Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

SENTINȚĂ. O sătmăreancă şi-a câștigat banii pe vacanţă. Depistată cu COVID în ultimul moment

O sătmăreancă şi-a câștigat banii pe vacanţă. O agenţie de turism care a refuzat să le restituie banii unor clienţi care au fost depistaţi cu COVID la testul obligatoriu efectuat înainte de plecarea în Grecia a fost dată în judecată, informează Adevărul.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Satu Mare, o femeie care a plătit 2.100 de euro pentru un sejur pentru trei persoane la un hotel de patru stele în Grecia a dat în judecată o agenţie de turism, cerând să îi fie restituiţi banii pentru că vacanţa a fost anulată din cauza diagnosticării cu COVID-19 a sa şi a fiului său.

Concret, turiştii ar fi trebuit să plece în concediu în Grecia la începutul lunii septembrie 2020. Cum prezentarea unui test negativ era condiţie obligatorie de intrare în Grecia, cei trei membri ai familiei s-au testat înainte de a pleca în concediu. În urma testului, femeia şi copilul au fost depistaţi cu COVID-19.

Astfel, vacanţa a fost anulată, iar femeia a cerut banii înapoi. Agenţia de turism a refuzat să restituie banii, iar femeia a deschis proces, cerându-le judecătorilor să oblige agenţia să îi restituie banii. „arătând că identificarea sa ca fiind infectată cu virusul SARS COV-2 are valenţele unui caz fortuit, fiind un eveniment care nu putea fi prevăzut, şi nici împiedicat, produs fără culpa sa”.

În proces, femeia a arătat că obligativitatea testării a fost introdusă după încheierea contractului cu agenţia.

Cum s-a apărat agenţia de turism

În proces, agenţia de turism dată în judecată s-a apărat susţinând că pentru a veni în sprijinul reclamantei, i-a propus să împartă riscul în aşa fel încât turiştii să piardă doar suma de 3.690 de lei (transportul), urmând ca pentru diferenţa de 6.716 lei să fie acordat un voucher care să fie folosit ulterior. De asemenea, agenţia de turism dată în judecată a mai arătat că „faptul că reclamanta a obţinut împreună cu fiul ei, un rezultat pozitiv la testul SarsCoV2, aici, în Romania, nu este de natură să conducă la concluzia că reclamanta s-a aflat în cazul unor circumstanţe inevitabile si extraordinare la locul de destinaţie sau în vecinătatea imediată a acestuia”.

Decizia instanţei Judecătoria Satu Mare i-a dat dreptate turistei care a deschis procesul, obligând agenţia de turism să îi restituie femeii peste 10.000 de lei, contravaloarea sejurului. Judecătorul a arătat, în sentinţa prin care i-a dat dreptate turistei, că excursia a fost cumpărată în toamna anului 2019, înainte de pandemie, când turiştii nu aveau de unde să ştie că va fi impusă testarea obligatorie pentru intrarea în Grecia.

Sentinţa poae fi atacată cu apel.

Citeste mai mult: adev.ro/qvtwkg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.