Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

FOTO/VIDEO. Ziua Națională, sărbătorită online de sătmăreni. Spectacol de excepție la Medieșu Aurit

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Medieșu Aurit, marți 1 Decembrie 2020, la Căminul Cultural din Medieșu Aurit, a avut loc un spectacol omagial dedicat Zilei Naționale a României.

Evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a fost urmărit de zeci de mii de persoane și cu sute de reacții pozitive din întreg județul, din țară, din străinătate, chiar și de peste Ocean. În perioada următoare spectacolul integral fiind transmis și de către televiziunile locale din județ.

„Chiar dacă, vitregiile vremurilor ne despart, există un sentiment care în aceste timpuri grele ne unește și mai mult. Prin cultură, un popor capătă conștiință, și rolul nostru este acela de a dovedi în orice împrejurări că decât iubirea țării nimic nu-i mai presus.  Am ales ca loc al desfășurării spectacolului omagial dedicat Zilei Naționale a României – Medieșu Aurit, un loc încărcat de istorie, unde arde nestinsă de mii de ani flacăra iubirii necondiționate de neam și țară. Am ținut neapărat să organizăm acest eveniment, ca prin cântul românesc să intrăm pe poarta sufletului tuturor celor care își zugrăvesc inima în roșu, galben și albastru.

Desigur, în mod tradițional spectacolul acesta trebuia organizat la Satu Mare, dar pentru că reședința de județ se află sub rigorile carantinei, am ales să facem acest spectacol aici, la Medieșu Aurit, și îi mulțumim domnului primar – Marian Torok, pentru colaborare”, a declarat Robert Laszlo, managerul instituției organizatoare.

În programul artistic au evoluat: Petrică Mureșan, Leontina Dorca și Maria Carmen Sas, Maria Petca Poptean, Maria Tripon, Bianca Cionca, Georgiana Marina, Ionela Bumb, Lavinia Pop, Vlad  Jurchiș, Darius Câmpean, Liliana Bota, Bogdan Bota, folk – Felician Pop, Adrian Lupescu, Adrian Dragoș, Emanuel Silaghi, și George Negrea. A acompaniat orchestra condusă de – profesor Călin Opriș, iar momentele instrumentale de Oaș au fost realizate de vestiții ceterași- Vasile Solomon și Vasile Poptile. Pe tot parcursul serii de 1 decembrie pe Castelul Lónyai a fost proiectat tricolorul. Spectacolul omagial a fost prezentat de către: Ioana Vladimirescu și Robert Laszlo, în deschiderea evenimentului a luat cuvântul și primarul comunei – Marian Torok.

Evenimentul s-a desfășurat fără public, iar artiștii și echipa tehnică au respectat normele de distanțare socială și măsurile aplicabile în vigoare!

VIDEO —-> AICI.

9 comentarii

  1. Gică Răspunde

    Culorile romaniei pe ruinele castelului Lonyai!!? Rusine. Macar dacă l-ar renova un pic

  2. Subiectiv Răspunde

    Pe “cuptoarele dacice” nu s-a proiectat nimic?

  3. tabu Răspunde

    Ca si castelul Karolyi , cind a fost ruina pe nimeni nu a interesat , decind e restaurat se tin festivaluri la rind.

  4. Observator Răspunde

    Si totusi este ,,Castelul Lónyai ” din Medieșu Aurit , nu vad de ce era nevoie sarbatorirea zilei nationale … nu este simbolul dacilor liberi 🙁

  5. Euro Răspunde

    Pentru opincari numai sarbatori sa fie. Munca e pentru alti.

  6. Silaghi Răspunde

    Dragi magyarok , ieri și azi continuați cu injurii la adresa celor care vă acceptă mizeriile ,de mulți ani suntem conlocuitori pe aceste meleaguri mai mult sau mai puțin aparținând nouă sau vouă,sau nu ne dăm seama că aparțin unor nemernici care nu revendică proprietatea într-un mod direct. Când eram copii și umblam la “locsolit” sau “kantalni” împreună nu era bine? Din bănuiții adunați mai făceam un “poczi” la perete sau jos pe “tizenotbani” nu era bine? De ce acceptați atâta ură între noi care am crescut în perioada când nu lăsam pe alții să ne învrăjbească,nu vă dați seama că noi am construit, noi și părinții noștri ,totul împreună? Mai tebuie să vină un 14 Mai 1970 să ne unească iar să ne plângem morții? Vă rog în prag de sărbători să fim mai buni și să nu acceptăm învrăjbirile între noi! DRAGILOR magyar ,roman ,sovab,rromak, cine suntem am ajuns la acest nivel datorită faptului că am muncit împreună și am făcut acest “szamos part”o parte de RAI! Dacă vom putea spune “szabad kantalni sau primiți cu colindul,este datorită celor care au fost mai înțelepți ca și noi,sau vom fi la fel de înțelepți ca și ei. Pe 15 03 2021 putem să facem și noi dedicații ,depinde de înțelepciunea tuturor ! ARDEALUL- I A NOASTRĂ ,SAU A VOASTRĂ ?

