Ultima actualizare: azi, 18:51

Locale

Turiști rătăciți în munți, în județul Satu Mare. Voiau să ajungă la Bixad, dar au ajuns la granița cu Ucraina

Patru turiști din județul Maramureș s-au rătăcit duminică în munți, în Țara Oașului, județul Satu Mare. Ei călătoreau cu două ATV-uri, având destinația Bixad, însă s-au rătăcit și au ajuns în zona de graniță cu Ucraina, aproape de Piatra Vâscului. Astfel, a fost necesară intervenția celor de la Serviciul Public Județean Satu Mare.

Echipa de salvamontiști s-a deplasat la fața locului, făcând față cu brio intervenției.

„Pentru a pastra un echilibru al discutiilor, din capul locului facem mentiunea ca o polemica despre sportul motorizat nu-si are locul pe pagina noastra, reamintind tuturor ca, inainte de toate, echipele Salvamont au obligatia de a raspunde tuturor apelurilor de sprijin  venite din partea cetatenilor regasiti in situatii dificile pe munte. Pentru a nu cadea in patima unei judecati subiective, pentru a pastra un spirit constructiv, SPJ Salvamont face urmatoarele recomandari:

– informarea in prealabil despre ruta care urmeaza a fi parcursa
– confruntarea hartilor GPS cu hartile clasice, un exemplu in acest sens fiind strada Luna! Pe GPS, strada Luna se termina pe Vf. Pietroasa!
Reamintim celor ce nu cunosc, ca pana in parcarea situata la Plecare Telescaun Luna Ses aceasta este asfaltata, de acolo se continua pe un drum forestier pina in Poiana Boros, de unde pina pe varf se urmeaza un drum de exploatare ce se poate parcurge exclusiv cu vehicule de teren 4X4….si soferi pregatiti!
– atentie la drumurile din satele de munte… acestea pot duce catre proprietati izolate sau lega doua comunitati, dar tot asa de bine se pot termina si in mijlocul padurii.
– o informare despre prognoza meteo a zilei este extrem de binevenita, cu mentiunea ca previziunile pentru zonele montane sunt mult mai greu de facut.
– a nu se parasi rutele bune, in favoarea ”provocarilor”, in locuri necunoscute, mai ales in preajma lasarii intunericului iar in cazul interventiei noastre si cu iminenta unei furtuni violente.
– atentie sporita in zonele de granita, unde detinerea actelor de identitate este obligatorie. Viteza mare de deplasare cumulata cu delimitarea uneori neclara a frontierei poate crea situatii neplacute prin incalcarea legislatiei.
– informarea in timp util a autoritatilor pentru luarea celor mai eficiente masuri de evacuare.

La final SPJ Salvamont aduce multumiri Serviciului de Telecomunicatii Speciale pentru localizarea victimelor , dispeceratului ISU Somes Satu Mare pentru sprijinul acordat si, nu in ultimul rand, colegilor Cicio Ancuta si Cicio Vasile din echipa de prim raspuns, respectiv colegilor Lutas Yvette si Ludroczky Bertalan ca echipa de suport.

…pe carari de munte…mereu alaturi de dvs.!

SPJ SalvamontSM – Alex Costin”, este mesajul postat pe pagina celor de la Salvamont.

7 comentarii

  1. Bucuresti Răspunde

    Sa stea acasa daca sunt prosti.

  2. Romanistan citizen Răspunde

    Întreb și io așa, nu erau cumva ceva întreprinzători începători ori ceva liberschimbiști care ajută la transhumanța țigărilor? Nu că ar conta.

    • garcea Răspunde

      nu au nici o treaba cu tigarile ,ATV urile alea au spatiu de depozitare zero ,sunt prea colorate si persoanele imbracate in culori vii.
      Contrabandistii le au toate negre/culoare camuflaj.

  3. Nimeni Răspunde

    Probabil s-au lasat dusi de val de coordonatele Google si au crezut ca sunt un pic mai la NE de apropierea următoarelor oraşe: 117km N de Cluj-Napoca, 128km E de Debrecen, 133km NE de Oradea, 162km SV de Ivano-Frankivsk, 182km SE de Kosice, 190km E de Miskolc, 204km V de Chernivtsi, 231km N de Sibiu, 232km S de Lviv, 234km NE de Arad. Stiti cum e in padure? E ca-n padure, nu vezi decat aproape si decat sa calculeze poliangulatia de mai sus s-au dus oblu mai la nord.

    • Sâcă Răspunde

      Puteai scrie și Cernăuți , dacă le aveai cu hărțile…..nu de alta dar…….

  4. chupacabra Răspunde

    Mai sunt si zambareti, de ce nu le-ati tras si o amenda ? Chiar au voie sa mearga peste tot in natura sa polueze fonic si sa are drumurile de culme si pajistile alpine ?

    • ecologist Răspunde

      Din câte îmi dau seama s-au “plimbat” așa necivilizat și prin sit Natura 2000. Dar ce contează! Măcar de dădeau peste vreun urs să le mai treacă cheful ăsta nebun. Bineînțeles dacă se întâmpla asta ursul era de vină și nu ei!😱🤯😲😭🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.