Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

FOTO. Mască obligatorie și nu prea. Mulți sătmăreni o poartă doar de ochii lumii

Mască obligatorie și nu prea. Reporterii PortalSM au dorit să afle în ce  măsură poartă sătmărenii masca de protecţie, în condiţiile în care aceasta este obligatorie în municipiul Satu Mare. Bună parte a sătmărenilor au purtat corect masca de protecţie, însă au fost surprinse multe persoane care nu purtau deloc mască de protecţie, sau o purtau doar pe gură, ori pe gât.

Din câte se pare mesajul a ajuns la marea majoritate a sătmărenilor, însă există şi persoane care încă nu ştiu că acest lucru este obligatoriu.

Polițiștii atrag și ei atenția cetățenilor de a respecta noua lege adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare.

31 comentarii

  1. Nimeni Răspunde

    Eu sunt pentru masuri eficace impotriva coronavirusului insa acestea sa fie argumentate. Spre exemplu as vrea sa aflu din partea celora care ne impun purtarea mastii si in aer liber cati bolnavi de covid-19 au luat virusul cand se aflau in aceste conditii?

    • Cetateanul Răspunde

      Cate vieti au fost salvate folosind arestul la domiciliu ? In conditiile in care mortalitate generala nu a crescut nici dupa ce oamenii si-au recapatat drepturile .

      • Tineriada Răspunde

        Fmm cu cretinii ma-tii care despicati voi in 77 straturile de la masca, probabilitatile de contaminare si alte d-astea de epidemiologi, voi fiind frizeri sau bittmani sau videochatiste sau pe dracu’ sa va ia! Puneti-va dreacu’ masca aia nenorocita, ca nu vreau sa ma duc la iarna la schi pe scara blocului, fmm!

    • TV Răspunde

      Ieri era la TV o femeie , care era in stare destul de grava internata ,a reusit sa spuna ca a avut grija ,a respectat masurile , dar a stat la vorba pe banca din fata scarii blocului cu vecina cam 10 minute ,fara masca .
      Virusul eliminat prin vorba,cantat ,tuse ,stranut ,este purtat la distanta de curenti ,vant ,poate fi inhalat si de la 10m,si mai mult ,virusul rezista zile destule.
      Slovacii in prima faza au avut obligatia sa poarte masca si afara daca la sub 5 m este cineva in jur ,si au avut una din cele mai mici rate de infectare , acum ca s-au plictisit de pastrarea masurilor ,zilnic creste infectarea .

  2. dan Răspunde

    de maine ne obliga sa sarim intr un picior si cine nu sare amenda
    sau ne racim si ne impusca pe toti asta este urmatoarea lege
    nu avem drepturi avem dreptul sa tacem ………………..

  3. Satmarean 1 Răspunde

    @Nimeni. Cine crezi ca are timp sa faca non stop studii sa demonstreze la toti …..neintelegatorii ca ar fi bine sa porti masca pt a-ti marii sansele sa nu te infectezi ? Oricum ,atunci ai veni cu alte nelamuriri si tot asa!
    Daca in aprilie se intreba mereu; ai vazut pe cineva bonav? ai auzit de cineva sa se fi imbolnavit? ,acum e imposibil sa nu ai cunostiinte care au covid , sau sunt infectati .Unii trec mai usor altii din pacate au decedat.
    Apar cazuri din ce in ce mai des la copii. Probabil sunt si ei platiti sa spuna ca au covid!!!!!!! Din pacate pt unii
    pana nu o sa simta pe propia piele sau sa piarda pe cineva drag nu vor intelege.

    • Cetateanul Răspunde

      Panica, strestul continuu, pierderea locului de munca, a afacerii, a statutului prabuseste sistemul imunitar . Si exista boli cu mult mai grave care asteapta dupa colt UN ORGANISM SLABIT !

    • Cetateanul Răspunde

      Trebuie sa ne continuam vietile si sa ne intarim fiecare sistemul imunitar . Deci trebuie sa traim decent pentru asta, nu in panica, in teroare !

  4. satmarean Răspunde

    inteleg sa se poarte masca in locuri aglomerate sau in interior, dar daca merg singur pe strada pe cine sau de cine ma protejez? sau daca sunt in piata si fumez, beau o apa, mananc o placinta am dreptul sa nu port masca si atunci infectez sau ma infectez. nu ma strang in brate si nu i-mi suflu in gura cu necunoscuti(poate cu necunoscute, dar asta este alta traba:)) )

    • covid 19 Răspunde

      Nu înţelegi nimic! Sigur că nu ar fi important să porţi mască în pustietate (deşi nu e demonstrat) dar pt. dobitocii care ar găsi tot timpul circumstanţe de nepurtare a măştii s-a instituit o regulă generală aparent exagerată. Exagerarea este din cauza dobitocilor pe care îi întâlnim la tot pasul. Nu poţi să-i spui dobitocului să păstreze distanţă de 1,5 m pt. că el nu face distincţie între 1,5 şi 0,5. Dar dacă îi spui că trebuie să poarte mască şi în somn înţelege dar, oricum, nu o va purta regulamentar pt. că, nu-i aşa, e dobitoc. Şi uite aşa ne vine rândul iar la sfârşit dobitocii vor critica ineficienţa măsurilor luate.

    • Cetateanul Răspunde

      Mortalitatea in Romania si Germania nu a crescut in anul acesta . Concluziile le tragi singur . Un doctor afirma ca in tarile in care mortalitatea a cunoscut o crestere ca apoi sa revina la normal au avut loc tratamente folosind doze toxice, practic e posibil ca medicatia sa fi ucis oamenii si nu COVID 19 .
      Sunt foarte multe lucruri care nu au nici o logica .

