Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

VIDEO. Un muzeu modern se va construi în municipiul Satu Mare. Proiectul, în linie dreaptă

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va aduce județului Satu Mare fonduri importante și noi oportunități de dezvoltare pe cele mai importante paliere socio-economice. Prin acest program, la Satu Mare, se va construi Muzeul Industrializării Forțate, un proiect care se află în linie dreaptă, a anunțat municipalitatea.

,,Un nou proiect câștigat pe fonduri europene: construim în Satu Mare Muzeul Industrializării Forțate! Proiectul este parte a Planului Național de Redresare și Reziliență prin care vor fi înființate sau extinse nouă muzee în mai multe orașe din țară, printre care și în Satu Mare.

Muzeul se va amenaja pe locul unei foste centrale termice dezafectate, în zona cap pod Decebal, pe malul drept al Someșului. Proiectul se află în linie dreaptă, iar expoziția permanentă va cuprinde elemente autentice din acea perioadă, care prin tehnologii digitale vor oferi vizitatorilor o experiență unică!”, a anunțat primarul Kereskenyi Gabor.


CITEȘTE ȘI:

27 comentarii

  1. 😎😎DeeDee😎😎 Răspunde

    In sfarsit se curata zona mizerabilã de vis-a-vis de Finante (sper cã acolo se va amenaja).
    Mersi primaru’ 🍻

  2. Herr Herlitz Răspunde

    Și unde se va înființa muzeul puturoșeniei bugetare? Sunt sigur că avem material destul pentru muzeu.

  3. Satmarean Răspunde

    Industrializare forțată??? De ce forțată, pentru că a dat de lucru la mii de oameni?

    • History Răspunde

      Îți dai seama că pe asta se cheltuie mulți bani din PNRR??? La ce ne folosește în afară de cine știe pentru ce firmă de casă sau cine știe ce licitații dubioase? Apoi se va spune că UE ne-a dat bani și noi nu am gestionat cum trebuie? Repet, la ce folosește asta urbei? Ce câștigăm noi din asta? O clădire la care se va taie panglica și poate va avea maximum 10 vizitatori pe zi? Da, putem discuta de industrializare forțată în țară, sunt localități și situații grăitoare în acest sens (Copșa Mică, Moldova Nouă) dar nu orașul nostru este un exemplu grăitor în acest sens. Nici de departe. Și ai mare dreptate. De prin anii 60 și după aia erau necesare acele fabrici pentru că trebuiau făcute multe-multe lucruri. Dar ce să știe asta primașul nostru născut când s-a născut! Nici nu cred că ține minte mare lucru despre epoca ceaușistă!

      • Bogu Răspunde

        Tu esti constient ce drepturi ai in calitate de cetatean intr-o democratie? Puteai sa te implici in mod activ cu propuneri, eventual sa aduni ceva semnaturi. Profilul unui muzeu cu exponate oricand poate fi modificat si totodata in incinta respectiva se pot organiza evenimente artistice si culturale. Oare ce parere au vecinii acelei centrale dezafectate dupa ultimii 20 de ani in proximitatea acelei constructii. Consideri ca “scarba asta neaosa” a ta ajuta comunitatea sau ai cumva ceva dovezi legat de afirmatiile de coruptie? Ma gandesc ca ai un studiu de impact legat de aceea medie de 10 persoane / zi….

      • Gabi Răspunde

        Vezi de la cine cumpără primăria terenul. Nu e tot al primăriei acolo. Pont: a fost cumpărat recent de actualul proprietar.

      • relu Răspunde

        O mare foame de parcari are nevoie Satu Mare.Sa tot vorbeste de ani de zile ..si pacat ca locuri sunt in centru destule!In spate la magazinulSomesul,in spate la Aurora ,langa finante si pe cuza voda la fostul Petrom!Se poate dar nu se vrea!😭😢😭

  4. Romani Răspunde

    Nu avem locuri de parcare da gabor ne face muzeu sa creeze locuri de minca pentru noste putori, nu avem o pista de bicilete care merge la padurea noroieni loc cu aer curat si zona frumoasa, mwuie gabore

    • Gabor Răspunde

      Taci în poola me cu locurile tale de parcare! Dacă nu ai loc de parcare, de ce poola me ți-ai mai luat cutie de conservă ruginită de 20 de ani?

