Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Pașaportul Covid pentru România funcționează! STS a testat interconectarea la nivelul Uniunii Europene

Pașaportul Covid pentru România funcționează! STS a testat interconectarea la nivelul Uniunii Europene. Testarea interconectării la nivelul UE a certificatelor verzi de călătorie a fost un succes, a anunțat, miercuri, STS. Certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În cursul zilei de miercuri, potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale.

Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

Pentru implementarea certificatelor digitale UE în România, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european.

În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare.

Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România.

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

După implementarea sistemului informatic în România, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită.

Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE.

Sursa: Digi24

41 comentarii

  1. AziNu Răspunde

    Tzin minte cand urlau ca din trambitze ca nu o sa fim conditionati de vaccin! Acuma s-o inventat si pasaportul covid! WOW! Bravo mai! O sa ne ceara si in alimentara pasaport covid. Si daca de acuma vaccinul va costa bani, poate sa insemne ca dozele primite pana acuma sunt un fel de cupon cadou . De acuma tre sa platim vaccinul anual si sa ne reinoim pasaportul covid pentru a putea cumpara paine si lapte. Sa vedeti la toamna cum ne inchid inapoi in cusca, cu sau fara vaccin. O sa motiveze ca plm degeaba esti vaccinat ca plm (again) transmiti virusu mai departe.Am fost sarcastic, sa inteleaga si haterii

    • Altu Răspunde

      1 . vaccinul nu va fi pe bani ,indiferent de cate trebuie facute.
      2. nu e nici o discriminare ,ca sa conduci ,trebuie permis.
      3.vaccinatii nu transmit virusul.
      4 . daca la toamna vine un nou val ,va fi din cauza ca vaccinarea in Ro este printre ultimelein UE
      5.Da ,esti sarcastic ,in rest orice nevaccinat se poate infecta si la randul sau infecta alti oameni nevinovati.

      • H&R Răspunde

        1. vaccinul platim indirect la UE. Crezi ca 30 si ceva de miliarde de € ne-au dat pentru ochii nostri frumosi?
        2. ca sa conduci trebuie permis. Si sa plec in UE sau la Aquastar SM, imi trebuie pasaport neaparat? Pasaport vaxx. Pana acum la Aquastar nu mi-a cerut passportul.
        3. vaccinatii transmit virusul fain si frumos si pot sa se imbolnaveasca in continuare, dar teoretic nu fac forma grava, deci nu ajung la ATI
        4. nu numai RO este vinovat pentru situatie. Dar RO importa virusul cu mare bucurie. Vaccinul te apara cam 6-8 luni, dupa care revaccinare. Deci pana la toamna oricum trec 9 luni, calculat numai din ianuarie
        5. nevaccinatul infecteaza nevonivatul? Deci pe puscariasi nu. Nevaccinatul infecteaza tot un nevaccinat care poate dezvolta forma grava, pana cand vaccinatul trece mai usor peste virus.

        • bacteriolog Răspunde

          Ca de obicei esti prost informat si mai si dezinformezi pe altii.
          Yes, vaccines block most transmission of COVID-19
          The latest data show that getting a shot not only protects vaccinated individuals, it reduces the chance they can spread the virus to others.

          • H&R

            @bacteriolog Intre “most” si “all” este diferenta mare. Intre “reduces” si “stops” sau “blocks” iarasi. Esti tu informat, dar mai citeste mai amanuntit treburile. Multumesc.

        • Cetateanul Răspunde

          Nu stiu daca am mai zis, dar le dau MU!E celor care refuza vaccinul!

      • ... Răspunde

        2. Numai atâta să spun că ba da în configurația cu care se vrea este discriminare. Și dacă la noi hai să zicem că nu că de vrei ai acces, dar ce fac țările sărace unde practic nici urmă de vaccin nu ajunge? Este discrimarea țărilor bogate și care decid peste capul celorlalte țări care trebuie să se conformeze. Dacă asta nu e discriminare atunci ce este?
        3. Cei vaccinați transmit boala doar fac varianta mai ușoară. În momentul în care vaccinul nu te protejează de boală 100% și oricând poți expune pe altul la îmbolnăvire nu știu care mai este rostul.
        La restul cred că s-a răspuns destul de răspicat.
        Explicațiile și motivațiile sunt foarte străvezii și ai impresia că de fapt decidenți nu prea știu ce fac.

