Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Se schimbă legea. Poliţia vă poate cere să staţi culcat la pământ!

De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent.

Conform acestora:

Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Prin poziție inofensivă se înțelege:
a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
b) depărtarea picioarelor;
c) adoptarea poziției șezut;
d) adoptarea poziției culcat;
e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

11 comentarii

  1. sdgd Răspunde

    De acuma incepe distractia. O sa murim si noi ca in America , pe motiv ca am fost opriti de politie. Am vazut ca in SUA , politia e ca Moartea cu coasa care decide daca tu vei trai in continuare sau nu. Cand se baga legea care va interzice sa se bage legi fara acordul populatiei?

    • Dulgheru Răspunde

      Te simti negru? Daca esti negru e si normal sa iti fie frica 🙂 Se vede ca habar n-ai cum e in SUA, traiesti doar din desenele animate.

  2. 007 Răspunde

    sdgd zice,,Cand se baga legea care va interzice sa se bage legi fara acordul populatiei?”Frate,de cand isi doreste poporul acesta sa faca o lege pentru EI ,cetatenii normali si cinstiti, si NU pentru politie ,cum gresit se spune, CI PENTRU a FI APLICATA de POLITIE ca sa -i APERE DE INFRACTORI(era sa zic de unul ca tine) .Deci nu legi pentru infractori ca acum.Apoi ce fel de individ este acela care nu vrea sa se legitimeze si culmea se mai si ratoieste la politisti?
    Pentru toti cei cu un neuron,PRIMUL SEMN AL CIVILIZATIEI ESTE CEL PRIN CARE RESPECTI PENTRU A FI RESPECTAT.In rest, fiecare se gaseste pe palierul civilizatie in functie de cum gandeste si -n lumea in care se invarte !

    • nuconteaza Răspunde

      +1 007 si Dulgheru . Atata timp cat stii ca n-ai facut nimic, nu va problema in a respecta masurile. Explicatia cu SUA e complet alta (acolo armele is legale in aparare) pe care unele persoane le folosesc si in alte scopuri.

  3. Altu Răspunde

    Păi ,da,e corect . Iobagii din privat trebuie ținuti sub control, să nu se răscoale împotriva clasei conducătoare,bugetarii.

    • nuconteaza Răspunde

      Acel moment cand citesti titlul sau mergi direct la comentarii. “Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.” Vorbeste despre LEGITIMARE (am scris intentionat cu litere mari ca sa se observe pentru cei care nu citesc articolul intreg).

  4. Nimeni Răspunde

    Mi-aduc aminte de-o faza cand mascatii au intrat ilegal peste doi pensionari si i-au pus cu burta la pamant. Probabil ca vor sa se acopere in viitor cand mai fac astfel de gafe(vorba vine), dar la domni ca Dinca in mod sigur se va aplica altfel de tratament. Nu sunt convins ca nu vor exista abuzuri din partea politistilor.

    • nuconteaza Răspunde

      Dar e un pas spre a se face un lucru mai bine. Tine de noi ca oameni sa facem lucrurile sa functioneze. (sa le imbunatatim). Daca stam sa gandim ca de fiecare data orice lucru pe care incercam sa-l imbunatatim are si o parte care nu e tocmai buna, atunci nu facem nimic. De ex: cu masina poti face accident mortal… ca sa eviti accidente mortale interzicem circulatia masinilor in toata tara . La fel si cu trenurile. Avioanele le tinem la sol sau le vindem pentru ca nu is 100% sigure. Telefoanele emit radiatii care pot fi cancerigene, cel mai bine nu le mai comercializam ca sa nu afectam sanatatea omului. La fel si cu mancarea, mai bine nu comercializam nimic si facem totul natural ca altfel afectam sanatatea omului. Daca tot ne gandim la sanatatea omului, hai sa inchidem fabricile poluante, ca mnah polueaza aerul si atenteaza la sanatatea cetateanului (inclusiv focul) . Electricitatea e cam periculoasa, te poti electrocuta din greseala, cel mai bine sa nu avem din motive de siguranta. Sa vedem cu ce am ramas… pai suntem primitivi si n-avem nimic.

  5. Nimeni Răspunde

    @nuconteaza. E o mica diferenta in argumentele tale fata de ale mele. Cand au tabarat mascatii peste pensionari, au facut-o constient, forta lor era clar disproportionata fata de cei doi pensionari, eroarea de localizare era impardonabila in cazuri de astfel de interventii. Nu si-au cerut nici macar scuze. Aici e problema, ca se poate profita de politisti de aceasta masura, nu putini sunt dintre ei certati cu disciplina sau implicati in tot felul de imbargalituri cu lumea infractionala.

  6. ... Răspunde

    Asta e într-un fel bine, prea șu-au luat nasul la purtare unele grupări, au devenit prea obraznici pentru că știu ei bine că își permit. Dar va fi ceva schimbare de mentalitate și la “organe”? Vezi numai cazul recent 10 august.

  7. ciprian Răspunde

    Urmeaza abuzurile militienilor frustrati si intoarcerea la dictatura. Sub pretextul “pentru binele vostru” se va actiona abuziv si discretionar ca si pana acum. Militianul roman astazi, numit modern politist, , acoperit de lege va continua comiterea de abuzuri, hotii si infractiuni. Vom vedea in curand consecintele dramatice ale acestei anomalii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.