Ultima actualizare: azi, 09:13

Locale

Șase ani de ”O masă caldă” la Satu Mare! Mii de porții de mâncare pentru cei nevoiași

Asociația O masă caldă, la ceas aniversar. Se împlinesc șase ani de când s-au făcut primele demersuri pentru a aduce programul în Satu Mare, respectiv doi ani de când echipa are propria cantină. ”O masa calda’’ este locul unde oamenii se pot aduna și pot face împreună o faptă bună, iar echipa Asociației a ținut să aducă mulțumiri tuturor celor care au contribuit la acest program de suflet.

Redăm, mai jos, mesajul transmis de echipa O masă caldă:

,,O masa calda, inseamna dincolo de fapte bune, multa munca pentru o mana de oameni care isi rup din timpul lor si vin sa coordoneze echipele de voluntari formate zilnic pentru a gati. Munca si provocarile ne-au unit ca echipa, ca familie, dar mai mult ne-a unit orientarea inimii. Am pus binele altora pe primul loc, fie vorba de beneficiari sau de ceilalti voluntari.

Multi dintre voi inca nu ati aflat ca noi suntem cu totii voluntari, adica nu primim nici un ban pentru ca facem aceasta munca. Pe gratis gatim, coordonam, facem curatenie, caram cutii grele cu marfa si oale de zeci de litri fierbinti, tinem contabilitatea, alergam la cumparaturi, scriem mesaje, comunicam, program voluntari, strangem fonduri si stam la telefon cu orele, uneori chiar zilnic. Si daca facem asta de 6 ani, zi de zi, nu cred ca e cazul sa mai spunem ca o facem din dragoste pentru aproapele, si nu pentru imagine, laude, sau alte scopuri.

Stim ca nu vom schimba lumea, dar macar, aproape zilnic, cateva zeci de oameni primesc o masa calda gatita si oferita cu mult drag.

Dupa 6 ani de zile, e greu sa mai gasesti pe cineva in Satu Mare, cine nu a auzit sau chiar nu a trecut pe la O Masa Calda. Suntem deschisi si generosi, si incercam sa facem fata tuturor solicitarilor fara discriminare.

Sa fii voluntar la O masa calda, inseamnă ”să îți facă plăcere să fii într-o echipă de oameni inimoși, împreună cu care vei participa activ la:

  • pregătirea alimentelor;
  • prepararea termică a hranei;
  • spălarea vaselor/echipamentelor folosite;
  • spălarea pe jos in încăperile în care se lucrează.”

Este o activitate care presupune smerenie. Cei mai multi dintre voluntarii nostri au inteles asta. Din pacate, nu putem vorbi despre toti in aceeasi termeni. Mai sunt si voluntari care vin pentru ca a devenit un „trend„ sau pentru ca da bine ca imagine. Nu suntem noi cei care trebuie sa judecam motivatiile voluntarilor.

In 6 ani de functionare, am avut parte si de turbulente. Au fost oameni invidiosi, cu rele intentii, care au incercat sa ne schimbe directia, atat din interior, cat si din exterior. Si ei fac parte din drumul nostru, si le multumim ca ne-au invatat sa intelegem mai clar identitatea noastra.

Multumiri speciale se cuvin oamenilor generosi care ne-au sprijinit in tot acest drum. Sunt multi care au donat din putinul lor ca sa avem ce pune in cratita. Sunt oameni cu suflet frumos, anonimi, dar multi.

Stim ca am folosit banii lor cu cea mai mare corectitudine si responsabilitate. Banii primiti ii folosim exclusiv pentru a pregati mancarea (materii prime si costuri de functionare). Nu platim chirie, din bunavointa Parohiei greco-catolice Sf. Francisc, care ne gazduieste si nu platim salarii.

Cantina ”O masa calda„ este locul unde oamenii se pot aduna si pot face impreuna o fapta buna, indiferent de statutul social, etnie, orientare politica sau religie… Am colaborat foarte eficient cu autoritatile, cu alte ONG-uri, cu mass-media. Cu toate acestea, functionam exclusiv din donatii si sponsorizari private. Nu am primit si nu am cerut bani de la stat.

Nu spunem acestea ca sa ne laudam, caci pentru a primi laude, am putea sa gasim si lucruri mai usor de facut. O spunem ca sa ne cunoasteti si mai bine si sa stiti ce ne defineste.

Cand ne veti vedea si de acum incolo in poze, la datorie la cantina, sa stiti ca o facem pentru ca ne-a intrat in sange sa muncim pentru binele altora”.

3 comentarii

  1. Profesor Răspunde

    Respect și admirație!

  2. Gheorghe Răspunde

    Sunteți binecuvântați prin ceea ce faceți pentru alții intr-un mod dezinteresat.
    Și mai mult!uitați aici!

    ,,Ferice de cel ce îngrijește de cel sărac,
    căci în ziua nenorocirii Domnul îl izbăvește;
    Domnul îl păzește și-l ţine în viaţă.
    El este fericit pe pământ
    și nu-l lași la bunul plac al vrăjmașilor lui.
    Domnul îl sprijină când este pe patul de suferinţă:
    îi ușurezi durerile în toate bolile lui.”
    Asta contează mult mai mult decât toate piedicile puse de oameni…..

  3. Nagasaky Răspunde

    Sa aveti spor si inima calda in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.