Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

MOTIVAȚIA INSTANȚEI. De ce i-a fost redusă pedeapsa lui Anderson pentru crima din centru

Curtea de Apel Oradea i-a redus pedeapsa cu închisoarea lui Anderson Sere pentru crima din Centrul municipiului Satu Mare, de la 20 la 13 ani de închisoare.

PortalSM a obţinut motivarea instanţei, în care judecătorii arată că Anderson a săvârşit fapta cu intenţie indirectă, adică “a prevăzut rezultatul şi a acceptat producerea sa, chiar dacă nu l-a urmărit”, iar agresiunea s-a comis pe fondul unui conflict spontan. Instanţa consideră că Anderson nu ar fi vrut să îl omoare pe Baniamin Oiegaş, el declarând ulterior că “nu a crezut că se va întâmpla aşa ceva”, chiar dacă există mărturia unei persoane ameninţare de Anderson, care spunea că “bagă cuţitul în ficat”.

Curtea de Apel a respins solicitările aparţinătorilor vicimei prin care au cerut închisoare pe viaţă pentru criminal şi i-a redus acestuia pedeapsa de la 20 de ani de închisoare la 13 ani.Aparţinătorii au solicitat încadrarea faptei din omor în omor premedidat, motivând că Anderson avea cuţit asupra lui de zile întregi şi a afirmat că “poate înjunghia pe oricine”, asta după ce a mai ameninţat şi ate persoane.

Cum s-a petrecut totul

Din rechizitoriu, audierea martorilor şi imaginile surprinse de camerele video, judecătorii au stabilit firul evenimentului.

În 28.08.2021, victima, Beniamin Oiegaş, împreună cu iubita lui, s-au îndreptat dinspre Unicarm către Biblioteca Judeţeană, iar în faţa Pizzeriei Ali Baba Junior, unde Anderson stătea pe mijlocul trotuarului.  Victima i-a cerut acestuia să le permită trecerea, dar Anderson a refuzat. Beniamin şi prietena lui l-au ocolit şi şi-au continuat deplasarea spre str. Decebal, iar Anderson a început să i adreseze lui Beniamin cuvinte jignitoare, fapt ce a determinat întoarcerea acestuia. Cei doi s-au întâlnit în faţă la Yard, unde victima a ridicat o mână şi a încercat să îl lovească pe Anderson, dar acesta i-a aplicat lovitura cu cuţitul.

Anderson i-a aplicat victimei o singură lovitură cu un cuţit cu lama de 13 cm la nivelul hemitoracelui stâng, chiar lângă inimă, provocând sângerarea abundentă care a dus la deces.

În instanţă, avocatul familiei Oiegaş, Viorel Vaşvari, a depus o serie de documente şi mărturii în care a arătat că Anderson era un pericol public, având  16 sancţiuni aplicate de Poliţia Locală după ce a fost eliberat din penitenciar. Ba mai mult, el avea o alcoolemie de 1,39 g/l în sânge la patru ore după eveniment, şi a spus în repetate rânduri că va înjunghia pe cineva!

 Instanţa însă arată că Anderson ar fi comis acţiunea fără intenţie

“Intenţia (formă de vinovăţie care interesează cauza) presupune ca inculpatul să prevadă (factorul intelectiv) adică să cunoască că acţiunea sa produce o urmare periculoasă, pe care o doreşte sau acceptă (factorul intelectiv)”, arată Curtea de Apel.

Astfel, instanţa reţine că Anderon a săvârşit fapta “cu intenţie indirecă”.

“Spre deosebire de prima instanţă, Curtea reţine că inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie indirectă, adică acesta a prevzut rezultatul şi a acceptat producerea sa, chiar dacă nu l-a urmărit. (…) Probatoriul administrat în cauză nu relevă că cei doi s-ar fi cunoscut anterior, ci dimpotrivă, iar agresiunea s-a comis pe fondul unui conflict spontan, acesta din urmă aspect indicând intenţia repentină.Un ultim argument pentru reţinerea formei intenţiei indirecte este declaraţia consantă a inculpatului care arată că nu a crezut că se va întâmpla aşa ceva”, se precizează în motivarea instanţei.

În dosar mai este şi declaraţia unui martor care îl cunoaşte pe Anderson , căruia i-a arătat cuţitul şi l-a ameninţat cu moartea. Expresiile folosite au fost “bagă cuţitul în ficat” şi “oricine se leagă de el, o să-l înjungie”. Curtea a reţinut că pe baza acestor declaraţii nu se poate stabili existenţa premeditării deoarecere “rezultă doar o ameninţare generală”.

Totodată, apărătorul familiei Oiegas a reclamat că autorităţile nu au luat măsuri suficiente pentru ca un asemenea individ periculos să nu aibă ce căuta în centrul oraşului, dar instanţa a stabilit că nu i se putea interzice dreptul de a fi în centrul oraşului.

“Considerăm că nu se impunea interzicerea dreptului de a se afla în localităţile Satu Mare şi Ardud. Este adevărat că inculpatul a săvârşit infracţiunea  pe raza localităţii Satu Mare dar fapta comisă putea fi săvârşită oriunde, fără să aibă o relevanţă locul”, se mai arată în hotărârea instanţei.

 

Pe această temă:

 

21 comentarii

  1. Manea Răspunde

    Peste 13 ani sa faca acelasi lucru cu copiii judecatorilor

    • Ion Răspunde

      Să-ti fie ascultată dorinta!!!Acum si pururea si-n vecii vecilor!Amin!

