Ultima actualizare: azi, 13:16

Locale

Certificatul verde, cerut și la mall. CNSU a adoptat o nouă hotărâre

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni Hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare. Potrivit CNSU, certificatul verde este obligatoriu pentru accesul în mall-uri. Hotărârea adoptată vineri de Guvern nu include, în varianta publicată în Monitorul Oficial, obligația de a prezenta documentul în centrele comerciale.

Raed Arafat a explicat, luni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria că neconcordanțele apărute între decizia CNSU de săptămâna trecută și Hotărârea de Guvern au fost generate pe fondul unor neînțelegeri juridice.

,,Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de Guvern care s-a emis au fost unele diferențe care au fost pe baza unei neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate”, a spus Raed Arafat.

Precizări făcute de Raed Arafat:

  • Se va putea intra la un centru de vaccinare din mall-uri dacă au servicii publice administrative, precum pașapoartele. Se poate intra cu test valabil și cu dovada programării;
  • accesul în magazinele alimentare din mall-uri, doar cu certificat verde; daca există intrare direct din stradă in centrul comercial, magazinele au obligația să verifice certificatul verde;
  • excepții la accesul în instituțiile publice: pensionarii nu vor avea restricții, pentru prestatii sociale, alocații ale copiilor;
  • cazarea în hoteluri se va face doar cu certificat verde;
  • închiderea școlilor private a fost prevăzută în hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG. Hotărârea de azi prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă în școlile private, dar nimeni nu îi împiedică să facă școală online;
  • Piețele sunt numai cu masca, nu e nevoie de certificat verde.

Excepții decise luni de CNSU

Potrivit hotărârii CNSU, accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor.

Hotărârea mai prevede exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

  • a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
  • b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
  • c)persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
  • d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

De asemenea, potrivit CNSU, exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru:

  • a)persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;
  • b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Certificatul verde pentru accesul la mall-uri nu este inclus în Hotărârea de Guvern privind restricțiile, publicată în Monitorul Oficial. În practică, documentul nu se aplică pentru accesuri în mall-uri, pentru că obligația prezentării documentului în acest caz nu se regăsește în hotărârea publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.


CITEȘTE ȘI:

22 comentarii

  1. radical2 Răspunde

    Se mai merge sau nu? Ca induceti lumea in eroare. Vaiii ca la noi la nimeni. Haos total.

    • ... Răspunde

      @radical2. Doar se demonstrează că se iau decizii peste capul oamenilor pe genunchi. Cam asta este oartea “științifică”. Vai de capul nostru! Și se mai întreabă unii că de ce nu sunt credibili? Oare de ce?🤔😱😲🥴
      De Arafat când scăpăm? Nu vedeți că e prea mare pălăria pentru el? Deja e expirat de mai bine de 10 ani! Nu că aș ști pe cineva mai bun (nici nu e treaba mea) dar dacă nici nu se caută sigur nu se va găsi! Consecințele suportăm cu toții! Și vaccinații, și nevaccinații.

      • Bogu Răspunde

        Tu vrei sa scapi de oameni, dar nu intelegi limba in care se redacteaza un document? Cam penibil…

        • ... Răspunde

          @Bogu, știu prea bine ce și cum. Nu tot timpul aceste greșeli sunt accidentale. În bantustanul ăsta se întâmplă prea multe lucruri ciudate. Să nu spui că nu ești pățit că nu te cred.

          • Noname

            O sa raspund responsabili PENAL pt faptele astea.
            Nicari nu este asa ceva in Europa numai la noi.
            Rusine

          • ...

            Este foarte “interesant” ce afirmi @Noname. Adică îmi explici și mie ce vină am eu așa pe persoană fizică că guvernanții nu sunt în stare ca acel act conceput în ședință de guvern să ajungă viu, nevătămat și întreg la 3 străzi distanță până la publicare în Monitorul Oficial? Că asta spuneam! Ca să nu mai pomenesc că nu știu dacă guvernul ăsta demis mai poate emite asemenea acte!?!? Înțelegi? Pandemie, pandemie dar totuși sunt și niște legi de respectat. Că dacă onor guvernul începe să calce în picioare tocmai legile proprii ce să te mai aștepți de la lele Floare sau badea Ioan??? Și respectarea numai a legilor care ne convin nu poate duce decât într-o direcție. Dar tu nu poți înțelege asta. Iar dacă legile nu îți convin nu ai decât tu ca și guvern să faci altele. Asta nu e vine celorlalți care nu sunt de acord cu tine ci asta arată cât de impotent poți fi ca și guvern.
            PS. Te rog răsfoiește arhiva ziarului și ia verifică ce măsuri superantipandemie aiurea au fost luate acum un an pe nu știu ce bază. Asta așa ca să îți dai seama ce de măsuri speciale și “științifice” se implementează peste capul omului simplu. Noroc că totuși nu se mai revine asupra lor.
            Dar probabil în logica ta așa este. Eu sau altul să răspundă penal pentru că analfabeții guvernamentali dau cu stângu-n dreptul. Așa liberi și nesiliți de nimeni.
            Între timp eroul italian primcoordonator antipandemie este cercetat penal pentru mită și gestiune frauduloasă, ba chiar deturnare de fonduri. Și nu puțină. După știința mea și DNA a intrat pe fir cu achizițiile de la noi. Pentru că prea bate deja la ochi. Probabil o să spună careva că de vină este stressul pentru afluxul consistent de bănet către conturile personale din Insulele Virgine?

