Ultima actualizare: ieri, 21:48

Naţionale

FOTO/VIDEO. Agent Green: Cel mai mare urs din România, ucis de un prinț din Austria

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză că un prinț din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor, titrează Digi24.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro (conform Știrilor ProTv) și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green într-un material postat pe site-ul propriu.

În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Agent Green mai menționează că ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Europeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Mai mult, problema localnicilor nu a fost rezolvată după uciderea lui Arthur: ursoaica cu pui a continuat să vină să facă pagube în curțile lor.

„Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoaicei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020. Atât domnul Gheorghe, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure. Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discutat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării. Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă. Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz”, a mai spus Gabriel Păun.

11 comentarii

  1. agent orange Răspunde

    manca v-ar puscaria coruptilor, daca ar fi cineva interesat ptr bani ati vinde si pe mama voastra care v-a zamaslit pe lumea asta nenorocita cu voi

  2. Romanistan citizen Răspunde

    Dacă e austriac se înțelege că nu intră sub incidența legii. Ce așa mare scofală! Nu ar fi prima dată în republica noastră bananieră!😱🤮😪🤯😭😫

  3. Katz Răspunde

    Mu.iie printului …. JEGOSULE

  4. H&R Răspunde

    Apoi dupa lemne merg si ursii. In Austria bineinteles.

  5. H&R Răspunde

    Aloo domnu’/doamna moderator/moderatoare…

  6. Ion Răspunde

    Was kann ich dir wünschen Herr Emanuel von Liechtenstein?Ich habe nur 3 gute Wünsche für Sie!Krebs,Krebs und nochmal Krebs!Mit Metastasierung,für Sie und für die ganze Familie!

  7. Gigi Răspunde

    Bucurati-va!
    OMV , Strabag , Reiffeisen , Husqwarna , RebBull , Swarovsky s.a.
    Suntem colonie Austriaca…ce mai conteaza un urs in plus sau in minus pentru un printisor Austriac.

    • Gigi Răspunde

      Am omis Holzindustrie Schweighofer…care trebuie neaparat amintit.

    • Kuka Răspunde

      Daomne ajuta!
      A fost mai bine pe vremea austro-ungariei decat dupa marea jecmaneala de la 1 decembrie 1918!

  8. ecologist Răspunde

    Recoltarea ursului trofeu s-a făcut în baza unei autorizații emisă de minister acum 7 luni pentru o ursoaică agresivă cu doi pui. Pe lângă faptul că nu a fost recoltat ursul avizat s-a și confundat ursoaica cu tocmai ditamai matahala de mascul. Nu știu cum a reușit acest vânător al lui pește prăjit să confunde o ursoaică cu un urs cu un punctaj aproape de maxim 593/600!!! Pe vremuri trofee din astea împușca exclusiv numai Ceaușescu. A venit și ăsta ca italienii care împușcă spre orice pasăre care zboară. Dar că cineva de la fondul de vânătoare s-a “mânjit” cu ceva cu ocazia asta și aia e 100% sigur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.