Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Ambasadorul Germaniei, la Satu Mare. Discuții despre autostrăzi, zboruri și un hub important

Ambasadorul Germaniei, la Satu Mare. Prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, a primit astăzi, 19 februarie, vizita ambasadorului Germaniei la București, Cord Meier-Klodt. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre autostrăzi, precum și despre posibile zboruri de pe Aeroportul Satu Mare spre Germania.

Ambasadorul a fost însoţit de preşedintele de onoare al Forumului Democrat German (FDG) din Transilvania de Nord, Johann Forstenheizler, și actualul președinte al Forumului Democrat German (FDG) din Transilvania de Nord, Josef Holzli, și preşedintele Asociaţiei Economice Germano-Române pentru Regiunea de Nord Vest (DRW), Iuliu Cadar, iar din partea autorităților locale au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată cartea de vizită a județului, cu accent pe dezvoltarea economică datorată, în parte, investițiilor companiilor cu capital german, s-a vorbit despre strategia de dezvoltare locală și posibilitățile de investiții în zonă, despre învățământul dual și tehnic, cu o componentă importantă de educație în limba germană.

Prefectul Radu Bud a subliniat că atragerea de investitori în Satu Mare va rămâne o direcție importantă și în anii următori, iar companiile germane au un potențial mare de a genera astfel de investiții în special în domenii cu valoare adăugată mare, care pot duce la crearea de locuri de muncă mai bine plătite, stabile și atractive inclusiv pentru românii plecați la muncă în afara granițelor.

În contextul în care Germania este cel mai important partener economic al județului, cea mai mare parte a discuției s-a axat pe probleme legate de continuarea creșterii dezvoltării economice. S-a discutat despre conectarea orașului la sistemul european de autostrăzi și despre înființarea zborurilor de pe aeroportul Satu Mare pe relația Germania, respectiv crearea unui zbor spre un hub important din Germania care ar deschide conexiunea cu lumea întreagă.

Ambasadorul Cord Meier-Klodt a dat asigurări că va sprijini continuarea implementării proiectelor privind învățământul tehnic dual și a propus chiar o dezvoltare pilot a acestora la nivelul întregii regiuni, complementar proiectului ”România educată”, inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis.

Președintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, și primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, au trecut în revistă principalele proiecte de dezvoltare din județ, respectiv municipiu, în domenii precum infrastructură, educaţie şi sănătate, inclusiv colaborarea cu regiunile înfrățite din Germania, Ostalb și Wolfenbuttel.

Ambasadorul a rămas profund impresionat de dezvoltarea economică a zonei, de interacțiunea culturală și etnică din județ și a arătat că va contribui la o promovare masivă, pe toate căile, a județului nostru în afara graniţelor României.

Prefectul Radu Bud i-a mulțumit ambasadorului Cord Meier-Klodt pentru vizita efectuată la Satu Mare, pentru interesul de a afla problemele economice și pentru toată deschiderea pe care a arătat-o în vederea continuării bunei colaborări.

La final, ambasadorul Meier-Klodt a oferit reprezentanților conducerii județului câte un fragment din Zidul Berlinului, simbol al luptei pentru libertate și democrație, dispariția căruia a deschis posibilitatea dezvoltării Europei unite de astăzi.

13 comentarii

  1. cetațean Răspunde

    Tot nemții oamenii serioși!!!

    • soldatu svejk Răspunde

      da si insaleciunea cand o fac o fac serios pe plan mare ,vezi emisiile wolkswagen,si moartea omenilor o fac organizat ,vezi camerele de gazare

  2. x-ulescu Răspunde

    si daca este ales alt primar este valabila discutia ?

    • ... Răspunde

      Tu ce zici? De când cu vizita fostului primar Coica la Wolfenbüttel cu delegația oficială sătmăreană când ne-a discreditat complet nemții nu mai doresc să servească “legendara ospitalitate sătmăreană”. Și olandezii din Zutphen s-au lăsat foarte greu înduplecați. Pentru asemenea lucruri trebuie asigurate și niște condiții.

  3. Teo Răspunde

    Importanta invatamantului dual si tehnic cu components in limba germana?! Wtf?? Suntem colonie germana si nu stiam? Pai ce facem, le scolim astora viitori muncitori pe banii statului roman???

    • Yon Răspunde

      Salut,
      Păi da,ce credeai?
      Poveștile astea cu dezvoltare economică și “profund impresionat” le cred cei care vor…zboruri din Satu Mare spre Germania,autostrăzi…poate a primit bani să spună astea…
      Revenind la învățământul dual de extremă importanță pentru Germania,normal că vor să-i învețe pe români limba germană,pentru a le da de lucru cu salariu de 3 ori mai mic ca și Germania,ei cu limba engleză mai puțin,acolo e și trompeta Cadar,el știe.
      Nu l-am auzit deloc pe domnul ambasador să spună că va sprijini salariul minim european,să nu mai fie posibilă exploatarea muncitoriilor români și a altor est europeni.
      În rest numai bine

      • Observator Răspunde

        Ce păcat (pentru noi , ca natiune) , dar ai dreptate ! Iar ai nostri reprezentanti , ca niste pămpălai , cu capul plecat la orice strain ! De Cadar(sau Kadar ?) , nici nu mai zic , văd că e din partea ….delegatiei germane ! Nu-ți trebuie multe cunoștințe de psihologie ca să ….citești din poze atitudinea nemților , fața de cea a celor care cu (h)o(r)noare ne reprezinta !

        • ......... Răspunde

          Autoritățile în general nu protejează tot ce este autohton. Capitalul, forța de muncă, tot ce vrei. Practic sunt un fel de proprietari de sclavi. Asta arată ca și un fel de licitație pe sclavi. Nici acum după 30 de ani nu își dau seama (sau nu vor să își dea seama care e și mai grav) că ce greșeală fac. Iar tineretul și tot ce e bun pleacă. Pentru ce să rămână?

  4. x-ulescu Răspunde

    Multumiti guvernului pnl sica mandolina azi 1 eu=4,7834 lei MAXIM istoric , urmeaza facturile si ratele la banca
    Multumim pnl – ului si lui werner care are in sfarsit guvenu lui sa se joace !!

  5. profesor Răspunde

    Serios? Dar cine-i oprește pe români să-și facă învățământ dual în limba română?

    • anticoica Răspunde

      Cine? Votanții ca @x-ulescu. Din cauza asta tot ajunge PSD la guvernare. De ce spun? Ia aduce-ți-vă aminte ce a făcut cu învățământul românesc ministreasa bombă atomică poreclită Abramburica în repetate rânduri?

      • x-ulescu Răspunde

        ajunge la guvernare pentru ca e votat de mai multa lume ! cam asta e democratia..de la greci incoace !

        • Anticoica Răspunde

          Da. Exact aici e problema. Atât ai înțeles tu și ceilalți care vă bucurați ca niște copii pentru mărgelele de sticlă colorate aruncate către voi. Minerii la mineriada din iunie 90 strigau ceva de genul :”Nu suntem inculți dacă suntem mulți!” Acum întrebarea este dacă înțelegi paralela. Sau e prea sofisticat pentru tine????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.