Ultima actualizare: azi, 09:29

Locale

Primul deces provocat de virusul West Nile în România, în acest an

Un bărbat de 68 de ani din județul Dolj a murit după ce a fost infectat cu virusul West Nile, transmis de țânțari. Pacientul a avut primele semne de boală la 25 august, iar decesul a intervenit două zile mai târziu, titrează Digi24.

Este primul deces confirmat anul acesta în România din cauza acestei infecții care provoacă meningită și encefalită și care în alți ani a provocat adevărate epidemii.

În România s-au înregistrat până acum patru cazuri confirmate cu virusul West Nile, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Cum ne putem feri de infectarea cu West Nile

Această boală, transmisă prin înțepătura țânțarului-tigru, se poate manifesta și prin forme severe, cum sunt meningita sau encefalita.

În luna iulie, Institutul Cantacuzino confirmase prezența țânțarilor-tigru, care transmit virusul West Nile, și în București, iar Primăria a transmis atunci că va intensifica tratamentele anti-țânțari.

80% din persoanele infectate cu West Nile nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează trebuie să fiţi foarte atenţi, pentru că boala debutează cu simptomele unei gripe, adică febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoane ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Recomandările autorităților pentru populație sunt următoarele:

  • să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre);
  • să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.