Ultima actualizare: ieri, 22:22

Naţionale

Informații utile! Cum se transmite coronavirusul, cum poate fi prevenit şi care sunt simptomele!

Informații utile! Cum se transmite coronavirusul, cum poate fi prevenit şi care sunt simptomele!

Coronavirus: cum se transmite, simptome, cum poate fi prevenit. Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoaca infectii la om si o varietate de animale, inclusiv pasari si mamifere, cum ar fi camile, pisici si lilieci. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce inseamna ca se pot transmite intre animale si oameni.

Noul coronavirus 2019-nCoV reprezinta o tulpina de coronavirus care nu a mai fost identificata anterior la om si, prin urmare, reprezinta motiv de ingrijorare pentru sanatatea publica, mai ales, avand in vedere ca exista putine cunostinte despre caracteristicile virusului, despre modalitatea de transmitere intre oameni si despre severitatea si tratarea infectiilor rezultate.

Cum se transmite coronavirusul – Riscuri:

 • Virusul se răspândește rapid. Contagiozitatea este comparabilă cu SARS și de aprope 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere.
 • Mortalitatea e în creștere -3,1% (2462 de decese), de 15 ori mai mare ca a gripei sezoniere.
 •  Virusul amenință acum și Europa.
 • În doar două săptămâni au fost confirmate peste 100 de cazuri în 8 țări europene: Italia, Germania, Franța, UK, Spania, Belgia, Finlanda și Suedia. Li se adaugă cele 2 cazuri din Rusia dar probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa- conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii.
 • Pericolul pentru România este cu atât mai mare pentru că pe de o parte există o importantă comunitate de cetățeni chinezi dar și datorită numărului mare de români aflați acum chiar în zonele de risc din Italia (unde numărul cazurilor a crescut de aproape 40 de ori în doar o săptămână).
 • Sunt primele 3 decese și în Europa (2 Italia și 1 Franța).
 • La nivel global- e a treia situație de risc de pandemie.
 • 32 de țări sunt afectate.
 • Numărul cazurilor a crescut de peste 7000 ori și se apropie rapid de 80000 (78,817 de cazuri confirmate).
 • Îngrijorările sunt legate de riscul de a genera mutații -care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos, de faptul că nu există tratament specific (doar încercări de combinare de antivirale) și nici vaccin.

Cum se transmite coronavirusul/manifestări:

 • Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).
 • Transmiterea de la o persoană la alta se face:

a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)

b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii

c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal

d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

 • Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile.
 • Simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii.

Rețineți!!! Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

Cum prevenim: 5 măsuri simple

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

!!! Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire dar soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate- reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vărsta crescută, boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune)

5. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.