Ultima actualizare: ieri, 22:25

Naţionale

Guvernul a publicat PNRR: ,,Construim 450 de km de autostradă, sute de școli, renovăm zeci de spitale’’

Premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea prezintă, miercuri Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis oficial la Bruxelles luni. Premierul a declarat că Guvernul va construi 450 de kilometri de autostradă, sute de școli și de creșe și va renova zeci de spitale.

România va primi 29,2 miliarde de euro prin PNRR, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Premierul Florin Cîțu a declarat că România a decis să acceseze și partea de împrumuturi din PNRR pentru a acoperi nevoia de investiții. De asmenea, premierul a precizat că împrumuturile sunt luate la o dobândă foarte mică.

Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu:

  • PNRR a fost depus luni și astăzi îl prezentăm în detaliu. Este un program foarte important pentru România. A fost lansat când eram ministru al Finanțelor. Am fost implicat din primul moment. Este un program negociat de președintele Klaus Iohannis.
  • Este vorba despre 29,2 miliarde de euro bani care pot fi folosiți pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, vom renova zeci de spitale, vom construi sute de școli și de creșe.
  • Vom avea un spital nou construit până în 2024. Este o premieră. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale.
  • Sunt trei mari sectoare care primesc bani Transporturi, Educație și Sănătate.
  • Un alt element care a fost dezbătut, de ce luăm și împrumuturi: România are nevoie de investiții. Aceste împrumuturi se vor duce doar în investiții, nu vor merge în consum. Nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiții nu sunt bune.
  • Împrumuturile luate prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică. Aproape 0%. Este dobânda la care se împrumută Germania, Spania. Pentru România este un plus că ne putem împrumuta la aceste dobânzi.
  • Componenta de reforme: toți din clasa politică știm, România are nevoie de reforme.
  • Reforma sistemului de pensii -vrem un sistem sustenabil, bazat pe contributivitate.
  • Reforma justiției – reparăm ce au stricat alții ani de zile.
  • Reforma companiilor de stat – risipa banului public se va opri.
  • Reforma salarizării – un sistem în care vom lega direct performanța de venituri.
  • Aceste reforme le făceam oricum, chiar dacă nu exista acest PNRR. Această Coaliție a câștigat voturile românilor pentru reforme.
  • Prin PNRR ne asigurăm că banii care vin în România vor ajunge în toate colțurile României. Acesta este un alt principiu care a stat la baza PNRR. Toți românii vor beneficia de aceste 29,2 miliarde de euro.

10 comentarii

  1. c-block Răspunde

    Văd că pseudoproiectul cu băgatul gazului natural în zonele încă fără rețea de gaz a dispărut de pe firmament !?!? 😱🤔🤮🤯
    Chiar așa proști ne cred? Din ce se promite nici 10% nu se va realiza! Se vor face maxim SF-uri și astea vor dispărea în buzunarele consultanților. Domnul Barna e mare specialist în domeniu!

  2. Altu Răspunde

    😂🤣😂,ce consumă ăsta? Vreau și eu,e marfă bună. Nu-s în stare să astupe o groapă și el viseaza autostrăzi. Școli pt cine , copiii sunt tot mai puțini. Spitale noi,ce vis erotic are. A înnebunit Mâțu

  3. Vlad Tepes Răspunde

    Atita timp cit mai sint prosti care-i cred, de ce sa nu-si faca numarul !?

  4. H&R Răspunde

    Eu zic ca au sanse bune sa realizeze ce au promis acum. Ehh bine pe macheta, dar ce conteaza la noi? Banii sa mearga undeva pe un cont si gata distractia.

  5. Gheorghe Răspunde

    No bine mai,chiar asta au așteptat cu sufletul la gura și cu buzunarele goale.Acum urmează împărțirea cascavalului la toți prietenii iar boborul va primi….canci!Canci spitale,canci autostrăzi,canci școli(la ce dacă nu se mai nasc prunci)și ca să cuprind tot ce a zis cîțu,mâțu,Canci Reforma.Cu astfel de coscării veneau și pzd-iștii pentru proștii creduli.Sa mori tu mai cîțule,sa-ți moara ciotu la întrare dacă nu realizați ceea ce prezentați ca viitoare ,,realizări mărete”,ca pe vremea lui ceașcă,când lingăii secretari de partid făceau gargara și pe vremea aceea,pentru proștii creduli.
    Mă cîțule&co fiți sinceri și spuneți ca de fapt nici voi nu credeți ceea ce spuneți,o spuneți asa că dă bine la boboŕ.Mai țineți minte cum ne abureau pzd-iștii cu spitalele regionale și cu tot felul de basme de adormit proștii?…Nu s-a realizat absolut nimic asa cum nu se va reealiza nici acum.M-aș bucura sa nu eu dreptate!

    • c-block Răspunde

      În campania din alegerile generale din 2008 era lupta-mare luptă între pedeleul lui Băsescu și pezedeu. La un moment pedeleul a promis că dacă câștigă alegerile vor face în 4 ani 820 km autostradă! Apoi Geoană supărându-se a supralicitat și a promis 1000 km! După alegerfi s-a făcut coaliție între ei. Realizări? Un zero mare! Cine mai înghite și acum ce minciuni debitează unii și reușește să și digere ăla are stomac de fier. Iar în loc de creier doar un carnet de partid.😱🤮

  6. Gheorghe Răspunde

    Am uitat sa va dau ceva pentru delectare și documentare….cam așa funcționează chestia.Restul sunt doar….impresii!

    https://youtu.be/Jm6ETvyAx94

  7. Golf Răspunde

    Aoleu, doar comentarii negative la adresa guvernanților. Nu aveți încredere în ei.

    Dar când vine vorba de vaxxuri de ce aveți încredere în ei?

    • c-block Răspunde

      Estimez ca cel putin o parte din ei ar suferi de sindromul Stockholm. De aia. Dar mare placuta suedeza iau! Aici nu e vorba de un singura partid. Cam toti de la varfurile partidelor gandesc la fel, din pacate.

      • H&R Răspunde

        Sindromul Stockholm functioneaza din ’89 incoace, poate de mai inainte in RO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.