Ultima actualizare: azi, 21:31

Locale

Alianța USR-PLUS atrage atenția asupra eficienței cheltuirii banilor europeni

Alianța USR-PLUS atrage atenția asupra eficienței cheltuirii banilor europeni. Ioan Ghila, candidat USR PLUS la primăria Săuca, a atras atenția asupra modului de implementare a unui proiect finanțat cu fonduri europene al cărui beneficiar este comuna Săuca, printr-un comunicat de presă.

Astfel, primăria Săuca în parteneriat cu două organizații non-guvernamentale și cu Școala gimnazială Săuca implementează proiectul „Servicii Integrate pentru Revigorarea Comunității Marginalizate”  finanțat prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 17.924.896,02 RON.

Obiectivul general al proiectului este furnizarea unui pachet integrat de măsuri de sprijin comunității marginalizate în care există populație aparținând minorității rome aferente comunei Săuca, județul Satu Mare, în vederea reducerii numărului de persoane aflate in risc de sărăcie și excluziune socială și depășirii situației de vulnerabilitate..

Ca obiective specifice proiectul își propune:

  1. Organizarea și furnizarea unor pachete integrate de servicii în vederea dezvoltării capacității ocupaționale pentru 280 de persoane (minim 140 femei) aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate din care 60% aparţin minorităţii rome. 238 de persoane vor dobândi diplome de calificare.
  2. Mobilizarea actorilor relevanți din zonă în vederea integrării pe piața muncii și în mediul de afaceri a 90 de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate, din care 54 de etnie romă.
  3. Furnizarea unui pachet de servicii integrate sociale și medicale funcționale prin înființarea unui centru comunitar multifuncțional de servicii integrate care va cuprinde biroul social, cabinetul medical și centrul informațional cu acces la internet pentru persoanele aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Va fi creată o echipă mobilă formată din asistent social, lucrător social, îngrijitor la domiciliu, medic, care va furniza servicii socio-medicale pentru cele 560 de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitatea marginalizată.

Se vor organiza campanii privind sănătatea reproducerii, stil de viață sănătos, promovarea regulilor de igienă pentru copii.

  • Furnizarea unui pachet integrat de măsuri pentru educație și prevenirea abandonului școlar pentru 280 de copii (minim 140 fete) aflați în risc de sărăcie și excluziune socială (din care 60% romi).
  • Combaterea marginalizării prin construirea de locuințe sociale.
  • Reglementarea actelor de identitate și de proprietate în vederea integrării prin combaterea discriminării.

Astfel, o parte a obiectivelor, în special cele ce țin de partenerii non-guvernamentali implicați în proiect au fost atinse, în timp ce obiectivele ce țin de beneficiarul proiectului, comuna Săuca, sunt departe de a fi finalizate. În ceea ce privește obiectivul 3, acesta este departe de a fi implementat după trei ani de la semnarea contractului de finanțare, în timp ce obiectivul 5 este încă neînceput.

Atragem atenția asupra importanței oferirii de către autoritățile locale a unei asistențe sociale și medicale de calitate atât pentru persoanele aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, cât și pentru locuitorii din mediul rural.

Cu toate acestea, până acum, comuna Săuca în calitate de beneficiar a reușit doar atribuirea unor contracte în cadrul acestui proiect, lucru care în opinia noastră nu rezolvă în mod real problemele grupului țintă inclus în proiect.

Astfel, la o simplă consultare a sistemului electronic de achiziții publice,  putem constata că a fost atribuit un contract de către comuna Săuca, contract care constă în furnizarea de ajutoare în alimente de bază persoanelor marginalizate din grupul țintă — pachete cu alimente pentru 280 persoane timp de 36 luni. Conținutul minimal al unui pachet constă în: 1 kg de ulei, 1 kg de făina,1 kg de zahăr, 1 kg de orez, 1 kg de mălai, 1 bax de apă, conserve de carne, conserve legume etc. Valoarea acestei proceduri este de 462.385,44 RON.

În același timp, în cadrul procedurii pentru Servicii de salubrizare și igienizare centru și dispensar au fost bugetați 186.065,00 Ron, procedura fiind și acum în derulare după ce a fost anulată în trei rânduri.

În ceea ce privește achiziția de lucrări pentru  îmbunătățirea condițiilor de locuit ale persoanelor din grupul țintă, aceasta a fost lansată doar în 12 iulie 2020, fiind încă în desfășurare.

Totodată, ȘCOALA GIMNAZIALĂ SĂUCA are în desfășurare în cadrul aceluiași proiect o achiziție de pachete cu haine și încălţăminte vară/iarnă pentru copii în valoare de 140.000,69 RON.

O altă cheltuială care ridică semne de întrebare în ceea ce privește cheltuirea banilor prin acest proiect este organizarea evenimentului Săuca Fest cu invitați care în opinia noastră nu au legătură cu cultura și tradiția etniei Roma, ele reprezentând , din perspectiva noastră, cheltuieli inutile.

În concluzie, considerăm că implementarea acestui tip de proiect trebuie să țină cont de prioritățile reale și să prioritizeze obiectivele urgente care țin de serviciile de asistență socială și medicală, de prevenirea abandonului școlar și de integrarea reală a beneficiarilor în viața comunității.

Din păcate, până acum autoritățile locale nu s-au dovedit capabile să finalizeze obiectivele care țin direct de acestea și să asigure aceste servicii.

Sursa: Alianţa USR-PLUS Satu Mare

Un comentariu

  1. Sauca Răspunde

    Toata comuna Sauca este o saracie de ani de zile.Vorbesc in cunostinta de cauza deoarece cunosc foarte bine situatia din comuna.Acelasi primar de ani de zile, si aceasi angajati la primarie stau bine mersi, incaseaza salariile dar lucru nimic.Verificati scoala,din cati copii sunt inscrisi teoretic si cati frecventeaza scoala practic,si acest fenomen nu este o noutate este de ani de zile.Apa potabila care curge la robinet 24h din 24h exista de vreo doi ani,pana atunci apa era un lux mai ales vara.Si multe alte probleme nerezolvate nici pana azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.