Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

România va recepționa primul sistem Patriot. Mesajul fostului ministru Gabriel Leș

În contexul recepționării primului sistem Patriot în România, fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, a transmis pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

„Am primit cu satisfacție vestea că România va recepționa în zilele ce urmează primul sistem Patriot din cadrul contractului de achiziție semnat cu compania Lockheed Martin, în urma unui acord semnat cu guvernul Statelor Unite. Sper, de asemenea, că forțele navale române vor primi capabilitățile atât de necesare într-un mediu de securitate tot mai provocator în zona Mării Negre. Finalizarea acordului cu compania franceză Naval presupune achiziția a 4 corvete de ultimă generație (Gowind 2500) și modernizarea celor două fregate Type 22-R achiziționate în intervalul 2004-2005. Am pornit aceste programe încă din perioada când eram secretar de stat al Departamentului pentru armamente din MApN, și le-am continuat ulterior în mandatele de ministru. Edificarea unui program amplu și complex de înzestrare a fost cheia de boltă a mandatului meu în fruntea Apărării, iar rezultatele vorbesc de la sine. Fiind unul dintre cei ferm convinși că politica externă a României și cea de apărare nu trebuie să facă obiectul polemicilor sterile, am preferat să fiu cât mai reținut în abordările publice pe acest subiect. Regret, totuși, să constat că poziția și contextul regional și internațional extrem de fertile nu sunt fructificate, iar România continuă să se comporte ca un actor minor.

Actuala putere nu pare să conștientizeze că România este partener cu drepturi egale în întelegerile pe care le încheie. Observ, de altfel, dificultăți de poziționare, mulți căzând nepermis de ușor în capcana presupuselor incompatibilități în relaționarea cu SUA și UE. Nu, România nu este în fața unei asemenea alegeri. Securitatea oferită de peste Atlantic este fundamentală în actualul peisaj geopolitic, iar cooperarea preponderent economică în cadrul Uniunii rămâne o realitate insurmontabilă. Totodată, se deschid noi oportunități de cooperare industrială pe dimensiunea apărării și nu-mi pare că actualul guvern stă la masă cu interlocutorii relevanți. De altfel, orice acord/contract realizat în zona apărării ar trebui să fie însoțit de clauze substanțiale privind cooperarea industrială, respectiv integrarea unor segmente cât mai importante în economia națională.

România este in proximitatea unora dintre cele mai fierbinți zone politice și militare ale momentului. Nu trebuie să fii un ilustru strateg pentru a înțelege marja de negociere pe care o deschide un astfel de context.

România este un veritabil cap de pod în flancul estic al “lumii libere”, și asta trebuie reflactat nu doar în materie de riscuri, ci mai ales, de oportunități”, a transmis Gabriel Leș.

8 comentarii

  1. Patriotu Răspunde

    Poti sa-l duci la tine acasa, ca tu l-ai cumparat… Cat de penibil poti sa fi… Ma minunez cum unii oameni nu-si dau seama. Tare mandru trebuie sa fi ca ai facut parte din guvernul dragnea, alaturi de cuc si andrușcă. De dancila nu mai zic nimic…
    Hai sa te consolez. PSD 23% la nivel national. De la saizeci si ceva la suta prin redistribuire, acum vre-o doi ani, este totusi o performanta. Mai ales ca voi nu ati taiat pensii, nu ati taiat salarii, nu ati taiat nimic. Voi numai ati ridicat…Din gura…pisa-mas pe voi de gunoaie, da acuma nu-mi vine…

  2. Garuboz Răspunde

    Pe gunoaiele pesediste nu merita nici s-a te pisi ciumatii dracului!

  3. P. Beata Răspunde

    Eram obligati sa luam astea din moment ce noi suntem in NATO si , datorita acestui fapt , am devenit o tinta . Daca se retrag americanii din Turcia si muta bazele la noi , atunci sa vezi inarmare . Cu sau fara voia noastra . Ptr ca Romania a fost independenta doar cateva luni , de la achitarea totala a datoriei externe si pana la impuscarea lui Ceausescu .

  4. Nichita Răspunde

    bine leshu! trebuia sa spui si tu ceva., ai spus nimic fix aia ce esti

  5. ,Pipo Răspunde

    Câtă cultură aveți în voi

  6. Satmareanul Răspunde

    Cat de ridicol poate sa fie personajul asta….Postacii de serviciu ,daca nu e” palincareasa” e ”Leshu”

  7. cetatean Răspunde

    Ce kkt tot vorbesti de arme cand tu nu ai facut armata ,nu ai tras numai cu pusca cu apa la strand ,subaltern de-al lui Dancila :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.