Ultima actualizare: azi, 14:45

Locale

FOTO. Primăria Satu Mare restaurează monumentul Lupoaica din Parcul Vasile Lucaciu

Primăria Municipiului Satu Mare restaurează în această perioadă monumentul Lupoaica din Parcul Vasile Lucaciu. Lucrările de restaurare sunt coordonate de specialiștii din cadrul Muzeului Județean Satu Mare, fiind executate de firma sătmăreană și finanțate integral din bugetul local.

Intervențiile de restaurare și conservare se referă atât la componenta din piatră și marmură cât și la statuia și efigiile din bronz.

Statuia se află într-o stare de conservare foarte precară, necesitând lucrări de recondiționare a colțurilor și a muchiilor tuturor elementelor din piatră, îndepărtarea depunerilor de mușchi și licheni, curățirea mecanică a suprafeței din marmură, refacerea literelor care compun textul de pe fața și versoul soclului, precum și îndepărtarea desenelor tip graffiti şi a altor semne de vandalism.

Statuia este o copie a celebrei „Lupa Capitolina” din capitala Italiei și redă legenda lui Romulus și Remus. Pe stâlpul susținător se găsește inscripția „ROMANAE VIRTUTI IN DACIA REDIVIVAE SACRUM” și trei medalioane turnate cu chipul lui Traian, Decebal și Regele Ferdinand I.

În orașul nostru, în anul 1936, vis-a-vis de Palatul Prefecturii, a fost dezvelită statuia „Lupa Capitolina” , care a dispărut după anul 1940, împreună cu alte monumente. În 1992 sculptorul Radu Ciobanu a realizat o altă statuie a „Lupei Capitoline” aceasta aflându-se astăzi în parcul din fața Muzeului Județean de Istorie.

6 comentarii

  1. Iulică Răspunde

    Da’ nu se poateeee! De ce-l lăsați pe primaru’ ungur să restaureze statuia? Asta trebuie să fie atributul și datoria unui rrromân depunător de coroane la statui. Cine știe de ce restaurează? Dubios.
    Sper că nu mă luați în serios.🤔😜

    • H&R Răspunde

      AUR are sediul langa UDMR. Mai stii tu ce invart astia?

      • Iulică Răspunde

        Eu atât știu că pe față aruncă cu noroi și în spate langsam poate fac biznis împreună. E scenariu posibil și asta. Și PRM așa făcea. Puțin îmi pasă de ei. Dar nici acum nu mi-e clar ce vrea AUR de fapt. Că aia cu datul cu cărămida-n pept mi se pare că e treabă răsuflată. Repet, nu am timp de ei.

  2. Ion Răspunde

    Poate se va transforma ín Turul madár.
    😁😁😉

  3. Satmarean Răspunde

    Noa, unde sunt comentatorii patriotarzi sa-l felicite pe Gaborica???
    Bravo primare, iara le-ai dat clasa! 👏

  4. Nha Răspunde

    Io m-as bucura sa termine ca sta ascunsa statuia sub plasele alea de macar 2 luni ( poate asta-i si scopul , sa nu se vada ) , da’ nu prea am vazut activitate acolo . Muncitorul acela cred ca -a ratacit de trupa lui. Ma tem ca si termenul de restaurare sta sa expire , ca deh e probabil “licitatie prin atribuire directa” . Si cred ca aici este si “esplicatia” pentru Iulica .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.