Ultima actualizare: azi, 15:30
Locale

VIDEO. Radu Roca a prezentat soluțiile PSD pentru agricultura românească

Candidatul Partidului Social Democrat (PSD) Satu Mare la Senatul României, Radu Roca, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de proiecte din domeniul agriculturii pe care PSD le are pentru România pentru perioada 2021-2024.

,,Agricultura este în continuare pentru noi un domeniu strategic. Un domeniu cu foarte mult potențial și un domeniu în care Partidul Social Democrat a arătat că poate genera performanță, crescând prin măsurile luate în perioada anilor 2017-2019 cifra de afaceri a acestuia cu 26%”, a declarat Radu Roca.

PROGRAMUL DE GUVERNARE PSD 2021-2024.

SOLUȚIILE PSD PENTRU AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ – 5 DIRECȚII STRATEGICE:

 1. Susținerea CORECTĂ și EFICIENTĂ a sectorului agroalimentar

– Programul național “Produse proaspete în fiecare casă”, crearea unei platforme electronice (site+aplicatie telefon) care să permită populației să cumpere în primul rând produsele de calitate obținute pe plan local la preturi rezonabile, promovarea produselor fabricate în România și a serviciilor oferite de firmele românești.

– Programul produse românești pe masă românilor. Distribuirea mărfurilor din programele existente către scoli, spitale, unități militare.

– Creșterea până la 420 euro/ha și plata la zi a subvențiilor din agricultura (promovare unor masuri cu caracter normativ și administrativ prin acordarea la timp a subvențiilor, avans începând cu 15.10 și plata regulata începând cu 01.12 pana în 31.03 a anului următor. Efecte: o reducere a costurilor de producție cu 10% procent care folosea la comisioane bancare, împrumuturi bancare și deasemenea se asigura realizarea la timp a lucrărilor agricole) beneficiari subvenției : peste 900.000 fermieri.

-Susținerea tinerilor fermieri din mediu rural (angajatorul este scutit de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale în condițiile angajării de tineri cu vârsta sub 40 de ani, pentru o perioada de cel puțin 1 an)

-Gestionarea corecta a apei: asigurarea apei până la plantă în anii cu riscuri majore se secetă, extinderea și reabilitarea sistemului de irigații și acoperirea a 3,3 mil. hectare.

 1. Investiții DURABILE în sectorul agroalimentar

-Încurajarea activităților în zona montană

Înființarea de centre de colectare și unități de prelucrare a lânii, a pieilor de ovine și caprine în vederea reducerii pierderilor crescătorilor de animale, reducerea poluării mediului întrucât, în mare parte acestea se arunca sau li se dau foc. Aceste unități vor fi amplasate astfel încât sa deservească o rețea nationala cu puncte județene, zonale și locale.

-Sprijin pentru agricultura locală

Abatoare de capacitate mică în ferme, fabrică de spălare și condiționare lână

-Granturi pentru sisteme fotovoltaice

Susținerea instalării de panouri solare pentru producerea energiei electrice. 15.000 euro/beneficiar

-Granturi pentru stații de biogaz

Susținerea construcției de stații de biogaz pentru producerea energiei electrice. Până la 2 mil. euro/beneficiar

 1. Produse ROMÂNEȘTI de CALITATE

Crearea unor programe pentru susținerea produselor românești care să permită populației să cunoască și sa cumpere produse românești de calitate astfel:

– promovarea raselor autohtone de animale;

– derularea unor campanii de informare privind promovarea produselor locale, tradiționale, bio și agenților economici, operatorilor care produc în România.

 1. Consolidarea producției AUTOHTONE pentru asigurarea veniturilor STABILE

Sprijin pentru finanțarea creditelor

 1. Subvenție până la 80% pentru dobânda la creditele pt. achiziția de terenuri agricole.
 2. Subvenție până la 90% pentru dobânda la creditele pt. creștere spațiilor protejate.

Program național pentru încurajarea produsele ecologice și tradiționale.

Sprijinirea crescătorilor de animale care livrează animale la abatoarele romanești cu o greutate minimă specifică.

-Ajutor de stat pentru înființarea de ferme de reproducție în zootehnie (porc, pasăre, vită, oaie).

 1. Cadru legislativ COERENT, care să susțină activitățile din sectorul agroalimentar

-Arendarea, achiziția și comasarea terenurilor

Reglementarea cadrului legislativ pivind arendarea, achiziția și comasarea terenurilor agricole cu protejarea investițiilor

-Piețele asociative

Înființarea piețelor asociative pentru produsele obținute în sectorul agricol (U.A.T +producători)

-Locurile de pășunat

Reglementarea accesului fermierilor la locurile de pășunat

-Reducerea controlată a efectivelor de mistreți

Reducerea efectivelor de mistreți la o limită care să nu pericliteze siguranța activităților agricole

-Bursa de animale

Înființarea „bursei de animale” care să permită vânzarea, prin licitație, a reproducătorilor din rasa pură, pentru toate speciile de interes economic.

6 comentarii

 1. Zeus Răspunde

  Povești rocauțene! Fătul meu, nu intri tu în Senat ca parlamentar, poate ca vizitator!

 2. Fasz Răspunde

  Cei mai mari hoți din istoria României au fost PSD-iștii în frunte cu ministrul lor Daea, miliarde de lei de unde au putut să îi fure, se va afla adevărul, agricultura e terminată!

 3. Gyuri Răspunde

  Rezolvare psd pt agricultura românească:
  Import Turcia!

 4. Satmareanul Răspunde

  Salutare, Doar in campania electorala sunt prezenti. Dupa aceea 4 ani dispar din peisaj, uita de toate proiectele. In 30 de ani macar atat am invatat si noi. Toate cele bune!

 5. vasile Răspunde

  D-L DR. Roca va intreb visati sau povestiti. Bugetul de stat nu are bani pentru completarea sprijinului financiar la 420 euro/ha., pe de alta parte sefii din conducerea UE nu ar permite asemenea subventii. Cu 200 – 250 euro/ha. subventie se mai descurca si fermierul roman. Problema de fond este profitul in agricultura si pretul de comercializare la grau, porumb, rosii, cartofi etc., dar si la lapte de vaca. Importul de zahar dupa desfiintarea fabricilor de zahar a fost pe vremea lui Petre Daea. Aceste lucruri daca le puteti reyolva aveti sansa sa ajungeti departe in domeniu.

 6. :))) Răspunde

  Raducu cine ti_a scris fituica, govor,seful tau!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.