Ultima actualizare: azi, 14:45

Naţionale

Doi clujeni, izolați la domiciliu din cauza virusului din China: „Atenție, e alertă globală”

Doi muzicieni clujeni ce au participat în China la un turneu organizat de Filarmonica ”Banatul” Timișoara, au fost sfătuiți de autoritățile medicale să se izoleze la domiciliu în următoarele două săptămâni de teama coronavirusului, informează Mediafax, citat de PortalCJ

”Doi muzicieni clujeni, care s-au întors din turneul din China, sunt auto-izolați la domiciliu pe o durată de 14 zile. Starea lor de sănătate este foarte bună, am vorbit cu ei. Dacă în această perioadă vor prezenta simtopme de febră, tuse sau dificultăți la respirație, vor trebui să apeleze 112 și vor fi transferați al Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca”, a declarat directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu.

Organizația Mondială a Sănătății se pregătește să declare miercuri o situație de urgență de sănătate publică de amploare internațională și recomandă tuturor țărilor monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție în cazul epidemiei generate de noul tip de coronavirus care a făcut deja șase decese, a anunțat marți doctorul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, potrivit Libertatea.

„Atenție, e alertă globală. Noul tip de coronavirus identificat în China amenință și Europa. În doar o lună numărul pacienților s-a triplat (1700), la fel și al deceselor iar 9 pacienți sunt în stare critică. S-a dovedit și posibilitatea transmiterii virusului de la o persoană la alta”, transmite medicul Tudor Ciuhodaru, într-un comunicat, în care critică autoritățile din România, acuzându-le că nu reacționează.

Medicul Ciuhodaru avertizează că virusul se transmite cu mare ușurință de la om la om.

Coronavirusul din China – Simptome

”Virusul face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS) ce pot infecta oamenii, animalele și păsările. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)) la care se adaugă MERS și SARS. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

Simptomele includ febra, dispneea iar imagistic se constată infiltrat pulmonar bilateral”, transmite medicul Ciuhodaru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.