Ultima actualizare: ieri, 19:32

Naţionale

Stropitul fetelor, obiceiul din a doua zi de Paște! Băieții merg să stropească fetele

Stropitul fetelor, obiceiul din a doua zi de Paște! Băieții merg să stropească fetele. De ani de zile, în a doua zi de Paște, băieții merg să stropească fetele cu apă proaspătă din fântână sau cu parfum. Obiceiul este păstrat în continuare în satele din Ardeal, dar se practică și în Banat sau în Bucovina. În această zi, băieții pleacă la udat. „Ținta” sunt fetele din vecini și din familie, care, la rândul lor, trebuie să îi cinstească cu băutură și cu daruri.

Datina moștenită din străbuni spune că nici unei fete nu îi va merge bine dacă nu este stropită. În trecut, stropitul se făcea cu apă proaspătă din fântână, însă obiceiul s-a modernizat odată  cu trecerea timpului, iar acum băieții caută parfumuri cât mai speciale pentru a le stropi pe fete.

La stropit merg băieţi de toate vârstele. Tinerele trebuie şi ele să se conformeze pentru că tradiţia spune că niciunei fete nu îi va merge bine în anul respectiv dacă nu este udată. După ce sunt stropite, fetele îi răsplătesc pe băieţi cu ouă roşii şi prăjituri făcute chiar de ele. Nu lipseşte nici vinul sau pălinca, oferite însă doar feciorilor.

2 comentarii

  1. Romanistan citizen Răspunde

    Adepții noi religii au grijă ca să dispară orice urmă de obicei popular. Din păcate nu e vorba numai de țara noastră. În mod interesant fenomenul este mai pregnant în țările conduse de “liberschimbiști” și #fărăpenali. Cine nu mă crede să facă bine și să ia la rând țările din Europa și se va convinge singur.

  2. Unu Răspunde

    Ăsta-i obicei unguresc, nicidecum românesc și e pe cale de dispariție oricum . Cui îi arde amu dye musafiri ?. Steye acasă în betyeșig dte bețivi și curvari !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.