Ultima actualizare: azi, 12:40
Locale

VIDEO. Evreii sosiţi de la New York, bucuroşi să revadă locurile strămoşilor. Mesaj de pace

Evreii sosiţi de la New York la Satu Mare se declarată bucuroşi să revadă locurile în care au trăit strămoşii lor.

Unul dintre ei a declarat presei că a revenit de mai multe ori la Satu Mare şi este bucuros să revadă locul unde au trăit bunicii şi părinţii care au emigrat în SUA. Printre ei se află şi mulţi tineri care au venit pentru prima dată în România.

O bună parte a evreilor sosiţi au strămoşii înmormântaţi în cimitirele evreieşti de pe str. Botizului.

“Romania is my homeland”, a spus unul dintre ei.

Ei au transmis mesaj de pace pentru români, declarându-se emoţionaţi să revină “acasă”.

În jur de 200 de evrei ultraortodocși au sosit, în această după-amiază, în municipiul Satu Mare din New York. Ei au aterizat pe Aeroportul Satu Mare după aproximativ opt ore și jumătate de zbor cu un Boeing 787-9 Dreamliner al companiei poloneze LO.

Conducerea Aeroportului Satu Mare a luat măsuri suplimentare pentru ca totul să se desfăşoare ca la carte, zborul nefiind unul obişnuit.

Cei 200 de evrei au venit la Satu Mare deoarece vineri vor participa la inaugurarea Sinagogii din Sighetu Marmației.

Printre cei 200 de evrei se află și șef-rabin Aaron Teitelbaum, liderul comunității hasidice Sătmar, nepotul lui Joel Teitelbaum, fondatorul comunității hasidice.

Sinagoga din Sighetu Marmației este cea mai nouă Sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa de Est, potrivit primarului municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan. Sinagoga a fost construită pe locul Marii Sinagogi Ortodoxe, fost sediu al dinastiei de rabini Teitelbaum, fiind la acea vreme şi una dintre cele mai importante centre de cultură iudaică din Europa. Vechea Sinagogă a fost distrusă de trupele naziste în momentul retragerii, în octombrie 1944.

Peste 500 de evrei sunt așteptați la Sighetu Marmației cu prilejul inaugurării lăcașului de cult, a cărui piatră de temelie a fost pusă pe 21 mai 2017, în prezența a 280 de rabini veniți din toată lumea.

 

2 comentarii

  1. Chiver janeta Răspunde

    Comentarile vor depinde de subiectul abordat!!!

  2. mae Răspunde

    fratilor mai bine facetii o rugaciune pentru aceasta tara sa ne scape Domnul de acesti politicieni murdarii…….sa umblati cu bine in romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.