Ultima actualizare: azi, 10:59

Locale

Românii, speriați că nu vor mai putea crește porci în gospodării. Reacția ANSVSA

Românii s-au speriat că nu vor mai putea crește porci în gospodării, asta după ce în mediul online a apărut un astfel de ordin emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Instituția dezminte informațiile și precizează că au existat consultări cu asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne pentru stabilirea unor reguli de bună practică pentru creșterea animalelor în cauză.

ANSVSA dezminte informațiile potrivit cărora a emis un ordin potrivit căruia porcii nu vor mai putea fi crescuți în afara fermelor de suine. Robert Chioveanu, președintele instituției, a precizat că gospodarii nu trebuie să se teamă că le va fi interzisă creșterea porcilor. La nivel guvernamental, împreună cu cetățenii și cu fermierii, se caută cea mai bună soluție pentru stoparea extinderii virusului pestei porcine africane prin instituirea unor măsuri de biosecuritate.

Redăm mai jos comunicatul integral transmis de ANSVSA:

,,Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gosposdăriile populației din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale.

Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere nonprofesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro.

În urma consultărilor cu crescătorii,  asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

Găsirea unor soluții optime pentru propietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura aceasta activitate tradițională.

Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare.’’

 

7 comentarii

 1. Cineva Răspunde

  Tot vrem sa consumăm alimente și carne cât mai bio atunci dacă țăranul nu o sa mai țină animale în gospodărie ce vom consuma carne din Spania care e ca și cauciucul când o gătești?

 2. Satmarean Răspunde

  Intenția e și scopul să ne omoare cu cea mai mare repiziciune și cu putință, astea sunt interesele !!! Ce mai ???. Nu vedeți ce se întâmplă ???

 3. R.C. Răspunde

  Lasă că sunt și gospodării din care numa porc sau alte produse nu-ți vine să mănci !!!!

 4. Altu Răspunde

  De unde ideile astea că ce produce omul la el în curte e sănătos? Lactate contrafăcute, animale crescute in condiții mizere hrănite cu gunoaie,plante ce mustesc de pesticide,etc. Dar lumea pune botul când vede un bătrân că ăla e cinstit,dar ăștia sunt cei mai periculoși,nu îi interesează de nimic doar de ei.

 5. Robert Răspunde

  Nu peste mult timp va fi disponibil vaccinul contra pestei porcine. Oare ce vor mai inventa guvernanții pentru a proteja importatorii de carne de porc?

 6. Matei Răspunde

  Javrelor p s d _iste ,fostulul Daia_psd ,idiotule ,ai impus interdicția de a se mai creste porci în gospodăriile individuale ,iar alți idioți din PNL ,in loc sa tina cu poporul și tradiția milenara a romanului de a înmulți și creste porci în gospodăria de la tara ,că o măsură de subsistență ,sunt de acord IDIOTII ,cu interdicția de a mai creste porci și alte animale de tradiție milenara ,pe lângă curtea r o m a n u l u I.Ce taxe mai vreți să puneți ,taxa “pe putut*,pe mersul pe jos,pe strănut.Idiotilor țineți cu poporul ,scoateți taxele aberante daca vreți să desființați “”CIUMA. ROSIE. _PSD-ista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.