      • Gigi Durul Răspunde

        Ce te agiti… Parca ziceai ca esti vaccinat !?!???

        • ... Răspunde

          Dar rezultatele debandadei generate încasăm și plătim cu toții. Ție ca bugetar asta nu e o problemă dar celor care trebuie să drămuiască fiecare ban fii sigur că nu le convibe. De o vreme furnizorii de materii prime au început să ceară plata pe loc și nu așteaptă nici o zi. Ai să vezi când încep să se golească rafturile pentru că nu prea își permit majoritatea să-și crediteze propria afacere. Așa a început și în domeniul automotive apoi a continuat cu închiderea câte o săptămână sau mai mult a fabricilor. Când vei linge doar poza cu meniul Mc sau nu vei găsi nicăieri produsul pe care îl cauți o să pricepi.

    • Bogu Răspunde

      Haos este daca nu citesti hotararea si te informezi din presa. In hotarare se zice clar: Nu se solicita certificat la magazine alimentare si farmacii. Adica restul e cu certificat. (orice tip de centru comercial, institutii piblice, institutii private). Evident biserica face exceptie… Certificat inseamna: vaccinare sau trecut prin boala. (cu integistrare la DSP).

    • x-ulescu Răspunde

      guwernu pnl,udmr = HAOS

    • Grizly Răspunde

      Maci Laci e vaccinat ,bine sanatos si merge unde vrea muschii lui !

  2. HBC Răspunde

    din pacate si acuma se poate intra si in Mall si in magazinele cum ar fi Dedeman nimeni nu cere nimica ….
    toate restrictile asta sunt valabile numai pe hartie , nu sunt aplicate ferm cum ar trebui sa fie
    LA TARISOARA ASTA NU SUNT LEGI APLICATE CONFORM LEGISLATIEI …
    sa nu ne miram ca asa si suntem priviti de carte straini ….GUNOIERII EUROPEI, fara legi

  3. Satmarean 1 Răspunde

    @ HBC. Minti cu nerusinare. Azi am fost la Dedeman( am bonul fiscal ca dovada), si nu intri fara certificat. Asa mintiti tot timpul si derutati oamenii. Incearca de maine sa intri la mall,vezi poti? Si din cate am inteles e valabil la orice magazin nealimentar cu exceptia farmaciilor. Eu sper sa tina aceste restrictii pana avem sub 500 la ATI si vaccinati peste 75%……ca afara.

    • Pamant Răspunde

      @HBC nu minte.Si eu am fost ieri la Dedeman,nu m-a oprit nimeni si nici nu m-a intrebat nimeni nimic.

  4. Altu Răspunde

    Se ceartă vacciniștii între (@sm1 și @HBC). Zice HBO-ul ăla ceva, și eu,azi am mers ca Vodă prin lobodă peste tot. Slabe restricții,vreau ceva mai dur, să simt și eu. Să juiseze @sm1,covid19, și restul trupei de elită,de plăcere că libertatea omului a devenit un floc în bătaia sulei .

    • Glumetul Răspunde

      Titanic se scufunda, lumea incearca sa se salveze, in acest timp romanii:
      Altu :nu ma puteti obliga sa port vesta de salvare!
      AziNu : nu urcati in barcile de salvare, va duc sa va preia organele pt donare!
      Golf : nu_mi trebuie vesta, oricum te mananca in apa heringii!
      3puncte : am vesta, dar dece nu e deschis barul, vreau sa ma tratez cu vodca, tine mai bine de cald!

  5. Satmarean 1 Răspunde

    Ma dosre in cot de libertatile voastre.Dupa parerea mea pe timp de pandemie, calamitati ,razboi intr-un cuvant stare de alerta sau urgenta orice drept sa poate fi ingradit pt a salva vieti.

    • Altu Răspunde

      @sm1, inclusiv la viață? Dacă nu mai lași omul să muncească,nu mai are bani de întreținere,nu are bani de tratament pt boli adevărate, și moare. După ideile tale îi omorâm pe unii să trăiască alții. Cine sunteți Voi să decideți cine să moară. Aici tu nu poți înțelege că ești îndoctrinat rău. Virusul omoară aleatoriu , în funcție de sănătate,de ghinion,etc. nu are premeditare. În schimb ,dacă moare unul după vaccin e crimă,pt că a fost făcut cu bună știință. De ce crezi că semnezi și îți asumi răspunderea. Nu e obligatoriu,mda,stai în casă și mori de foame sau îți asumi să mori de la vaccin. Ai două variante,nici una nu e alegerea ta personală,dar totuși tu alegi. Frumos,nu am ce zice.

      • Golf Răspunde

        Cunosc și eu mulți neomarxiști ca cei de sus. Cică oamenii sunt prea liberi, trebuie îngrădită libertatea lor. Ăștia sunt psihopați, visează instaurarea regimurilor totalitare în care ei să fie securitatea și să tortureze populația până la orgasm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.