        • cristina jones Răspunde

          Nu e nici o discriminare …tu singur ai ajuns la decizia ca nu vrei sa te vaccinezi .
          Nici o problema , suporti consecintele . Traiesti intr-o comunitate , ori respecti legile ori pleci ….

          • ...

            Această minunată comunitate respectă numai legile care le convin. Dovadă? Legea pensiilor pe care onor guvernul refuză să aplice. O lege perfect valabilă. Deoarece nu le convine ditamai guvernul declară că face una nouă! Adică se amână tot ce înseamnă reforma pensiilor încă minim 2 ani dacă nu 4. dealtfel aceste norme inventate nu sunt lege. Sunt decizii. Dacă nu ai cunoștințe juridice nu am ce să-ți fac. Dacă guvernul inventează că trebuie să stăm în cap și să mergem în mâini vei respecta? Foarte multe lucruri inventate de ei nu au nici o noimă și nici un suport științific. Ex burtis se cheamă. E legea burții nu am cum să o respect. Apropo, izoletele luate pe bani grei unde sunt?
            Sau PNRR. Se face scandal dar atâta nu au fost în stare să stea măcar de formă cu opoziția după care să supună la vot în Parlament. Toată lumea așa a făcut. Inclusiv Ungaria unde unii văd o minidictatură. Dacă la ei este așa atunci la noi ce este?

          • Dr Haus

            Draga mea, problema este ca peste tot se vorbeste doar de vaccinati si nu si de cei trecuti si vindecati dovedit prin boala. Din punct de vedere al bolii este aceeasi treaba. Sunt multe lucruri care schioapata in logica.

      • MEDIC Răspunde

        SI VACCINATII TRANSMIT VIRUSUL SI DIN PACATE S-A CONSTATAT CA SE IMBOLNAVESC CHIAR DACA AU VACCINUL..DOAR CA UNII FAC FORME USOARE ASA CA SI EI TREBUIE SA SE PROTEJEZE

        • Dr Haus Răspunde

          NU ESTE ADEVARAT !
          La intrarea virusului in organism este neutralizat de anticorpi ,nu se poate inmulti ,deci nici elimina ca sa infectezi pe altii !
          @Altu si clonele tale ,ramai la meseria ta , si du-te si te vaccineaza ,cei trecuti odata prin covid au simptome de modificari mentale ,vaccinul ajuta si pe cei post covid,long covid .

          • Dr Haus

            La intrarea în organism virusul dacă nu are userul și parola corespunzătoare se resetează tot sistemul și virusul este eliminat pe cale naturală. Dacă ai și un anume carnet de partid șansele tale de a te infecta scad simțitor.

      • alecu Răspunde

        Tataie, vaccinatii POT sa faca boala, doar intr-o forma mai usoara, asa zice unii destepti de la conducere.Vezi cazul Arsinel! Daca pot sa faca boala inseamna ca POT SA TRANSMITA VIRUSUL.Nu te mai da balena ca nu tine! Si ESTE DISCRIMINARE IN TOATA REGULA!

  2. ... Răspunde

    În momentul în care trompeta propenele și provaccin digi lansează această știre și deja recunoaște atât administrația actuală cât și cea veche al SUA că e probabil un virus scăpat din laborator aștept scuzele de rigoare de la unii postaci. Primii trei bolnavi au fost 3 cercetători chinezi de prin octombrie 2019. Dar s-a trecut sub tăcere. Oricum treaba cu remedierea începe de acolo când se cunoaște fondul problemei, implicit sursa și cauza. Pentru că atunci ajungi să știi ce e de făcut. Vă spun eu că mai avem vreo 3 ani de pandemie de parcurs, asta indiferent de rata de vaccinare. Din păcate.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/biden-cere-serviciilor-secrete-un-raport-despre-originea-covid-apar-indicii-care-alimenteaza-teoria-virusului-scapat-din-laborator-1542179

    • gogu Răspunde

      Te-ai trezit , ca si scula dupa viagra ?

      • ... Răspunde

        Si acela este facut de Pfizer !

      • ... Răspunde

        Dimineața a fost când m-am trezit. Nu ai vrea tu să ai bioritmul meu că nu ai rezista mult.

        • IT Răspunde

          Dorm cam 4 ore pe noapte si alea in reprize.

          • ...

            Se vede.😱🤯
            Trebuia să spui mai repede că te mai iartă atunci omul când spui tâmpenii.

    • vasilescu Răspunde

      Lasa omul in pace , el inca acum trece de la lilieci la Bill Gates vrea sa omoare lumea cu vaccin ,apropo ,ai auzit ca si el s-a vaccinat ?

