Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Șeful Poliției Locale explică de ce nu scapă Satu Mare de cerșetori. Cât de sigur este orașul

Invitat aseară în cadrul emisiunii PortalSM LIVE, moderată de jurnalistul Gil Pietrar, șeful Poliției Locale, Vasile Chișluca, a explicat de ce nu scapă Satu Mare de cerșetori. Fiind șeful unei instituții ce a fost arătată cu degetul de foarte mulți sătmăreni după crima petrecută în centrul orașului, Vasile Chișluca a ținut să explice cum funcționează acum Poliția Locală și ce se întâmplă cu oamenii străzii după ce sunt ridicați de pe străzi.

,,De când a fost starea de urgență și de când este starea de alertă, tot efectivul de ordine publică și circulație desfășoară activitatea în cadrul IPJ-ului, care coordonează operativ toată activitatea Poliției Locale, iar asta înseamnă că toți oamenii în operativ sunt la Poliția municipiului Satu Mare (…) Toată tehnica se folosește, mai puțin autospecialele Poliției Locale, care nu se folosesc deoarece activitatea se face în patrule mixte, un polițist și un polițist local, iar deplasarea se face numai cu autoturismele Poliției municipiului Satu Mare”, a explicat șeful Poliției Locale Satu Mare.

Ce se întâmplă cu persoanele fără adăpost?

Vasile Chișluca spune că în tot județul există undeva la 400-450 de oameni ai străzii, iar la nivel de municipiu vorbim de câteva zeci de astfel de persoane. Șeful Poliției Locale spune că acești oameni ai străzii care activează pe raza municipiului Satu Mare sunt cunoscuți, iar până acum nu s-a întâmplat ca aceștia să recurgă la violență.

,,Acești cerșetori sunt identificați, sunt aduși la sediul Poliției Locale, cât și la sediul Poliției municipiului de când suntem în patrule mixte. Sunt amprentați, se face o bază de date cu ei (…) Toți acești oameni ai străzii au fost amendați pentru consum de alcool, cerșetorie, injurii, bătăi, iar noi avem la Poliția Locală în cursul acestui an în jur de 440 de amenzi numai pentru așa ceva (…) Uneori sunt plătite (amenzile – n. red), dar majoritatea nu. Cei care sunt depistați și sunt din municipiul Satu Mare, de regulă sunt duși la psihiatrie, sunt duși la DAS (Direcția de Asistență Socială n. red.), la centrele de adăpost, unii sunt primiți, unii nu. Cei de la psihiatrie de foarte puține ori îi primesc, dimineața le dau drumul, iar în 10-15 minute sunt pe locul de serviciu”, spune Vasile Chișlucă.

Ucigașul din centrul Sătmarului, Sere Vasile Anderson, este un personaj cunoscut, spune șeful Poliției Locale, fiind amendat de nu mai puțin de 75 de ori.

,,Are la noi în baza de date 75 de amenzi contravenționale, dar asta nu înseamnă că l-am găsit numai de 75 de ori. Este când nu l-am amendat că nu a făcut nimic (…) Are infracțiuni de furt, dar niciodată nu a făcut vreo infracțiune mai gravă, nu a mai avut acțiuni cu violență (…) Noi nu puteam face nimic pentru că și dacă făcea ceva, o infracțiune, noi îl predam Poliției, atât. Poliția îl reținea sau nu îl reținea, dar dacă îl reținea pentru 24 de ore, dimineața îi dădea drumul. Este un fel de cerc vicios. Noi și Poliția îi prindem, îi amprentăm, îi fotografiem, îi luăm în baza de data și le dăm drumul (…) Poate dacă ar fi mult mai vizibilă prezența polițistului în stradă, atunci probabil am avea mai mult succes, dar asta ar însemna să ne ocupăm numai de cerșetori, dar Poliția Locală are și alte atribuțiuni”, explică șeful Poliției Locale Satu Mare.

