Ultima actualizare: azi, 11:50

Locale

Se închide fabrica Mondiala. Designer sătmărean: ,,Ne pierdem reperele”

Se închide fabrica Mondiala din Satu Mare. Unul dintre brand-urile de renume ale Sătmarului își închide porțile după 75 de ani de existență, iar breasla croitorilor pierde astfel un reper mai mult decât important.

Mondiala își are rădăcinile în cooperația meșteșugărească Cooperativa Croitorilor “Munca” înființată în anul 1935, ce își schimbă în anul 1945 denumirea în Cooperativa croitorilor “Mondiala”. Articolele vestimentare fabricate la Satu Mare ajungeau în țări importante din Europa, dar și peste Ocean, iar an de an, odată cu creșterea gamei de produse și creșterea nivelului calitativ al acestora, producția pentru export s-a mărit considerabil.

Acum, după 75 de ani de istorie, fabrica ce s-a mândrit odată cu titlul de cea mai importantă unitate care producea confecții pentru femei din nordul României își închide porțile. Unul dintre cei mai cunoscuți creatori de modă din Satu Mare, Cosmin Mureșan, a comentat această situație pe pagina sa de Facebook.

,,Sunt trist. O referinta socio-economica pentru orasul meu inceteaza sa mai existe dupa 75 de ani. Toti stim importanta pe care “Mondiala” a avut-o in devenirea personala a breslei locale de croitori dar si a dezvoltarii economice regionale. Sunt trist pentru ca un simbol va inceta sa mai existe. Inainte de Revolutie, Satu Mare era impartit in doua jumatati: una care lucra la Unio iar cealalta care lucra la Mondiala. Acum, amandoua institutiile sunt un morman darapanat de cladiri care nu mai amintesc de nimic din stralucirea de alta data. Sunt trist pentru ca ne pierdem reperele. Anul trecut cand am organizat expozitia “Satu Mare – un centru al modei romanesti” am omagiat aceasta institutie prin afectarea unui intreg etaj in care se povestea despre moda, tehnica si evolutia unui brand atat de complex. Va ramane un omagiu. Si atat. Ne pierdem reperele, ne pierdem referintele, ne pierdem identitatea”.

 

 

 

30 comentarii

  1. Mitella A. Răspunde

    Mare păcat!!! Ne pierdem încet,încet identitatea! Vom deveni doar niste numere….Trist….

  2. Satmarean Răspunde

    Ce păcat, nu.pot să cred, parcă nu-i adevărat. S-a distrus tot ce a fost bun în județul ăsta !!!.

    • ALO ALO TREZIREA Răspunde

      Ce sa distrus?! A disparut o firma cifra de afaceri de maxim 20 de milioane pe an??

      A ramas europrima in monopol dupa zisele unora si aia tot cu aceasi cifra de afaceri.

      Sa plangi pentru Szatmar cand da chix autonet care a avut din 2016 incoace cifra de afaceri de peste UN MILIARD pe an si profitul sare de 40 de milioane in fiecare an. Intelegi?!

      PROFIT AUTONET = CIFRA AFACERI MONDIALA + EUROPRIMA

      Din pacate multi traiti pe alta planeta.

      • ALO ALO TREZIREA -> DU-TE INAPOI LA CULCARE Răspunde

        Tu cu “Szatmaru” tau bag sama esti unu de-acolo din launtrul firmei de pe A.Vlaicu, vreun pui de zmeu esuat, promovat pe baza de criterii etnice. Evident, nu te-ai intrebat niciodata cum face respectiva firma profiturile pe care le face. Dar degeaba te-ai fi intrebat, te depaseste total raspunsul. Intelegi ? Adanci sunt analele pe care tre’ sa le “cureti” exemplificand o firma care angajeaza, exploateaza si mentine pe post ani in sir persoane cu studii superioare – pe salariu minim pe economie. Dar fraieri sunt intr-adevar cei care accepta statutul si conditiile impuse. Din pacate tu esti cel plecat cu cerebelu’ intr-un alt sistem solar…

        • DU-TE INAPOI LA CULCARE SI STERGETE LA CUR CU DIPLOMA DE LA GOLDIS Răspunde

          Ia zi-ne cum face profit doar 3% din cifra de afaceri?! Ai sansa de a iti pune studiile superioare de la Goldis la lucru.

          Poate ne zici si cum cu piata fortei de munca (cerere, oferta, mana invizibila, automultumirea etc etc)

          • Pentru "lustruitor"

            Mai mic si insignifiant postac, una e profitul declarat si alta e profitul obtinut de facto. Hai, mars inapoi la somnic, ca inca esti mic si nu intelegi teme economico-financiare adresabile majorilor.

  3. Ionica Răspunde

    Saracu ‘ oras Satu Mare. Faine vremuri acu’ 15_20 ani cand eram la liceu. Se distruge incet incet. Tinerii pleaca in Vest, iar orasul o sa fie pustiu si inbatranit. 🙁

  4. x-ulescu Răspunde

    mai putina concurenta pentru restu ! credeti ca de dragi ce la suntem ne-au primit in ue ? da de unde ,sa aiba unde sa-si vanda ei marfa ( cea mai proasta )

  5. goje adi Răspunde

    Industria confectii, tricotaje mai are maxim 2-3 ani si o sa dispara .
    Firmele ramase mai stoarca din angajati utimele resurse si energie dupa care pleaca si ei sau inchide firma definitiv .
    Salariile sunt si asa de mizerie , ne trateaza ca pe niste sclavi .
    Sunt in stare de ori ce ……….nu avem de ales si ei profita de neputinta noastra.
    Daca nu schimbam profilul suntem pierduti……………!!!!!!!