    • Feri Răspunde

      În mare parte ai dreptate.

      Odată și odată ar trebui să se conștientizeze în fiecare dintre noi, că trăind împreună, suferim împreună, și ar trebui să ne bucurăm împreună. Ar trebui să dezvoltăm o mentalitate ardelenească – a cărei germen există în gândirea majorității dintre noi – să lăsăm la o parte frustrările, să apreciem calitățile celorlalți, și să le iertăm slăbiciunile și păcatele din trecut.

      În istorie există multe atrocități din ambele părți. Aceste pete negre din istorie ar trebui să le cunoaștem, nu pentru a lua revanșă pentru cele întâmplate, ci pentru a învăța din ele, și să ne asigurăm, că ele nu se vor repeta.

      Bine ai sugerat – nu și gramatical însă – că Ardealul nu-i al nostru sau al vostru, ci al nostru al tuturor ardelenilor. Ar trebui să fim mândri de diversitatea existentă pe aceste meleaguri, și să creăm un atu din asta, în loc să servim interesele Budapestei sau ale Bucureștiului.

      Dar e mult mai ușor să aruncăm cu noroi, să-l provocăm pe celălalt. E interesul clasei politice să fie alimentat periodic acest conflict interetnic, cum au zis romanii: „divide et impera”, adică dezbină și stăpânește. Din acest conflict are de câștigat atât UDMR-ul, cât și majoritatea partidelor românești.

      Până ce vor fi mai gălăgioși cei care îi fac pe ceilalți „bozgori” pe de o parte sau „opincari” și „szőrös talpú román” pe de altă parte, și aceștia nu vor primi peste bot din rândul conaționalii lor, nu ne vom apropia de acea reconciliere pe care cei „normali” o dorim.

      E bun internetul ăsta, dar e folosit de mulți pentru a da în celălalt sub acoperirea anonimatului. Cred că nu greșesc, când spun, că fiecare dintre noi are colegi, prieteni chiar rude de cealaltă nație la care n-ar zice personal aceleași cuvinte jignitoare, ce postează pe internet.

      Ar trebui să definim și să punem la loc noțiunea de „patriot”. În opinia mea patriotismul nu se rezumă la a flutura steaguri și a da cu cărămida în piept, că ce mare patriot sunt, ci se compune din lucruri de zi cu zi, unele chiar foarte mărunte, cum ar fi:
      – să cauți cum să fii util societății, și nu să afirmi la tot pasul că „statul ăsta nu-ți oferă nimic”;
      – să respecți legile, și să nu cauți portițele în avantajul personal;
      – să plătești corect taxele și impozitele, și să nu încerci să te sustragi de la ele;
      – să nu accepți sau să desfășori muncă la negru;
      – dacă te consideri religios, acesta să nu se rezumă la umblatul regulat la biserică. Să mai aplici din cele auzite acolo și în viața de zi cu zi;
      – nu trebuie neapărat să fii religios, dar dacă te ghidezi după cele zece porunci, nu dai greș;
      – când circuli cu mașina, să nu-i pui în pericol pe ceilalți participanți în trafic, pentru a câștiga câteva secunde;
      – să nu arunci gunoiul pe stradă, doamne ferește să mai și ridici din cele aruncate de alții;
      – să ții curățenie și în fața casei tale, nu numai în proprietatea ta;
      – să-ți respecți vecinii, și să nu-i deranjezi;
      – să mai ajuți câte un om necăjit din apropierea ta;
      – să nu cumperi lucruri, despre care se știe clar că sunt contrafăcute, furate sau de contrabandă;
      – să mai atragi atenția celor care nu respectă aceste „reguli”;
      – să-ți educi copii pe baza acestor principii, etc.
      Lista se mai poate continua. Poate o mai completează cineva cu alte idei.

      Și încă ceva: „mizerii”, la care faci referire în comentariul tău, nu provin numai dintr-o anumită parte. Apar și din partea cealaltă, numai că așa-i omul că e mai îngăduitor cu greșelile proprii, și amplifică greșelile altora.

      Respect tuturor, și sărbători fericite vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.