Se putea evita tragedia? Cum poate fi stopat acest fenomen al cerșetoriei?

Vasile Chișlucă a declarat, în cadrul emisiunii PortalSM LIVE, că de regulă oamenii străzii nu sunt agresivi și spune că nu poate să înțeleagă cum s-a putut întâmpla această tragedie: ,,Nu pot să înțeleg, cred că a fost ceva spontan. De regulă dacă acești cerșetori nu sunt jigniți, ăștia cer și merg mai departe. Foarte puțini sunt agresivi.”

Șeful Poliției Locale spune că tot acest fenomen al cerșetoriei ar putea fi stopat sau cel puțin redus și cu implicarea societății civile și a ONG-urilor.

,,Părerea mea personală, dacă s-ar implica mai mult societatea civilă, ONG-urile, noi îi luăm, îi amprentăm, le facem dosar penal dacă este cazul. Mai departe ar trebui societatea civilă, cu ajutorul ONG-urilor, să continue integrarea lor în societate (..) Noi atât putem în baza legală să facem, mai mult nu putem (…) Noi am avut o ședință, au participat poliția, jandarmii, în care am dezbătut problema oamenilor străzii și am ajuns la concluzia că îi vom duce la DAS, se va face o anchetă socială, iar DAS-ul va lua legătura cu ONG-urile să vedem ce facem cu ei mai departe.”

Vasile Chișlucă a spus că s-au dublat patrulele în zona centrală a orașului. De asemenea, șeful Poliției Locale a declarat că, din punctul lui de vedere, o asemenea tragediei nu se va mai întâmpla.

,,Noi am schimbat un pic activitatea, am zis să punem mai mulți oameni în stradă, iar cel puțin pe zona centrală s-au dublat patrulele (…) Eu zic că nu (pericolul repetării tragediei n. red.) după câtă forță este acum în oraș. După mine, acesta a fost un caz izolat, a fost un eveniment nefericit”, a concluzionat șeful Poliției Locale Satu Mare.

13 comentarii

  1. Vlad Tepes Răspunde

    O femeie care a furat mincare dintr-un supermarket pentru fetita ei, a fost trimisa dupa gratii trei ani de zile.
    Sigur nu din Satu Mare, dar politia fiind aceeasi, intreb: in cazul femeii de ce nu s-au limitat la a o identifica, sa o amprenteze si apoi sa-i dea drumul ?
    Va dau eu si raspunsul : pentru ca nu era nici boschetara nici tiganca.
    De aceste categorii autoritatile nu au curajul sa se atinga !!!

  2. Satu Mare Răspunde

    75 de amenzi nu înseamnă datorii la stat ?
    Dacă un cetățean oarecare nu ar plătii 75 de amenzi ce ar pății ?
    Criminalul trebuia să facă muncă silnică (la beci) să-și plătească datoriile, nu să îl vezi în fiecare zi în centru orașului.

  3. John Doe Răspunde

    Ce treaba are pregatirea profesioanala a politistilor locali cu faptul ca au cel putin bacalaureatul luat si un curs de 3 luni la MAI? Adica dupa un curs de 3 luni, acesti agenti au dreptul sa “aplice” legea, sa te amendeze? In acele 3 luni nici macar primul capitol din constitutie nu reusesc sa-l citeasca, nu au habar de legi, etica, bun simt. Pe langa acest curs, ar trebui sa se puna cel mai mare accent pe pregatirea fizica a acestor agenti, fiindca ar trebui sa fie in forma fizica pentru orice tip de situatie. Cum sa te simti in siguranta, cand ei dupa 50m de alergat isi dau duhul? Majoritatea dintre ei sunt supraponderali, neoferind nici un simt al sigurantei.

