Ultima actualizare: ieri, 21:43
Locale

A murit Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit la 71 de ani, titrează Digi24. Sportivul era internat la Spitalul Elias de mai bine de o lună. El avea probleme de sănătate care în ultima perioadă s-au agravat.

Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist al României, suferea de o boală incurabilă, despre care familia nu dorește să vorbească. Familia sportivului, care dorește discreție, a anunțat ulterior pe pagina de Facebook decesul legendarului campion, printr-un scurt mesaj.

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european

Prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, canoistul Ivan Potzaichin a cucerit nu mai puțin de șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint și a participat la 11 ediții ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur. În probele de canoe dublu i-a avut coechipieri pe Serghei Covaliov, Petre Capusta și Toma Simionov.

Ivan Patzaichin a intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), romanul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Patzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

După ce și-a petrecut toată copilăria pe canalele Dunării, la 18 ani Ivan a început să practice canoea de performanță la Clubul Sportiv Dinamo București, club la care a fost legitimat timp de 18 ani că sportiv. După retragerea din activitatea competițională, Ivan a devenit antrenor la Dinamo, iar apoi la lotul național.

Cea mai mare satisfacție că antrenor a avut-o în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Elevii săi Florin Popescu și Mitică Pricop au devenit campioni olimpici la C2 – 1000 m, întrerupând șirul de 16 ani fără aur olimpic în această proba. Până în 2000, ultimii care urcaseră pe prima treaptă a podiumului olimpic la C2 – 1000 m, în 1994, la Los Angeles, fuseseră Ivan Patzaichin și Toma Simionov. Tot la Sydney, tandemul Popescu – Pricop a cucerit și bronzul la C2 – 500 m.

După retragerea din viață sportivă, Ivan Patzaichin a înființat Asociația “Ivan Patzachin – Milă 23” și a dezvoltat proiectul „Rowmania” , o campania națională de promovare a patrimoniului local prin descoperirea României naturale prin promovarea mișcării în aer liber.

În anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1982 pe cel de Maestru Internațional al Sportului, iar în 1991 pe cel de Antrenor Emerit.

În 1990, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint.

În 2000 a primit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de ofițer , iar în 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I .

La dată de 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin din cadrul Ministerul Administrației și Internelor (MAI) a fost înaintat la gradul de general de brigada (cu o stea), în rezervă.

În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”.

5 comentarii

 1. Altu Răspunde

  Încet, încet toate valorile țării se duc și rămânem doar cu rebuturile. Dumnezeu să te primească în Rai Ivane. Odihnește-te în pace!

  • Dar Ving Răspunde

   Urmezi TU. Dupa aia s-a terminat, cu OMENIREA. Esti ultimul exemplar de pe planeta. Cum se spune, esti pe cale de disparitie.
   De Patzaichin numai de bine. Dumnezeu sa-l ierte si sa- l odihneasca in pace.

 2. Caiac Răspunde

  Nu pot să cred . Dumnezeu să te odihnească maestre.

 3. Carcotas Răspunde

  Cel mai mare sportiv român. Un om remarcabil cu mult bun simt. Odihneasca-se în pace!

 4. Satmarean 1 Răspunde

  Mare OM ,mare sportiv.D-zeu sa te odihneasca in pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.