Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

Firma care vrea să preia salubrizarea în Satu Mare, acuzată că ”umflă” facturi în Bihor

Firma care vrea să preia salubrizarea în Satu Mare este acuzată că ”umflă” facturi în Bihor. Mai mulți primari din județul vecin se plâng că cei de la Ave Bihor facturează deșeuri pe care oamenii nu le-au produs. Potrivit Bihoreanul, profitând că legea obligă primăriile să plătească serviciul de salubritate pentru cetăţenii care refuză să încheie contracte de salubritate, AVE Bihor a emis facturi către toate primăriile comunelor şi oraşelor pe care le deserveşte, dar fără să prezinte dovezi privind cantităţile de deşeuri colectate. Or, edilii acuză că firma taxează şi ce nu colectează.

N-a trecut mult timp până când primăriile de pe “teritoriul” AVE Bihor au început să primească note de plată care i-au surprins. La începutul acestui an, primarii s-au trezit cu facturi pentru sătenii care au refuzat să semneze contracte de salubritate, sub pretextul că firma a ridicat toate deşeurile lăsate pe uliţe. Sumele variau de la câteva mii la zeci de mii de lei! De pildă, Primăria Şimian s-a trezit cu un cost de 32.000 lei, aferent lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie, iar cea din Avram Iancu, tot pentru 3 luni, cu 63.000 lei!

,,Firma facturează o prestaţie neefectuată, iar eu nu pot să-mi bat joc de banul public, nu pot risipi bugetul comunei. Să demonstreze că a colectat aceste deşeuri”, spune primarul din Şimian, Balázsi Joszef.

Șeful AVE Bihor, Pásztai Zoltán, respinge acuzaţiile şi susţine că facturile sunt legale şi justificate. ,,Noi nu putem obliga cetăţenii să încheie contracte cu noi, dar colectăm toate deşeurile scoase în faţa caselor. Primăriile trebuie să introducă taxe pentru cetăţenii fără contract, iar banii să îi vireze operatorului. Nu e vina noastră că nu respectă legea şi nu au introdus taxa”, spune Pásztai.

Legea 101/2006 privind salubrizarea localităţilor prevede la articolul 25 că “autorităţile locale au obligaţia să instituie taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract”. Decontarea trebuie să se facă, însă, în baza unei evidenţe clare a deşeurilor ridicate de la gospodăriile fără contracte, evidenţe pe care primarii bihoreni susţin că nu le-au văzut la AVE.

Sursa: Bihoreanul

6 comentarii

  1. Nicusor Răspunde

    Oricum si Florisalul ii varza…..Uitati-va cum arata strazile din oras. Pline de noroi…..mai ales Botizului. Inca se matura cu maturi de nuiele ca in anii 1800

    • Haha Răspunde

      Mai ales TOATE in pline de noroi nu doar Botizului . Da primarosul nu vede ca umbla in masina , il doare la basca 4 ani !

  2. Eu Răspunde

    Va intreb si Eu : Va plateste Puscas ptr. antireclama firmei concurente ? Trebuie sa ramana neaparat firma Florisal ? Faceti o ancheta jurnalistica ,pe bune. Vedeti cum se lucreaza si de ce utilaje dispune firma. Cred ca Satmarenii platesc pretul pentru lucrari ca in Vest,dar primim niste lucrari de mantuiala,sa nu zic in batjocura. Sa vina orice firma doar sa faca treaba !

  3. Misu Răspunde

    Nimeni nu umfla facturi atata timp cat este controlat frecvent si la sange, nu sporadic si ineficient. Ar fi timpul sa se mai schimbe ceva in orasul asta. Sa incepem cu salubrizarea, oricum lasa de dorit din toate punctele de vedere. Ar fi cazul sa facem un mic referendum online, este o chestiune ce intereseaza tot orasul nu doar centrul sau un simplu cartier.

  4. Nimeni Răspunde

    Au dreptate cei de la Ave sa ceara bani primariilor pentru ca asa prevede legea si anume ca primariile trebuiau sa introduca taxe de salubrizare pentru persoanele care nu au contract de salubrizare. Aici nu este vorba de umflat facturi ci de lege. Problema este la primarii fiindca nu se conformeaza legilor in vigoare.

  5. Vlad Tepes Răspunde

    Pai Florisalul nu s-a complicat cu a umfla un pic factura.
    Au dublat-o direct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.