Ultima actualizare: azi, 20:42

Naţionale

Codruța Kovesi a câștigat procesul! A fost demisă abuziv de la șefia DNA

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat marți procesul la CEDO împotriva statului român. Kovesi a intentat procesul după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție, informează Digi24.

CEDO a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra. 

La sfârșitul anului 2018, Laura Codruţa Kovesi a făcut o plângere către CEDO în care contesta modul în care a fost revocată din funcţie. Cererea a trecut rapid de procedura de filtru.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA în 9 iulie, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

În acțiunea transmisă Curții Europene pentru Drepturile Omului, magistratul arată că decizia unilaterală a CCR nu i-a oferit o cale efectivă de a o contesta, așa cum prevede Convenția Europeană a Drepturilor Omului și nici măcar nu a fost parte din acel conflict inițiat de Executiv la CCR, conflict cu președintele României, care s-a soluționat în favoarea Guvernului și în urma căruia șeful statului a fost nevoit să emită acel decret de revocare.

Laura Codruța Kovesi nu a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

Sursa: Digi24

7 comentarii

  1. Herm Afrodita Răspunde

    Herm Afrodita a sprijinit grupul infractional organizat numit sugestiv “pdl” si pe tartorul acestui grup,securistul informator Petrov.Niciun bandit din acest grup infractional organizat nu a ajuns in spatele gratiilor,aproape toti acumuland averi uriase,dupa care au lichidat acel grup “pdl” orientandu-se spre alte structuri !!In mod normal,Herm Afrodita, trebuia sa fie impreuna cu ei la puscarie,insa intr-o tara macinata de coruptie infractorii fac legea !!

  2. Ludovic Răspunde

    Felicitări lui domnul Varga Atilla considerat eminenta cenușie a UDMR !

  3. cizmaru Răspunde

    Iar denaturam cedo nu a hotarit ca a fost demis abuziv nicaiwri in hotarirea cedo nu este asa ceva cedo a hotarir ca nu-I sa dat dreptu de a contesta decretu preseditelui de demitere si dretu de exprimare si nici decum demiterea dreptu de exprimare si de contestare nu este egal cu demiterea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.