Ultima actualizare: azi, 09:00

Naţionale

Astăzi este ultima zi de stare de urgență în România! Cum va fi starea de alertă

România a intrat astăzi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, având în vedere pandemia de coronavirus.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile. Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarase pandemie de coronavirus.

România după două luni de stare de urgență

Până în prezent, pe teritoriul ţării noastre s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 şi peste 16.000 de persoane infectate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică. În județul Satu Mare au fost depistate 54 de cazuri de coronavirus și s-au înregistrat 8 decese. De asemenea, 36 de persoane au fost declarate vindecate.

În România mai sunt 14.313 persoane în carantină instituţionalizată, iar alte 18.980 sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. În perioada stării de urgență au fost emise 12 ordonanţe militare.

Ce se schimbă sub starea de alertă

După ridicarea stării de urgenţă, ar urma să fie instituită starea de alertă. Conform actului normativ, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni.

De asemenea, legea prevede că pot fi deschise mall-urile mici și terasele. Cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, iar sancțiunile ajung de la 500 de lei la 2.500 de lei.

Trei zile fără restricții

Legea va intra în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare, astfel vor exista trei zile fără restricții în România.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, care este for decizional. Au fost 258 de voturi pentru, 26 împotrivă, 4 abțineri, iar 3 parlamentari nu au votat.

Deputații au votat eliminarea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial. Astfel, legea intra în vigoare cel mai devreme luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.