Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Sătmăreancă declarată mama fiicei sale după 12 ani. A încurcat buletinele la naștere

Judecătorii din Negreşti-Oaş au pronunţat la jumătatea lunii iulie 2020 o sentinţă prin care mama unei fete de 12 ani a fost înlocuită în documente din cauza unei „încurcături teribile” la naştere. Mama naturală a fetei a declarat că în durerile naşterii a încurcat buletinul cu al unei alte femei, potrivit Adevărul.

Printr-un proces deschis în septembrie 2019 la Judecătoria Negreşti-Oaş, mama unei fete de 12 ani a cerut să fie declarată mamă a copilei, întrucât în certificatul de naştere al fetei figurează o altă femeie. În cererea de chemare în judecată, reclamanta a arătat că în 2008, în timp ce era în ambulanţa care o ducea spre spital a născut o fetiţă. Femeia a mai arătat că atunci când au luat-o durerile naşterii a luat, din greşeală, buletinul unei alte femei cu care locuieşte în casă, producându-se o „teribilă încurcătură”.

Practic, medicii au completat fişele medicale trecând în dreptul mamei numele din buletinul pe care l-au primit, fata primind şi numele de familie al femeii din buletin. Femeia care a deschis procesul a declarat că ea este mama naturală a fetei, tot ea fiind şi cea care a crescut-o timp de 12 ani, împreună cu soţul său. Femeia a mai arătat că din cauza încurcăturii create, fata a ajuns la 12 ani să nu aibă documente de identitate, să nu frecventeze şcoala, să nu beneficieze de acolcaţie şi să nu aibă medic de familie.  

Mama din acte a fetei, care a avut calitate de pârât în proces, a arătat că este de acord cu modificările cerute de mama naturală susţinând varianta încurcăturii cauzate de prezentarea unui buletin greşit. De altfel, martor în dosarul de la Judecătoria Negreşti-Oaş a fost şi mediatorul sanitar din satul femeii, care a arătat că o cunoaşte pe reclamantă încă din perioada sarcinii. Martorul a mai declarat că pe parcursul sarcinii nu a fost efectiv monitorizată de un doctor, nu s-a îmbolnăvit, însă ocazional, dacă era cazul, în caz de dureri minore, o sfătuia ce fel de medicamente poate lua.

Mediatorul sanitar a mai declarat că în comunitate reclamanţii sunt recunoscuţi drept părinţii minorei, ei fiind cei ce s-au ocupat de creşterea şi educarea acesteia. Înainte de pronunţarea sentinţei s-a realizat şi testul ADN care a arătat că „probabilitatea ca reclamanta să fie mama biologică a minorei este de 99.99%, confirmându-se astfel o relaţie de înrudire de necontestat”. De asemenea, fata a declarat că femeia care cere să fie declarată mamă biologică este cea care a crescut-o.

În baza acestor probe, judecătorul a admis cererea şi a dispus modificarea certificatului de naştere astfel încât femeia care a deschis procesul să fie declarată mamă naturală a fetei.

„Instanţa apreciază că, pe de o parte, urmare a probatoriului administrat, reclamanţii au făcut dovada faptului că în societate/comunitate copilul este recunoscut ca aparţinându-le, respectiv au dovedit faptul că prin comportamentul lor faţă de minor, îngrjindu-se de creşterea şi educarea lui, copilul se comportă faţă de aceştia ca fiind părinţii săi. Pe de altă parte, instanţa constată că reclamanta a făcut dovada atât a sarcinii şi a naşterii unui copil cât şi a identităţii copilului născut de ea cu copilul cu privire la care a fost promovată prezenta acţiune”, se arată în sentinţa Judecătoriei Negreşti-Oaş. 

Sursa: Adevărul

6 comentarii

  1. Dan Răspunde

    Doamne, ce oameni..

  2. realist Răspunde

    Dar timp de 12 ani n-a deranjat-o acest aspect?

  3. unu Răspunde

    poate judecatorul a crezut prostia asta , dar eu nu , cum dracu sa incurci si doar dupa 12 ani a deranjat-o hai s afim seriosi nu se poate asa ceva

  4. Vlad Tepes Răspunde

    Da nenorocitul care a luat datele din buletin de ce nu a facut confruntarea intre persoana si poza din buletin ca imediat vedea ca nu corespund …!!!…sau cea care s-a trezit cu o fata “pe cap” stiind ca nu a nascut, cum s-a complacut timp de 12 ani in atare situatie…?!
    Ceva nu miroase bine aici !

  5. Observator Răspunde

    Parinti iresponsabili ! Sa privezi tu copilul de tot ce are nevoie pentru varsta lui , pentru educatie si dezvoltarea sa personala si sa te complaci in situatia asta 12 ani ………. . E clar ca ceva nu e in regula in toata treaba asta si sunt tare curioasa cine este gasit responsabil pentru acest lucru . Ca aici nu sunt doar parintii de vina , cu siguranta mai multi ar trebui sa dea explicatii pentru acest lucru , practic i-ai furat unui copil 12 ani din viata ( si aș fi tare curioasa si in ce conditii traieste aceasta fetita ? ) . Va puteti imagina cam ce se intampla daca acest copil se nastea in Norvegia (am dat doar un exemplu) ? . Dar la noi , cine sa raspunda ? Si ne miram ca sunt o multime de copii abuzati , maltratati , fara educatie , abandonati ?

    • ... Răspunde

      Îți spun eu ce s-a întâmplat mai mult ca sigur. “Mama” la momentul nașterii nu avea act de identitate. Apoi când a început nașterea a săltat primul buletin la îndemână. Dar copilului i se face certificat de naștere după externare de autoritatea locală în baza actelor de la spital și a buletinului părinților! Probabil cea care era în acte mamă a plecat de la domiciliul respectiv și cum ea era titulara alocației s-a ivit o problemă. Financiară.
      PS. Habar nu aveți câți sunt în județ sau în țară care nu au act de identitate, nici ei, nici copiii lor. Sunt mulți. Și sunt foarte mulți cu card de identitate temporar valabil doar un an.
      Este foarte-foarte dubioasă povestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.