Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

USR-PLUS: Băile Beltiug, un alt eșec al administrațiilor locale și județene

,,Județul Satu Mare ar putea înflori turistic, dacă resursa de apă termală ar fi exploatată”, spune echipa USR-PLUS pentru Consiliul Județean Satu Mare. Ștrandul Beltiug este un proiect care, spune Mircea Ciocan, candidatul Alianței la șefia județului, deși a fost prezentat drept o prioritate, a fost abandonat pe drum: ,,Un alt eșec al administrațiilor locale și județene”, spune candidatul USR-PLUS.

,,USR-PLUS prezintă încă un exemplu de ”competență” a administrațiilor sătmărene. Județul Satu Mare ar putea înflori turistic, dacă resursa de apă termală ar fi exploatată

Menționăm faptul că proiectul ștrandului Beltiug este menționat la prima poziție în cadrul portofoliului de proiecte prioritare din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Județului Satu Mare 2012 – 2020 și totuși acest proiect nu s-a finalizat. De ce? Scuze în administrațiile locale se vor gasi tot timpul…competența și implicarea e mai greu de găsit!

Din seria eșecurilor repetate ale administrațiilor sătmărene, vă supunem atenției proiectul stațiunii Băile Beltiug. Staţiunea Băile Beltiug din judeţul Satu Mare, renumită pentru vindecarea reumatismului, a fost demolată în 1986, iar încercările repetate de reconstituire au eşuat din birocraţie sau din lipsa banilor.

Printre puţinele lucruri care amintesc de perioada în care staţiunea Beltiug funcţiona se numără şi o locomotivă cu aburi folosită pentru încălzirea apei de tratament. În 1995, Guvernul a declarat Băile Beltiug staţiune de interes naţional. A început construcţia unui hotel de aproape 4.300 de metri pătraţi. În 1996 s-a oprit finanțarea și evident lucrările.

După alţi zece ani, din fonduri Phare s-a construit o staţie de epurare, drumul din incintă a fost asfaltat, iar parcările trasate. Totul a costat peste un milion de euro. La peste trei decenii de la închiderea staţiunii, apele minerale zac în continuare în adâncuri iar câțiva paznici păzesc zi şi noapte ruinele.”

6 comentarii

  1. urbanism Răspunde

    Și cel care a generat toată problema punând căruța în fața cailor și acum e primar de Beltiug. De aici ce să mai înțeleagă omul de rând?

    • Lili Răspunde

      Din pacate nici numerosii conducatori maghiari au judetului nu au reusit mare lucru, exceptand pe Csehi Arpad.
      Judetul nu este vrei lumina sau oaza de bunastare ci din cintra a eams de caruta!
      Este greu sa pubem stampila pe un buletin de vot si sa incercam si cu altii!!

  2. Szekely Geraldina Răspunde

    Eu sunt din comuna Beltiug și tind să îmi părtășesc părerea dar deodată chiar realitatea față de reconstruirea Băi Termale din Beltiug.
    Pe lângă conducerea proastă organizată și banii primiți din proiecte europene ,care au ajuns în buzunarul primarilor și președinților județene. O altă cauză este defapt celelalte băi din județ și anume băile din Acâs, Mihăieni și Satu Mare, proprietari acestor băi au dat bani frumoși unor primari și președinți ca să nu se mai redeschidă Băile din Beltiug.
    Asta deorece celelalte băi ar intra în faliment,
    Băile din Beltiug fiind o adevărată oază dacă s-ar redeschide.

    • urbanism Răspunde

      Am avut ocazia să spun primarelui Bartok-Gurzău încă prin 97-98 că investiția trebuia făcută cu cap și etapizat. Adică nu toate și deodată pentru că e vorba de bani extrem de mulți și pe lângă concurența ștrandurilor sătmărene mai există și un lobby al ștrandurilor ungurești. Deci în veci nu o să primească bani suficienți. În schimb dacă se deschidea pe etapa deja funcționa parțial și se dezvolta și turismul rural. Adică producea bani! Vezi cele aproape 400 de crame plus casele vehi șvăbești rustice. Trebuiau câteva reabilitate. Oricum stau goale pi degeaba. S-a propus în zona băilor dânsului de un investitor și un teren pentru golf. Cum din ăstea nu s-a făcut nimic omul ajunge la gândul că poate localnicilor le convine starea de fapt, nu? Sau ce să mai crezi? Între timp apa de 62 de grade curge liber la vale din sonda făcută în 1994! Singurul care sunt sigur că ducea investiția la bun sfârșit a fost Csehi. Dar cum a fost și el luxat …..😱

  3. Canyon Răspunde

    Csehi a fost cel mai tare la Consiliul Judetean. Restul doar umplutura. S-a construit Upu? S-a construit. Fiecare macar atat sa faca intr-un mandat si am fi mai in fata. Asta e adevarul.

    • urbanism Răspunde

      Completez doar. Dacă nu era el nu se făcea groapa nouă de la Doba sau se întârzia nepermis de mult. Eram în prag de infrigement când a preluat mandatul. Cine nu cunoaște ce înseamnă să caute în ziarele din MM, BH sau SV să vadă ce probleme sunt acolo. Dar nu era bun. Oare de ce? Cred că știți răspunsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.