Ultima actualizare: azi, 18:24

Locale

Satu Mare: Învățătoarea care a atacat doi copii cu spray lacrimogen, condamnată cu suspendare

Învățătoarea din Satu Mare care în toamna anului 2019 a folosit un spray lacrimogen în sala de clasă, motivând că a încercat să se apere de două eleve „neastâmpărate”, a fost trimisă în judecată și condamnată, titrează Libertatea. Expertiza medico-legală a stabilit că aceasta, deși fusese declarată aptă medical și psihologic pentru a profesa în învățământ, avea probleme psihice și discernământul diminuat.

Trimisă în judecată pentru purtare abuzivă, învățătoarea L.F., 45 de ani, a fost condamnată de Judecătoria Carei la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare. În plus, trebuie să respecte un program de supraveghere timp de 3 ani și să efectueze 90 de zile de muncă în folosul comunității. Magistrații Judecătoriei Carei au obligat-o să achite elevei care a avut nevoie de îngrijiri medicale suma de 2.500 de lei, iar colegului elevei i-a revenit suma de 700 de lei.

Ce a declanșat furia învățătoarei

Pe 11 septembrie, în jurul orei 11.00, învățătoarea avea programată ora de matematică la cele trei clase la care preda simultan. La un moment dat, una dintre elevele din clasa pregătitoare, o fetiță de 6 ani, a vrut să iasă din sala de clasă în curte, lucru cu care învățătoarea nu a fost de acord, informând-o că doar în pauze poate ieși în curtea școlii pentru a se juca. În sprijinul elevei a intervenit sora acesteia, în vârstă de 7 ani, elevă în clasa I. Amândouă copilele au încercat să iasă din clasă, însă învățătoarea nu le-a permis.

În acel moment, fetița de 7 ani s-ar fi adresat răstit învățătoarei și ar fi lovind-o cu o carte peste mână. Elevii, martori la incident, au relatat că în timp ce se îndrepta spre bancă, eleva ar fi adresat cuvinte jignitoare în limba maghiară cadrului didactic și a scuipat pe pardoseală. Acest fapt a declanșat furia învățătoarei, care a scos din poșetă un spray iritant lacrimogen, din care a pulverizat spre elevă. Spray-ul a afectat doi copii: fetița de 7 ani și un alt coleg aflat în imediata apropiere.

Cele două surori au ieșit din clasă plângând, speriate și au fost observate de o învățătoare de la o altă clasă, care le-a dus la toaletă, unde le-a ajutat să se spele la ochi. A fost alertat directorul școlii, dar și poliția. La sosirea acestora în sala de clasă, încă se mai simțea miros înțepător care le-a provocat iritații. Toți copiii au fost evacuați.

A refuzat să se prezinte la instanță

La audieri, învățătoarea a recunoscut că a folosit spray-ul iritant lacrimogen, însă a declarat că l-a utilizat în legitimă apărare și pentru a-i proteja pe ceilalți elevi din clasă de „surorile care erau neastâmpărate”.

Apărarea nu a fost însușită de instanță, care a subliniat că este „extrem de greu de conceput că unui atac al unui minor în vârstă de șase ani i se poate răspunde doar printr-un gest atât de disproporționat cum este pulverizarea unui spray lacrimogen”.

Instanța i-a interzis femeii dreptul de a mai ocupa funcții publice timp de doi ani, după scurgerea termenului de supraveghere. Învățătoarea a fost dată afară din învățământ imediat după incident.

SURSA: Libertatea

 

2 comentarii

  1. unu Răspunde

    trebuia sa astepte ca elevele sa o lovesca in cap

  2. radical2 Răspunde

    Daca tot e cu suspendare, sper ca karma nu doarme :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.