Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, sunt originari din Satu Mare

Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, sunt originari din Satu Mare. Pentru a afla mai multe despre viața celor care trăiesc în una dintre cele mai numeroase comunități hasidite din lume, jurnaliștii de la Hotnews au stat de vorbă Dan Has, președintele Comunității Evreilor din Zalău.

„Unorthodox”, miniseria difuzată de câteva zile de Netflix, spune povestea unei fete care fuge dintr-o comunitate de evrei ultraortodocși din Brooklyn, New York. Filmul este inspirat din cartea autobiografică a scriitoarei Deborah Feldman, o fostă membră a comunității hasidite și care trăiește, în prezent, la Berlin.

Seria de pe Neflix a fost lansată la sfârșitul lui martie, iar în câteva zile a ajuns o adevărată senzație pe internet. „Unorthodox” suprapune două lumi: una a evreilor hasidiți care trăiesc în comunități închise, după reguli stricte, vechi de sute de ani, și cea modernă și tolerantă a Berlinului din zilele noastre.

Cum a apărut această comunitate hasidită din zona Sătmarului

În spatele acestui curent este un mare învățat, pe numele lui Israel ben Eliezer, poreclit Baal Shem Tov. A fost un rabin cabalist, vindecător și conducător comunitar evreu care a activat în Ucraina din secolul al 18-lea. El era fondatorul hasidismului, de unde se trage și curentul satmar.

Baal Shem Tov s-a născut în 1698 și a decedat în mai 1760. Este înhumat în Ucraina. Mulți evrei ultraortodocși din toată lumea îi vizitează mormântul, este considerat un mare înțelept, el a dezvoltat această comunitate care, prin studenții lui, a mers mai departe, a trecut din Ucraina în Maramureșul istoric din care făcea parte și Satu Mare de astăzi.

Cum au ajuns ultraortodocșii din Satu Mare în New York

În ianuarie 1944, când Ardealul de Nord era sub dominația horthystă și au început să-i pună pe evrei în ghetouri, rabinul care era pe Satu Mare, Joel Teitelbaum, i-a strâns pe evrei în sinagogă și le-a spus că trebuie salvată sămânța lui de rabin și și-a împărțit puterea religioasă: unul dintre frați a preluat Satu Mare și a înființat satmar, iar ceilalți au rămas în Sighetul Marmației.

Și atunci Joel a plătit naziștilor o sumă imensă, nu a declarat niciodată cât, în diamante și în banii de atunci, probabil dolari, și a plecat cu trenul Kastner, pe ruta Cluj, Budapesta, Viena și Zurich. Mai mulți evrei au plătit naziștilor și au avut voie să se salveze doar câțiva din ei. Au plecat în Elveția, iar apoi în Statele Unite.

Mai sunt evrei satmar, religioși, în Sighet?

Nu, nu mai sunt. Dar rabinul Teitelbaum nu a mai vrut să intre în sinagoga din Sighetul Marmației de unde a plecat hasidismul pentru că spune că a fost spurcată de femei, turiști, vizitatori care au desacralizat-o, și atunci au cumpărat terenuri de statul român și și-au făcut o sinagogă. Acum doi ani au pus piatra de temelie, iar acum vor s-o inaugureze.

Citește interviul complet pe HOTNEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.