Ultima actualizare: azi, 13:55

Naţionale

Cum funcționează vaccinul anti-COVID care va veni în România. Diferit de vaccinurile clasice

Vaccinul anticoronavirus de la Pfizer-BioNTech, pentru care Comisia Europeană a încheiat miercuri un contract de achiziționare a 300 de milioane de doze, are o eficiență de 90 la sută, au anunțat producătorii. Asta înseamnă că îi va proteja pe 90 la sută dintre cei vaccinați, o rată mult mai bună decât în cazul vaccinului antigripal sezonier, care are o eficiență de maximum 70 la sută, a explicat la Digi24 Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

„Atunci când compania producătoare a anunțat că este eficace în 90 la sută din cazuri înseamnă că dacă vaccinăm populația și o expunem la virus, 90 la sută din populația vaccinată nu va face boala, ceea ce este mai mult chiar decât vaccinul gripal. Vaccinul gripal ne ajută în proporție de 45-50 la sută, în cazul copiilor mici, și undeva în jur de 60-70 la sută, în cazul adulților și a vârstnicilor. De-asta a și fost un entuziasm deosebit când s-a anunțat acest lucru”, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Cum a fost testat vaccinul

„Noi discutăm de un studiu care a ajuns la un nivel de 40 și ceva de mii de subiecți, în jur de 45.000, în două loturi: un lot care a primit vaccin și un lot care a primit ser simplu, inert, ser fiziologic sau apă distilată, fără să știe nici doctorii care îi îngrijesc și nici pacienții cine ce a primit. Acest lucru se știe doar de către o comisie independentă care supraveghează să nu existe erori, pentru că orice eroare și orice lucru care se află poate să influențeze studiul. După ce acești oameni au fost vaccinați, ei au fost expuși la boală și în momentul în care s-a studiat nivelul de anticorpi și felul în au reacționat, s-a constatat că 90 și ceva dintre acești oameni au făcut boala. Se mai studiază acum, mai urmează să fie niște răspunsuri până la 164, s-a și anunțat în comunicat, dar și așa, 164 de oameni care au făcut boala din 45.000 este un lucru foarte bun. Ba mai mult, se pare că acești oameni care au făcut boala sunt din lotul care a primit ser simplu, și nu vaccinul cel nou, ceea ce înseamnă și ne dă motive de optimism că acest vaccin va avea eficiență foarte bună” – a explicat Sandra Alexiu.

„Nu știm însă cât va dura această apărare, pentru că unele vaccinuri, după cum știți, țin o viață întreagă și e nevoie de o singură doză, altele, cum este vaccinul gripal, trebuie să le facem în fiecare an, pentru că eficiența lui este bună, dar durata anticorpilor este doar de un sezon”, atrage atenția medicul de familie.

Materialul integral, pe Digi24

12 comentarii

  1. Cetateanul Răspunde

    Eu ma duc in continuare pe ceapa si usturoi, eventual cu suplimente de C,D si zinc . Daca scapi de COVID-19 mai traiesti 100 de ani ? Intrebare cu raspuns desigur .
    Este mai bine din punctul meu de vedere sa-ti intaresti raspunsul imun nespecific deoarece acesta te poata apara practic de orice infectie .

    • Gogu Răspunde

      Imunitatea prea mare face ca organismul sa raspunda prea puternic si face furtuna de citokine ,e ca la alergici cand organismul crede ca amaratul de polen e un pericol mare si face tambalau.Virusul asta e imprevizibil ,poti fi oricat de sanatos daca gaseste ceva in genele tale ai sfeclito.E o loterie ,nu se stie cine trage lozul necastigator,nu toata lumea trage: mai incearca.Cea mai buna solutie e sa nu prinzi virusul ,

      • Cetateanul Răspunde

        Exista oameni cu sistem imunitar compromis, au o problema de imunomodulatie, este asemanatoare cu reactia alergica . Fiecare cum are noroc, totusi lupta o da organismul in fiecare secunda de existenta, oricand, teoretic, orice om se poate imbolnavi de orice .
        Ca sa-ti dau un exemplu concludent este ca si cum ai spune ca doar cei care pot sa faca exercitii cu cel mult 50 de kg le pot executa corect, cei care pot sa faca cu 100 de kg nu pot face exercitii corecte cu 50 de kg deoarece sunt prea puternici .

        • Gogu Răspunde

          In Ucraina a murit un contestatar al virusului dupa ce s a infectat ,era tanar sportiv ,sanatos.

          • ...

            Și tânărul exfotbalist Lupu este bolnav de covid și nimeni nu știe de ce trage așa greu cu simptomele covid. Doar că tot timpul cât a jucat fotbal a avut probleme cu viața extrasportivă, a fumat și a băut cât a încăput și acum crecă are vreo 150 kile dacă nu mai mult. De aia.

          • Cetateanul

            Eu nu contest boala in sine, dar este aberant sa nu educi populatia, sa nu o ajuti sa-si intareasca sistemul imunitar in primul rand si sa distrugi societatea si economia, pur si simplu este de casa de nebuni !

  2. ... Răspunde

    Cum funcționeză, cum funcționează! Vă spun eu. Tu primești, tu nu primești! Nici atâta nu știți!😱

  3. Observator Răspunde

    Despre reactii adverse ? Sau toate bune si frumoase ? Va cred -pe cuvant- pe toti , dar nu ma intereseaza !

    • Observator Răspunde

      Am uitat ceva – oare de ce , actionarul principal de la Pfizer si-a vandut 60% din actiuni dupa ce ….a anuntat marele succes al vaccinului ?

      • ... Răspunde

        Marele succes se va dovedi doar când va experimenta pe scară largă și inclusiv pe pielea noastră. Financiar da, va fi indubitabil un mare succes pentru deținătorul vaccinului.

  4. Altu Răspunde

    Cum funcționează: Îl primești și nu știi dacă mai trăiești!

  5. Nimeni Răspunde

    Probabil va functiona cum spun ei pentru Covid-19 dar pentru Covid-21 nu prea iar pentru Covid-20 asa si asa. In general sunt optimist, dar in cazul acesta sunt mai retinut, dracul acesta de virus e greu de bagat in turbinca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.