      • ... Răspunde

        Ai auzit că nu? Cred că eu știu mai bine ce am făcut. Dar cum se întâmplă mai nou prin țara asta există posibilitatea să ajungem ca alții să știe mai bine și asta. Nu mai este mult. Apoi să nu spui că nu v-am zis.

        • Prostu Răspunde

          Esti mai rau ca mine ,stii pe naiba ce trebuie sa faci ,eu macar m-am vaccinat .

          • ...

            Prin nick te-ai definit mai mult decât era necesar. În rest ce să zic. Eu încă știu ce fac. Văd că tu ai nevoie și la asta la ajutoare de genul sună un prieten sau fifty-fifty.

    • Golf Răspunde

      Când este vorba despre o plandemie atunci este evident că ține exact cât s-a decis.

      • Gogu Răspunde

        Aiurezi in stil facebuci, nimeni nu doreste pandemia, toata lumea pierde. Ok firmele de vaccin castiga, dar per total pierderile sunt mult mai mari. Macar firmele Farma vor avea bani pentru cercetari si dezvoltarea de noi medicamente, sunt boli destule.

  3. garcea Răspunde

    Asta s-a stiut de la inceput … tu ai fost plecat pe Marte ?

  4. Infopresa Răspunde

    Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College London și membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență din Marea Britanie (SAGE), susține că tulpina indiană a coronavirusului poate infecta mai ușor tinerii sub 21 de ani decât variantele anterioare, potrivit publicației Express.Tulpina indiană a fost depistată și în România.
    Citeşte întreaga ştire: Epidemiolog britanic: varianta indiană de COVID afectează mai mult tinerii sub 21 de ani

    • comentator Răspunde

      Dar Baba Vanga ce prezice? Încă nu s-a aflat. Sau Nostradamus? Mă mir că încă nu l-au sco9s de la naftalină. Că la ce amploare a ajuns fenomenul este imposibil să nu fi prezis ceva.😱🤔🤪
      Băgați tare și căutați printre versuri!

  5. România reală Răspunde

    AveImpex a dat faliment, sunt vreo 500-600 de persoane care au ajuns șomeri și foarte-foarte mulți care erau dependenți de firmă iar acum Continental din Carei se închide, iarăși vreo 300 de șomeri!!!! https://www.presasm.ro/continental-isi-muta-o-fabrica-la-carei-peste-300-de-persoane-vor-fi-afectate/
    Asta e când se dau subvenții din cauza covid la cine vrei și nu cui trebuie. La maneliști să le dați că ei sunt cu plusvaloarea!!! Dar nu-i bai. Acuma mai futeți-ne și cu pașaportul să vedem cât de repede ne ducem la fund! Ziceți că Cîțu pomenea de ceva creștere în V? Da, sigur. În W și C. În jos.😱😤😩

    • Unu' Răspunde

      Tocmai ai demonstrat cât de analfabet funcțional ești!
      În articolul citat scrie clar că firma Continental își mută producția din Nădab, județul Arad, la fabrica din Carei! Deci nu pleacă din Carei, ci mai extinde producția!

    • gogu Răspunde

      Si ce legatura are cu pasaportul ,cu vaccinarea ? cam zburzi prin ceata ,ataci toate temele , fa-te politician ,du-te inapoi la psd . Pentru @Altu si clonele sale ,Golf, … , si multe altele ocazional ,Romanistan citizen etc.

      • Romanistan citizen Răspunde

        Ce legătură are? Du-te la Petea și vei afla! Întrebarea mea este ce va fi peste 6-8 luni când expiră valabilitatea!

  6. Cetateanul Răspunde

    Nu stiu daca am mai zis, dar le dau MU!E celor care refuza vaccinul!

  7. Alta Răspunde

    Bai pw8lake tu esti retardat total, ca sa traiesti trebuie sa iti cumperi chestii de baza, elementare de la magazin, ca sa traiesti nu ai nevoie neaparat de permis de conducere, esti si tu ca ala dastept care facea analogia vaccinarii cu schimbatul cauciucurilor de iarna, no amu, tu cu alalalt explicati celor vaccinati si morti din cauza vaccinului cum sta treaba, ce prost esti ma behehe behehe

  8. x-ulescu Răspunde

    acelasi stas care nu a putut localiza avionu prabusit in munti ,cu toate ca supravietuitorii au telefonat de acolo sa ceara ajutorul ?? no bine atunci …e clar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.