Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

România și sud-estul Europei, „arse” de un val de căldură extremă. Temperaturile vor depăși 40 grade Celsius

Ultimele zile ale lunii iulie și primele din august vor aduce cel mai intens val de căldură din vara lui 2021 de până acum. Temperaturile urmează să depășească 40 de grade Celsius în unele zone, ajungând chiar la 45 de grade în Grecia, în acest weekend, conform severe-weather.eu. În acest context, riscul de erupere a incendiilor de pădure va crește semnificativ în regiunea mediteraneană și în peninsula balcanică.

Părți alte Italiei, Serbiei, Macedoniei, Albaniei, României, Bulgariei și Greciei vor fi „coapte” acest val de căldură extrem de fierbinte și de uscat.

Masa de aer va rămâne uscată și va crește puternic potențialul de aprindere a pădurilor în zona de sud a Europei, acolo unde seceta este cea mai puternică. Incendii devastatoare de pădure au loc deja în Sardinia, Italia, în această săptămână.

Acest tipar de vreme mai uscată decât norma va continua, cel mai probabil, în sud, acolo unde este așteptat ca lucrurile să se înrăutățească din cauza secetei și incendiilor de pădure.

Domul de căldura care va acoperi sudul și sud-estul Europei aduce temperaturi de până la 45 de grade Celsius

Tiparul de vreme din Europa din această săptămână este un exemplu de manual de cum mișcarea orizontală a aerului aduce un val de căldură intens. Un dom de căldură se formează în părțile de sud-est ale Europei cu o perioadă extinsă de căldură extremă.

Domul de căldură este termenul meteorologic pentru fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. Acum câteva săptămâni, un fenomen similar s-a produs în zona nord-vestului Canadei și Statelor Unite.

Pe parcursul următoarelor zile, temperaturile vor crește cu rapiditate și vor atinge maximul. Părți ale Europei centrale și peninsulei balcanice vor trece prin temperaturi cu 10-15 grade mai ridicate decât normalul.

Valorile de temperatură de la amiază vor atinge deci, în jur de 40-42 de grade, iar cele mai afectate zone vor fi câmpiile și văile. Părți ale sudului Italiei, Albaniei, Greciei, Macedoniei, Serbiei, Bulgariei, României și vestului Turciei se vor „coace” la temperaturi între 39 și 43 de grade.

Spre sfârșitul săptămânii, valul de căldură își va atinge vârful și va aduce cele mai ridicate temperaturi în unele zone. Dup-amiezele vor fi chiar mai fierbinți și mai uscate. Ziua de luni, 2 august, va fi cea mai fierbinte zi a acestui an pentru zona Balcanilor de sud.

Sursa: Digi24

 

Un comentariu

  1. fffffpppp Răspunde

    Stiati ca singura solutie reala pentru combaterea incalzirii globale e reducerea populatiei? Dar cum??…. Hmmm…. Cu siguranta aia de sus o sa gaseasca o rezolvare. Sau s-a oferit Gates deja? 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.