    • soldatu svejk Răspunde

      si parcarile astea recent ,modernizate , sunt gandite fara cap , la fiecare zona sau pierdut cel putin 4 locuri de parcare , ca sa puna iarba in loc …cu toate ca era spatiu verde destul..in zona

  5. Lol Răspunde

    Bineînțeles că nimic nu e bine pentru cititorii acestui portalsm…

  6. History Răspunde

    Măi @Bogule! Eu nu țin minte să fi fost lansat vreo dezbatere în acest sens! Problema e vă legal grebuia! Deci dacă se apucă careva din primărie să facă investiția asta și fără PUZ ori dezbatere eșasibil de știe el sau ea de ce! Atâta îl interesează pe onor Primăria părerea noastră că nici nu ne bagă în seamă, nici nu ne întreabă! Vorbești de “scârbă neaoșă”? Păi cine începe? Am zis că mi se pare deplasat. Cași cum am face Muzeu de mineralogie la noi și nu în Baia Mare. Că pietre avem și noi în județ, nu? Bag seamă că e ideea primarului ca și fântână cu muzică. Că dacă le facem pe astea totul e rezolvat! De parcările etajate atât de necesare și care sunt promise de 5-6 ani se tace! Nu-i bai, parcăm mașinile în noul muzeu. Că tot industrial e și mașina.

  7. gil Răspunde

    Abia astept muzeul pavarii fortate.

  8. urbanism Răspunde

    @Bogu. Primăria trebuie să-și bage asta în cap. Nu noi suntem pentru primărie ci primăria cu armata aia întreagă este pentru noi! Deci ei lucrează pentru binele comunității deci fac ce e bine pentru dezvoltarea orașului. Orimarul oropune, consilierii votează. Îmi spui și mie ce redresare și ce reziliență rezultă de aici? Că banii vin de la PNRR! Adică în speță pentru noi că pentru cel care vinde terenul sau pentru proiectant, executant ori furnizorul de materiale de construcție e clar cine câștigă! Nu mai bine facem atuncea o pistă de bob cu start din vârful palatului administrativ și finishul la intrare la mall??? Că pistă de bițigli și poduri pietonale peste râu tot nu suntem în stare să facem de niște ani! Numai machete color și abureli! În schimb dacă e biznisul cui trebuie totul se rezolvă pe repede înainte! Exemplu elocvent Jysk de lângă pod. Nici acum nu pricep ce rost are acolo. Dacă noi aveam serviciu de urbanism care își face treaba nici nu se făcea. Așa va fi și în cazul asta. Vine telefonul și după aia știi bine ce urmează. La toți care aplaudați vă rog consultați promisiunile din alegerile locale din 2016 și 2020 și vedeți ce s-a realizat. Suntem tare pe minus.

  9. Satmarean Răspunde

    Era mult mai utilă o creșă sau o grădiniță! Oare care sunt specialiștii care au stabilit că în Satu Mare a fost industrializare forțată? Clar nu cunosc ce a însemnat industrializarea pentru orașul nostru.

    • urbanism Răspunde

      Mda. La mine acest muzeu nu era ca prioritate nici pe locul 100. Serios.

    • radical2 Răspunde

      O luat si ei bani pe ce au putut. Or fi vazut undeva. Doar nu crezi ca cineva din primarie are capacitatea mentala de a concepe un proiect util. Ei stiu ca se pot lua bani pe tot felul de prostii ca au vazut la altii si asta copiaza. Oricum ii doare fi in cot de dezvoltarea orasului si bunastare pe multi din primarie. Iar fiind numit politic sau prin tot felul de relatii, e clar ca nu te astepti la performanta .

  10. carcotas Răspunde

    In zona aceea se poate face parcare supraetajata pentru finante (cativa pasi pe jos nu le strica) si pentru angajatii primariei (care sa mearga de acolo cu trotineta sau bicicleta pe dig). Idea e ca cetatenii cu treburi pe la institutii sa aiba unde parca.

    • Ovidiu Răspunde

      E o lista de muzee pentru zone cu maghiari de la doamna Csilla Hegedus. Bani pentru partid. E gratis dar ne va costa terenul cateva sute de mii de euro. 😉 bani cu care se facea altceva.

      • radical2 Răspunde

        Parcari supraetajate. Mult mai util. De astea se tot vorbeste de ceva ani. Dar suntem atat de induustrializati incat va fi gata muzeul mai repede :)))

  11. Gabi Răspunde

    Ce sa astepti de la un ratat care toata viata a fost impins din spate de taticu?
    Un alcoolic violent care a lucrat toata viata doar la stat, si-a pus neamurile si prietenii de bautura pe functii și a cumparat ziaristi ca astia de la portal sau presasm cu banii primariei.
    Suntem fraieri ca acceptam.
    Hajra satu mare!

  12. Ro_Land Răspunde

    Asptetam si Muzeul Pensionarii Speciale. Cred ca ar avea succes mare.

  13. Garuboz Răspunde

    @Ro_Land corect da trebuie unu cu 10 etaje s-a incapa toti!

  14. radical2 Răspunde

    N-am stiut ce lipseste din acest oras :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.