    Toti cu amenzi neplatite, ar trebui supusi la munca in folosul comunitatii, iar daca nici aici nu se supun un minim de 30 zile in arest. Din moment ce se stie daca nu platesc amenda oricum nu patesc nimic, puteti scrie amenzi la infinit. Ca si platitor de taxe, daca am restanta 5-10 lei primesc scrisoare de la ANAF ca “sechestru pe avere…” etc. de te face sa te simti ca ultimul infractor in schimb daca esti infractor esti privit cu ochi buni.

    Pentru incheiere, am observat ca idei exista dar au fost propuse cuiva? Daca sunteti constient ca exista o relatie proasta intre cetatean si politia locala, a-ti facut ceva pentru a imbunatatii acest lucru? Dupa parerea mea, politia locala nu ar trebui sa-si faca treaba din masinile de politie. Ei ar trebui sa fie pietoni, in miscare continua prin oras. Sa interactioneze cu cetateanii mai des, nu doar in caz de contraventie. Poate astfel ar mai creste si increderea in aceasta unitate.

  4. Unu' Răspunde

    Tovarășul colonel vorbește prostii, ca de obicei!
    Adevărul este că majoritatea gardienilor publici sunt niște incompetenți care nu cunosc nici legile în vigoare dar nici regulamentele și normele legale în vigoare!
    Și aici mă refer inclusiv la regulamentul de ordine interioară sau la HCL 33! (știe ei la ce fac referire!)

  5. Nichita Răspunde

    viata grea are chisluca. pensie de 200 milioane vechi de la politia de frontiera salaruc de 150 de milioane de la primarie

  6. Nha Răspunde

    S-O DUBLAT NUMARU’ PATRULELOR IN CENTRU ? De la o la 0 x 2 ! Extraordinar .

  7. Mihai Răspunde

    “Poate dacă ar fi mult mai vizibilă prezența polițistului în stradă, atunci probabil am avea mai mult succes, dar asta ar însemna să ne ocupăm numai de cerșetori, dar Poliția Locală are și alte atribuțiuni”, explică șeful Poliției Locale Satu Mare.”

    Cum adica “poate ” ? Trebuie, e absolut necesara prezența polițistului în stradă. Ce e mai important decat siguranta cetateanului ? Ce alte atributiuni are politia locala? Sa dea amenzi pentru parcare ?

    “De asemenea, șeful Poliției Locale a declarat că, din punctul lui de vedere, o asemenea tragediei nu se va mai întâmpla.
    “După mine, acesta a fost un caz izolat, a fost un eveniment nefericit”, a concluzionat șeful Poliției Locale Satu Mare.”

    Si daca se intampla ? Ramanem doar cu punctul de vedere al șeful Poliției Locale si eventual cu inca o tragedie?

    Exista preventie , in strada , e mai importanta decat puncul Dvs de vedere domnule șef al Poliției Locale.

    • Doina Răspunde

      @nimeni..Cerșetorii se tem de foame… iar când te temi de foame, nu te mai temi de nimic altceva!

  8. Nimeni Răspunde

    Porcul se teme de cutit si cioara de glont. Se zice ca nu se poate face nimic. Mi-aduc aminte, nu putine cazuri, relatate de presa, cum oameni din aparatul statului infundau pe cate unul(chiar primari de vaza), colaborand intre ei(politisti,procurori,judecatori,avocati,politicieni,sri-isti,interlopi,etc ), neinteresandu-i ca e legal sau nu, doar sa-l execute pe cel care le stateau in cale. Cand e vorba de un interes public, ei sustin ca nu pot face nimic. Unde este colaborarea aceea din umbra, filarile acelea ca-n filme, unde-s mascatii sa tabarasca supranumeric peste victime? Revin cu intrebarea subanteleasa, cersetorii acestia de cine se tem?

  9. ciprian Răspunde

    Toti acesti cersetori pentru care s-au intocmit degeaba acte de amendare( efect ca o frectie la un picior de lemn), trebuie adunati, incolonati, bagati in dube si dusi sub supraveghere la munca (vezi autostrada Codrului, centura orasului, cel de-al patrulea pod)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.