      • Tineriada Răspunde

        Ce omiti tu sa zici ii ca au murit mult mai multi diabetici si cardiaci fata de anul trecut, ambele boli fiind comorbiditati in cazul COVID. Asta inseamna ca ar fi fost mult mai multi morti fara masuri precum distantare fizica si portul mastilor.

        Si hai sa vedem ce o sa fie pana prin martie, ca aparent problema principala e spatiul inchis fara ventilatie. Apar din ce in ce mai multe studii si simulari care arata cum sta treaba: https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a-class-how-the-coronavirus-is-spread-through-the-air.html?ssm=TW_CC

        • Cetateanul Răspunde

          Dar de unde sti ca ar fi murit mai multi ? Ghicesti in cafea ?

        • Cetateanul Răspunde

          Poti sa ucizi cardiaci si diabetici doar terorizandu-i nonstop ! Nu-ti trebuie nici un virus sa-i termini !

          • covid 19

            Dacă te simţi terorizat, dacă şimţi o mâncărime la încheietura mâinii (de la cip se trage), dacă simţi influenţa undelor electromagnetice vâjâindu-ţi în cap (de la tehn. 5 G) nu pierde timpul, consultă un medic. Cel de familie, te trimite el spre cuibul de cuci.

        • Altu Răspunde

          @Tineriada, până în martie rămân doar politicienii.Ei nu crapă,nu li se reduc veniturile,ba chiar le cresc veniturile din afacerile cu botnițe. În schimb “prostimea” moare în spitale, rămâne fără loc de muncă, copiii analfabeți etc. Politicienii să trăiască, votați-i în 6 decembrie.

  5. Cetateanul Răspunde

    Pe mine nu ma impresioneaza si nici nu ma pot dezinforma, minti, saraci si pacali escrocii !
    Asa ca nu-ti bate capul pentru mine !

    • Bre Răspunde

      Tu erai in scenariul rosu pe vremea cand ai facut scoala ? Sau esti din vreo natie conlocuitoare , dar ma indoiesc ca scrii corect macar in limba materna . Intreb pentru cei care trebuie sa te suporte ! 🙂

  6. Nimeni Răspunde

    @TV. Cand e vorba de martori femeia este cel mai prost exemplu. Aici nu ar trebui sa se mearga pe vorbe, pe impresii sau pe pareri. Nu m-ar mira sa aud pe una ca a luat covidul de la Satana cu care s-a intalnit cine-stie pe unde. Pe ideea ta virusul s-ar putea lua si la 1km, unul stranuta iar apoi particulele cu virus sunt duse pe aripile vantului direct in fosele nazale ale urmatoarei victime covid.

  7. Nimeni Răspunde

    @Satmarean 1. Noi traim sub asediul continuu al acestui virus, suferim consecinte economice, sociale, pierderi umane, etc., si zici tu ca atunci cand tara iti este atacata tu nu-ti studiezi atacatorul? Pai, ce batalie vrei sa castigi? Pe mine m-ar interesa fiecare detaliu veridic despre atacator.

  8. OMS Răspunde

    În cazul unui număr semnificativ de persoane, acest virus provoacă o serie de efecte grave pe termen lung”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva.

    El a adăugat că aceste efecte pot afecta pe oricine, atât tineri, cât şi vârstnici, indiferent dacă sunt trataţi în spital sau acasă.

    “Deşi numărul exact al persoanelor care se confruntă cu efecte pe termen lung nu este clar stabilit încă, simptome şi complicaţii post-COVID-19 au fost raportate atât la pacienţi spitalizaţi cât şi la cei trataţi acasă”,

    • Cetateanul Răspunde

      Nu se stie, nu se poate demonstra, nu se cunoaste, nu se garanteaza . Stiu povestea pe de rost .

    • realitatea Răspunde

      Dacă nu ești reprezentantul OMS în țară ce faci se cheamă furt de identitate. Probabil ca să pari mai veridic. Dar ești jalnic. SIDA să te mănânce. Asta că bagi frica în oameni. Nu e destul ce curge din teveu nonstop?
      PS. Eu voi da un telefon mâine la prima oră la reprezentanța din țară ca să știe ce sport practică unii.

      • Mumu Răspunde

        Da-te bre si te sinucide,esti penibil.

        • realitatea Răspunde

          Ba tu ești. Lăsați măi oamenii să citească ce vor! Dacă vreau cancanteve atunci la aia mă uit. Deocamdată aici e portalsm. Sau toți v-ați apucat de plagiat și băgați copy-paste articole furate de la alții de nu știu unde cu bolnavi covid din Zimbabwe? Pe tine de interesează gaura de ozon? Că încep și eu să bag articole copiate pe tema asta.

  9. Vasi Răspunde

    Râdeți, faceți mișto da.. noi am avut cunoștință dusă de urgență la Carei marti dimineață si ieri o murit din cauza covid-ului. Nu mai ziceți că nu există, există și nu iartă pe nimeri.

  10. TV Răspunde

    COVID-19 încă îi surprinde pe medici. Ce au remarcat infecționiștii din Iași la pacienții lor: au alte simptome și se vindecă mai greu
    Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune că majoritatea pacienților simptomatici tratați în primăvară la Iași, treceau peste boală în 14-21 de zile, fiind externați cu două teste negative la 24 de ore. În prezent, aceștia trec peste infecție și au un test negativ în medie între 4 și 6 săptămâni, iar simptomele le trec mult mai greu.
    Citeşte întreaga ştire: COVID-19 încă îi surprinde pe medici. Ce au remarcat infecționiștii din Iași la pacienții lor: au alte simptome și se vindecă mai greu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.