Ultima actualizare: ieri, 20:44

Naţionale

Zi crucială! Astăzi se decide cum va fi starea de alertă în România

Zi crucială! Astăzi se decide cum va fi starea de alertă în România. Camera Deputaţilor va da, astăzi, votul final pentru proiectul Guvernului privind măsurile din cadrul stării de alertă, în România, după ce senatorii au adoptat proiectul, marţi, cu modificări importante. De asemenea, tot astăzi, judecătorii CCR vor avea pe masă sesizarea Avocatului Poporului, care a constestat legislaţia pe care se bazează instaurarea stării de alertă.

Proiectul pe care Guvernul l-a trimis luni în Parlament ar putea fi modificat de deputaţi, după ce senatorii au corectat mai multe articole. După votul din plen, va merge la promulgare, la preşedintele României. Chiar dacă va fi promulgat imediat, un proiect de lege intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar, înainte de a fi trimis în Parlament, este nevoie de două zile pentru atacarea lui la Curtea Constituţională. Astfel, se depăşeşte termenul la care România va ieşi din starea de urgenţă, pe 15 mai.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul se va reuni, din nou, în şedinţă, joi, şi că este posibil să se elaboreze şi o Ordonanţă de Urgenţă, pentru starea de alertă. În plus, a spus el, declararea stării de alertă se va face, potrivit legislaţiei în vigoare, de către Comitetul Special pentru Situaţii de Urgenţă.

Avocatul Poporului: Președintele ar putea să-și asume prelungirea stării de urgență.

Miercurea trecută, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, a argumentat Avocatul Poporului.

Mai mult, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți seara, la TVR, că proiectul de lege pentru starea de alertă trimis de Guvern la Parlament are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa: nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită de timp pentru aceasta. Renate Weber crede că, cel mai probabil, va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare, scrie Digi24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.