Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Stația de epurare a municipiului Satu Mare intră într-un amplu proces de modernizare

În cadrul Proiectului Operațional de Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), Apaserv Satu Mare S.A. a demarat un proiect de mare amploare, cuprinzând întreg județul, acesta având ca scop dezvoltarea și modernizarea rețelelor de apă-canal pe raza întregului județ, atât în mediul urban, cât și cel rural.

Două dintre contractele din cadrul proiectului se referă strict la modernizarea rețelelor de apă-canal de pe raza reședinței de județ, respectiv al municipiului Satu Mare.

Potrivit declarației directorului societății, dr. ing. Ioan Leitner, ambele investiții sunt extrem de importante, deoarece una asigură funcționarea permanentă, eficientă și în siguranță a Uzinei de apă Mărtinești, iar prin cealaltă investiție, cea de modernizare a Stației de epurare, se va eficientiza procesul de protejare a mediului înconjurător.

„Serviciul de apă și canalizare are nevoie de un proces de continuă dezvoltare, întreținere și modernizare. Trebuie să ținem pasul cu tehnologiile occidentale și avem, de asemenea, acces la finanțare prin licitații. Aș dori să menționez două investiții ale reședinței de județ, ambele fiind foarte importante: reabilitarea alimentării cu energie electrică a Uzinei de apă Mărtinești, investiție în valoare aproximativă de 29.378.459 (fără TVA), și modernizarea stației de epurare a apelor uzate, care este estimat la 24.110.511 lei (fără TVA). Acesta din urmă este așa-numita a patra etapă a epurării apelor uzate, care este un proces de ultimă generație, prin care conținutul de apă din nămolul rămas în urma apelor uzate poate fi redus la 10%, rezultând cantități mai mici, transportul fiind mai ușor, și este bun și pentru utilizarea industrială. Modernizarea alimentării cu energie electrică a Uzinei de apă este de asemenea o lucrare complexă, prin care, printre altele, puțurile vor fi conectate la un așa-numit sistem SCADA, fiind automatizate. În următoarele săptămâni, vom lansa procesul de achiziție, iar după semnarea contractelor urmează executarea lucrărilor. Toate aceste investiții sunt în conformitate cu standardele Uniunii Europene ”, a explicat directorul.

Operatorul de apă se confruntă în continuare cu o problemă importantă, cea a  defecțiunilor frecvente apărute la stațiile de pompare, cel mai adesea din cauza înfundării canalizării, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.

Apaserv Satu Mare S.A. a atras în mod repetat atenția publicului asupra faptului că șervețele umede și gunoiul menajer nu-și au locul în sistemul de canalizare.

4 comentarii

  1. Anonim Răspunde

    Buna
    Sunt nemulțumit de preturile mari aplicate .Investițiile care cresc eficienta ar-trebui sa aducă preturi mai mici.Poate sunt conducte financiare țepuite undeva pierdeți bani .

    • Aldo Răspunde

      Stai jos , de data asta, ai nota 1 in catalog si o absenta nemotivata.

      • Anonim Răspunde

        Buna
        Ce propui este ilegal doar comuniști făceau asa ceva nota și absenta . O cana cu apa te ajuta e greu la mahmureala .

  2. Satmarean 1 Răspunde

    Are dreptate @Anonim. In ultimii ani foarte multi bani au fost ….pompati in statia de epurare si uzina de la Martinesti. Poate ca a fost necesar ,nu avem de unde stii daca cineva nu vine si explica oamenilor in ce trebuie investit atatia bani aproape in fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.