Ultima actualizare: azi, 11:15

Locale

VIDEO. Craniul unei adolescente, găsit la biserica din Acâș, a ajuns la Muzeul Județean

Craniul unei adolescente, găsit la biserica din Acâș, se află în laboratorul de restaurare a Muzeului Județean unde parcurge mai multe etape. Craniul a fost găsit într-un mormânt ce datează din perioada premodernă (secolele al XVII-XVIII-lea).

Cercetarea arheologică a bisericii a debutat în anul 1998 și au fost deschise mai multe secțiuni, majoritatea în colțul nord-estic al lăcașului. În iulie, august 2018, arheolog dr. Szőcs Péter Levente continuă cercetările arheologice în interiorul bisericii alături de echipa formată din: Daniel Mariu Tentiș, Zoltán Katócz și studenți participanți: Angyal Gellért, Varga Mădălina, Belbe Sebastian.

Mormântul 10 se află în Secțiunea I, la o adâncime de 1,72 de nivelul de călcare al bisericii și datează din perioada premodernă (secolele al XVII-XVIII-lea). Acesta aparține unei fete tinere (adolescentă).

Craniul se află în laboratorul de restaurare textile unde parcurge mai multe etape până la forma finală. După scoaterea din săpătură, obiectul a fost transferat în laboratorul de restaurare unde i s-au aplicat primele tratamente. Dezinfecția și stabilizarea obiectului sunt etape foarte importante pentru continuarea procesului de restaurare. Obiectele pe suport organic sunt foarte sensiblie și instabile odată scoase din săpătură. Stabilizarea lor într-un microclimat optim este vitală pentru salvarea lor. Această etapă poate dura, uneori, luni de zile. După stabilizare putem începe munca de restaurare. Imaginile reprezintă tocmai aceste etape, munca restauratorului.

Înscrisă pe lista monumentelor istorice la numărul 167 cu codul SM- II-m-A-05253, biserica reformată din Acâș este un monument de arhitectură unic, printre cele mai bine conservate biserici patronale romanice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.