Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

CHESTIONAR. Viața după COVID-19. Cum au fost afectați sătmărenii de criza coronavirus

Pandemia va trece, dar problemele rămân. În privința protejării cetățenilor, Primăria a luat măsurile necesare și a acționat în limita resurselor financiare și umane: a achiziționat echipamente importante pentru Spitalul Județean, derulează activitățile de dezinfectare a spațiilor publice, a scărilor în blocuri, spălarea străzilor, iar cu Direcția de Asistență Socială și partenerii, continuă acțiunile de sprijin pentru vârstnici și  nevoiași.

Însă, criza medicală generează și o criză economică cu impact major asupra economiei locale. Pandemia va trece, dar problemele rămân.  În acest context, Primăria inițiază un proiect de minimizare a pierderilor și relansarea vieții economice. În prima fază, consultăm cetățenii și firmele private despre constrângerile, provocările și oportunitățile din acest domeniu, după care, prin cooptarea specialiștilor, elaborăm o strategie sectorială: ne pregătim pentru ”viața după COVID”. 

  1. Primul pas în colectarea informațiilor este CONSULTAREA PUBLICĂ cu sătmărenii persoane fizice, chestionarul fiind disponibil pe: https://bit.ly/consultaresm, pusă la dispoziția cetățenilor între 21 aprilie și 3 mai. Completarea durează circa 15 minute, conține întrebări specifice despre influența pandemiei asupra familiei, se pot transmite cereri și sugestii pentru autoritatea locală. Datele transmise vor fi prelucrate confidențial, iar analiza se va face de către sociologi și specialiști în domeniu.
  1. Pe lângă colectarea informațiilor de la cetățeni, considerăm foarte important DIALOGUL STRUCTURAT cu sfera economică: lansăm chestionar online dedicat firmelor, cu întrebări specifice, pe https://bit.ly/dialogfirme, pusă la dispoziția societăților între 21 aprilie și 3 mai. Datele transmise vor fi prelucrate confidențial, analiza se va face de către economiști, analiști financiari și experți în domeniu. Dialogul structurat cu va continua în mod direct cu reprezentanții domeniilor, grupuri economice, bresle, avem ca parteneri pe Camera de Comerț și Industrie, Asociația Economică Româno-Germană și alți specialiști.

  2. Grupul de lucru format din specialiști sociologi, economiști și parteneri va elabora STRATEGIA SECTORIALĂ după pandemia COVID. Strategia va cuprinde analiza situației actuale în municipiu, propuneri și soluții în domeniul economiei, administrației locale precum și în relația cu cetățenii. De asemenea, și Primăria va reanaliza bugetul instituțiilor pentru a-l adapta la modificările de cheltuieli / venituri. Strategia va lua în considerare și deciziile Guvernului: sprijinul financiar acordat firmelor sau persoanelor fizice intră în atribuțiile statului, autoritatea și comunitatea locală așteaptă decizii gândite pe termen mediu și lung, aplicabile eficient pe plan local.

Bugetul municipiului va fi puternic influențat de criza economică: o mare parte din bugetul local reprezintă sumele primite din București, din impozitul pe venit plătit de sătmăreni, sumă care va scădea în perioada următoare. Din acest motiv, Primăria nu poate acorda sprijin financiar direct companiilor sau cetățenilor, dar suntem deschiși pentru cererile, sugestiile și propunerile punctuale ale Dumneavoastră pentru a interveni în procesul de facilitare, acolo unde este posibil. Pentru aceasta, vă invităm să completați și să transmiteți și altor persoane, societăți comerciale aceste informații. Împreună vom trece peste această perioadă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.