      PS:Eu m-as multumii si cu o leucemie sau un glioblastom la copii!

  2. Pop Răspunde

    Legile României sunt făcute pt apărarea hoților,infractorilor,criminalilor,violatorilor și pedofililor.
    Toată Constituția Romaniei a fost creata de ex comuniști și infractori. Până nu se redefinește Constituția v-om avea cazuri că această zilnice. Doar cetățenii prin semnături și petiții pot schimba ceva. Insa la cum doarme romanu’ nu prea vad sa se schimbe ceva in tara asta.
    NOAPTE BUNA ROMANIA!!!

    • Puiu Răspunde

      Aici nu poti schimba nimic!Tara asta este sortită pieririi!Este o tară de Rahat,o tară a bugetarilor,a ,,pensionarilor speciali”,a clanurilor si a gunoaielor peneliste!

  3. Paul Răspunde

    Sper ca o datã va simti si acel judecãtor ce au simtit pãrintii acestui tânãr ucis de acest imbecil. Cicã “cu intentie indirectã “ dacã e asa nu e tot omor … ? mã intreb eu.
    Sã le fie rusine judecãtorilor.

    • Dale Răspunde

      Eu m-as multumi dacă as auzi peste vreo 3 ani că acel judecător a murit in cancer cu metastază!

  4. Nimeni Răspunde

    Cu trecerea timpului nu m-ar mira sa stabileasca ca, de fapt, cutitul a fost de vina, ca el nu a putut sa i se impotriveasca si ca ar fi bine sa-i dea drumul inainte de cei 13 ani. Mai apoi, dupa ce va trece iar ceva timp, cutitul sa hacuiasca pe altul, el fiind iar neputincios. Stiti, eu sunt o persoana credula, dar si asa tare mi-ar placea sa vad unele minuni ale lumii ca sunt dovedite cu o filmare pe o camera de luat vederi, ca sa nu avem dubii in aceasta privinta. Acum, ca veni vorba, nu ma refer la mersul pe apa, fiindca pe atunci nu erau astfel camere, ci la minunile acestea care se stabilesc de asa-zisi oameni de judecata.

  5. Vlad Tepes Răspunde

    Vedeti oameni buni, asta e un exemplu pentru care am sustinut intotdeauna ca justitia nu trebuie sa fie independenta – in sensul ca ei nu raspund in fata legii pentru deciziile lor !
    Ba trebuie sa raspunda.
    De ce nu ar putea fi anchetat si acuzat acest judecator pentru
    ” favorizarea infractorului ” ?.
    In fapt asta a facut .
    S-a situat de partea infractorului in detrimentul victimei !!!.
    Astia fac dreptate ?!
    Legea pentru raspunderea magistratilor trebuie adoptata in Parlament…..dar cine s-o adopte…….

  6. ...mda Răspunde

    Sa dea Dumnezeu sa nu apuce pensia acel judecator care a ajutat un criminal sa scape din puscarie peste nici 10 ani !!

    • Rozi néni Răspunde

      @…mda.
      Nu fii naiv! Ce te face sa crezi ca va sta atata? Calculeaza putin cat este 2/3 din pedeapsa daca este cuminte la zuhaus plus ca sta deja de un an in arest! Deci? Eu zic ca in maxim 6-7 ani e afara! Daca adaugi ca acest element care nu vrea sa se integreze nicicum se mai si califica, se mai si specializeaza in indeletnicirea lui cu ajutorul colacatarilor, bomba practic este ca si amorsata!

  7. Norick Răspunde

    ” În 28.08.2021 victima… ” Hmmm

  8. Vasi Răspunde

    Dupa 89, in loc sa revenim la constitutia din 1923 , in 1991 s-a “creat” una noua de acesti infractori, talhari, hoti, care si in ziua de azi ne conduc. Degeaba te prezinti la urne din 4 – 4 ani, parca ai sufla trombonul deplin cu diaree.

  9. Pupãzãu Răspunde

    Numa mutati-va vreo 15 km mai la vest cu hieroglifele voastre

    • Jani bácsi Răspunde

      Cum spune și numele tău, pupă-ne undeva asta dacă îți dăm voie. Îți sugerez ca mai degrabă să te repatriezi tu în Oltenia ta dragă. Aici nu prea avem praz ca lumea și palinca pe prea tare pentru mațele tale gingașe.

      • Pupãzãu Răspunde

        Ma, n-am nevoie de aplaudâci. Acum, ca ti-ai ratat tentativa de a cersi atentie, vezi ca incepe schimbul 3 la Draexlmaier. Sa nu intarzii, ca nu o sa mai ai cu ce sa-ti platesti internetul. Si cum apogeul tau in viata a fost sa-mi lasi mie un raspuns la comentariu, s-ar putea sa intri in depresie fara sa mai ai posibilitatea sa postezi texte agramate pe porcar sm. Acum, asa cum spune numele meu, treci su pupa-mi pantofii.

        • @Pupăzău Răspunde

          @Pupăzău, postul ăla ți-e rezervat ție exclusiv. Eu prefer să lucrez pentru mine, exact cât doresc și cum doresc eu. Tu în schimb poți fii liniștit sclav pe plantație în continuare. Asta e nivelul tău că minte nu prea ai. Din păcate a fost slab materialul genetic pentru tine.

  10. @Dale Răspunde

    @Dale. E prea ușor așa. Se duce prea repede. Unde-i distracția atuncea?😱🤯

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.