi de la Medieșu Aurit. În acest an săpăturile noastre se desfășoară în zona presupusului drum de circulație dintre șirurile de ateliere de ars ceramică. Acest drum antic străbătea de la sud spre nord centrul de producție- ne așteptăm ca la marginea lui să surprindem zonele de desfacere și de prezentare ale chiupurilor fabricate în situl studiat de noi.

Importanța sitului arheologic:

 1. Este cel mai mare centru de producție ceramică din Europa din afara granițelor Imperiului Roman (în stadiul actual a cercetărilor pe 20 de hectare sunt identificate 267 de cuptoare de ars ceramică).
 2. Este singurul centru specializat pe producția vaselor de provizii din Europa, totodată aici au fost descoperite cele mai mari cuptoare de ars ceramică.
 3. Este unicat prin specializarea întregii comunități pe producția de vase ceramice (așezarea este integrată zonei de producție).
 4. În prezent este cea mai importantă cercetare din România pentru cunoașterea istoriei dacilor liberi.

Sursa: Muzeul Județean Satu Mare

 

6 comentarii

 1. R Răspunde

  Szuper. Macar gasim relatia intre Daci si Romani.

  • a* Răspunde

   Întrebarea este ce se întâmplă dacă vor găsi ceva ce nu se pliază pe teorie. E voie să se găsească și altceva decât …..? Întreb așa și știu de ce spun.

 2. Gyuri Răspunde

  Ce vrei sa spui a*?
  Ce ai vrea sa nu se găsească?
  Sau se gaseasca?
  Lăudate , istoricule care ești .

 3. radu de la afumati Răspunde

  probabil era un fel de drm ,zollner , sau alu … de pe vremea dacilor liberi ,asa cum suntem si noi azi liberi sa lucram in fabricile altora ,sa consumam produsele altora daar bineinteles cu salarilu nostru de liberi

  • a* Răspunde

   Daaaa, și dacă nu ne convine suntel LIBERI să ne ducem acasă sau unde vrem! Așa liberi suntem! Suntem liberi să cumpărăm produsele altora că ale noastre sunt biudoșe. Pfui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.