Ultima actualizare: azi, 19:43

Locale

Magyar Lóránd: Se discută subiectul redeschiderii trecerilor temporare a frontierei de la Satu Mare

Ministrul Afacerilor Externe și Economice al Ungariei solicită transformarea cât mai rapidă a punctului de trecere a frontierei de la Peleș -Zajta în una permanentă. În acest context, deputatul Magyar Lóránd a solicitat în repetate rânduri ca punctele temporare de trecere a frontierei din județul Satu Mare să devină permanente. Partea română a motivat întârzierea acestui pas cu diverse costuri, obstacolele administrative și problemele organizatorice legate de înființarea infrastructurilor care ar permite permanentizarea punctelor de trecere a frontierei de la Bercu- Garbolc, Horea și Ömböly, respectiv Peleș-Zajta.

Legat de această problemă, deputatul sătmărean l-a contactat recent, în scris, pe ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter. Răspunsul, sosit zilele trecute, dă motive pentru optimism, deoarece ministrul de externe a promis ca, în cadrul următoarei reuniuni ministeriale, să  abordeze subiectul permanentizării a cel puțin unui punct de trecere a frontierei din județul Satu Mare, anume al celui Peleș-Zajta.

,,În calitate de ministru de externe al Ungariei lucrez de mult timp pentru a obține deschiderea a zece puncte de trecere a frontierei. Pentru început, guvernul român a sprijinit deschiderea permanentă a punctelor de la Dombegyház-Variașu Mic și Elek-Grăniceri. Modificările internaționale necesare în acest sens, le voi semna, împreună cu domnul ministru de externe Bogdan Aurescu, pe data de 28 aprilie 2021. La această întâlnire voi propune și permanentizarea trecerii de frontieră de la Zajta-Peleș”, a consemnat, în răspunsul său scris, Szijjártó Péter.

Din ultimul ciclu bugetar al UE au fost create în secțiunea de frontieră româno-maghiar un număr de zece puncte temporare de trecere a frontierei din sprijinul UE, din care trei în județul Satu Mare, trei în județul Bihor și patru în județul Arad.

„Lucrez de mult timp pentru permanentizarea punctelor temporare de trecere a frontierei care sunt utilizate, de regulă, în weekend-uri. Permanentizare acestora ar facilita mult tranzitul existent al punctelor actuale de trecere. Infrastructura rutieră a pe ambele părți ale graniței au reclamat o investiție foarte mare, iar în prezent aceste drumuri sunt foarte puțin utilizate. În momentul în care situația cauzată de pandemie se va încheia, tranzitul la punctele de trecere a frontierei va crește, din nou, în mod semnificativ. Trebuie să ne gândim și la cei care trec zi de zi granița și care sunt nevoiți, de foarte multe ori, să ocolească distanțe imense pentru a ajunge de la domiciliul lor din Ungaria la locul de muncă din Satu Mare”, a declarat Magyar Lóránd.

 

6 comentarii

  1. m Răspunde

    Cum dracu’ nu ne-am dat seama, că doar asta ne lipsea!Cretini nefunctionali !

  2. 😎 Europol 😎 Răspunde

    UNGARIA vrea sã ne conecteze la civilizatie, iar noi ce facem? Stãm pe buda din fundul grãdinii si asteptãm minunea… degeaba!🙈

    • Sâcă Răspunde

      Păi nu sta pe buda din fundul grădinii , întoarce -te și dă-i bătaie, fii activ, nu tot lobalny….

  3. Bodye Răspunde

    Dar urgent deschideți toate punctele și suplimentați lucrătorii de frontieră. Urgent !!!

    • Tabu Răspunde

      Cand te vei prezenta ca un om civilizat nu o sa ai probleme. De esti crescut langa sparaghel stai la coada.

  4. Jan Răspunde

    Bine bă Tabu, du-te și dirijează oleacă nu tăt clămpăni atâta fără de tine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.