Ultima actualizare: azi, 21:59

Locale

Magyar Lóránd: Suntem în perioada de tranziție a ciclului de proiecte UE

S-a ajuns la finele unui ciclu de proiecte UE și începutul altuia. În perioada de tranziție vor fi luate măsuri importante, vor exista multe oportunități de aplicare și, în același timp, vor fi introduse și altele noi.

Conform declarației lui Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comitetului Agricol al Camerei Reprezentanților, în această perioadă de tranziție, fondurile sosite în România vor fi distribuite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare (APIA) în valoare de 3,8 miliarde EUR pentru plățile directe către agricultori și 2,8 miliarde EUR pentru măsurile de dezvoltare rurală.

O sarcină importantă pentru acest an este elaborarea unui plan de dezvoltare rurală care să stabilească prioritățile pentru următoarea perioadă de depunere a proiectelor de finanțare, care se va derula sub numele Planul Strategic Național. Înainte, însă, se va stabili un program de tranziție,o continuare a programului de Dezvoltare Rurală deja încheiat care să asigure continuarea plăților. Pe timpul perioadei de tranziție, 36% din suma alocată ar trebui destinată plății măsurilor luate în domeniul mediului și climatic.

Pentru fermierii deținători de teren cuprins între un și cinci hectare, valoarea plății pe suprafață nu se modifică. Pentru fermele cuprinse între cinci și treizeci de hectare suma alocată va fi de 48 EUR pe hectar. Continuă plățile directe pentru mediu și climă  (57,8 EUR), respectiv sprijinul suplimentar pentru tinerii fermieri deținători de terenuri de până la 60 de hectare.Va fi plătit, de asemenea, în continuare sprijinul tranzitoriu din bugetul intern.

În zootehnie, se menține programul de sprijin pentru motorina, usturoi, mangalița și porci de rasa Basna, se păstrează sprijinul minim pentru apicultori și continuă programul sprijinirii serelor pentru roșii și alte legume. Ministerul elaborează un nou program pentru sprijinirea cultivării condimentelor și a plantelor aromatice.

Se vor surveni modificări și în cazul cererilor de modernizare a fermelor. În perioada de tranziție – și cu mare probabilitate chiar și după – crescătorii de animale vor putea aplica pentru sprijin dintr-un fond separat atât pentru modernizarea fermelor, cât și pentru dezvoltarea propriului sistem de prelucrare a materiei prime.

„Am discutat mult despre importanța fuziunii dintre producție și procesare. Sper ca, odată cu apariția acestui nou sistem, mulți fermieri să profite de această nouă oportunitate, punând accent nu doar pe creșterea animalelor, ci și pe producerea unor articole alimentare de înaltă calitate. Cert este că ministerul se pregătește să aloce un buget semnificativ acestui proiect, deși suma finală este încă obiectul negocierilor”, a declarat Magyar Lóránd.

Un comentariu

  1. Antibozgor Răspunde

    Baaa aici ce sa scriem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.