  6. cornel Răspunde

    FIRMA CARE A RAMAS ESTE IN POZITIE DE MONOPOL…………..TOATE LUMEA STIE DESPRE CARE ESTE VORBA …
    picam pe mana lor…..asta e

  7. cornel Răspunde

    europrima si wilburg

    • Maria Răspunde

      Wilburg ???. No încă de asta n-am auzit până acum !

      • ... Răspunde

        Păi @Mărie apoi ce să-ți facă omul dacă ști numai de mallul NEPI și de Gemelli??? În 10 ani de când există nu ai auzit de Wilburg?

  8. doru Răspunde

    nevasta mea lucreaza la firma de pe careiului unde o sa fie trimisi angajatii de la mondiala ……..conditii de lucru mizere ,salar prost si niste sefi aroganti ….ore suplimentare , minute taiate ….
    .sloganul :…………………daca nu iti place poti sa pleci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Gheorghe Răspunde

    Ce mare tragedie ca dispare Mondiala!Au dispărut rând pe rând:Unio, Textila,Tricotex….Și altele!S-Au deschis cel puțin 7 ateliere de croitorie în oraș. Fiecare au intre 20 și 100 de muncitori.Au de lucru în funcție de comenzi și de cointeresarea patronilor care le dețin. Marea majoritate lucrează pentru export pentru firme de renume în industria modei.Țoalele sunt fabricate la noi și după aceea sunt etichetate cu etichetele firmelor de moda de afară. Şi care-î problema?Toata lumea știe ca peștii mari îi mănâncă pe cei mici (chiar dacă sunt multi).Tot astfel s-a întâmplat și în domeniul industriei metalurgice. Sunt în județ 6-7 ateliere care lucrează 90%pentru export…oamenii i-şi câștiga salariul și trăiesc și fără unio,textila și altele.Când vor înțelege unii ca este mult mai ușor sa cordonezi și sa administrezi ateliere mai micuțe care sa aibă de lucru tot timpul.Dacă ne gândim putem înțelege ca:
    -avem birocrație mai mica
    -comenzile care sunt uneori mai.mici se pot executa mai rapid
    -tehnologizarea și pregătirea personalului este mai ușor de facut.
    Ca sa trăiești pe piața mondială trebuie sa ai neapărat comenzi pe termen lung.Degeaba ai 400 de muncitori dacă tu nu ai siguranță colaborării și asigurarea comenzilor.Ca sa dai de munca pe perioada lunga (4…10 ani) la atâția oameni trebuie sa ai comenzi asigurate.Cine’ți da comenzi la atâția oameni și pe atâta perioada de timp.Unii vorbesc doar ca sa se afle în treaba.

  10. Satmarean Răspunde

    Sunt curios cui apartine terenul. Daca se inchide intr- un an, maxim, e rasa cu totul si sa vezi ce blocuri apar..!!! Daca ar fi terenul primariei ce parcare etajata se poate face daca tot vor sa faca zona puetonala in centru

  11. Jan Răspunde

    Ar fi super construită o parcare. N-ai unde parva efectiv în orașul ăsta. De câți ani de zile se plătesc taxe de parcare, însă nici o parcare nu se construiește. Doar impozite și taxe, în rest mucles conducători auto !!!

  12. y Răspunde

    Acum fără supărare dar a trecut de mult de tot vremea acestui tip de fabrică. Mai ales pe la noi cu concurența asta asiatică. Nu avem cum să facem față cu infrastructura și dotările vechi ale fabricii. Consumă și costă prea mult. Nu ai cum să ieși pe plus. Și vorba aia, dezvoltatorii abia așteaptă. Fabricile amplasate așa în buricul târgului au închis de mult peste tot în țară. Urmează Electrolux și Unio, deja sunt semne. Așa cum au dispărut Sarmex și Ergolemn.
    PS. Aș fi curios dacă pentru terenul de la Mondiala nu se găsesc ceva “moștenitori”? Nu de alta dar făcea parte din ghettoul evreiesc.

  13. z Răspunde

    Dacă erau, demult era rasă y !!!. Mai ales în acea zonă, da ce crezi tu că nu să zbăteau până acum ???.

    • y Răspunde

      Probabil. După mine în sec. XXI o fabrică de confecții cât de bună o fi este deja anacronic. Doar că fiind proprietate privată nu se va face ceva neapărat pentru comunitate ci ce vrea proprietarul. Vom vedea. Să sperăm că măcar ne vom alege cu niște parcări suplimentare.

  14. Satmareanul Răspunde

    Din pacate deja terenul este vandut, inainte sa se anunte acest faliment sau aceasta inchidere deja s-a negociat preluarea terenului de catre altii , asa ca nu parcare etajata in buricul targului, unii au avut interese mai mari.

  15. vasi Răspunde

    muncitorii din mondiala va fi mutati in mod egal intre europrima si wilburg srl
    ambele firme au un singur proprietar dl noagh zoltan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.